Skocz do zawartości

Nowy Volk!

Edik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!

Pojawił się nowy schemt wykrywacza VolksturmSS na stronie:

http://kt315.hotbox.ru/VS_sch_opt1.gif

Po za tym są tam jeszcze dostępne oscylogramy do starego Volka, tutaj:

http://kt315.hotbox.ru/art_epure.html

Ja właśnie zrobiłem nową sonde koncentryczną pracującą na f=6,52kHz, czyli tak jak Classic i osiągi są naprawdę zdumiewające.

Pozdrawiam.
Edik
Napisano
W stosunku do schematu VolksturmSS w tym z koleii zmieniono parę rzeczy. Eksperymentowałem już wcześniej z różnymi „opcjami”. Szczególnie z SENS DISC. Zmieniono między innymi przedwzmacniacz odbiornika na taki sam wzmacniacz, który jest w W.ClassicI. Widać autor modyfikacji nie może się zdecydować... :-)

Co jeszcze? Pojawił się nowy potencjometr strojenia do gruntu, teraz jest 150k – w tym wypadku będzie to zdecydowanie potencjometr wyprowadzony na zewnątrz.Jest też zmieniony potencjometr Disc Phase – regulacja przesunięcia fazy na detektorze synchronicznych. Co ciekawe do wyjścia z tegoż komparatora wpięto sygnał z zasilacza na LM7660. Sam jeszcze nie wiem – rozwiązanie w Classic’ach (dyskryminacja) jest bardzo dobra – rosjanie jednak we wszystkch swoich modyfikacjach tego układu zrezygnowali, tutaj jednak widzimy mały powrót, potencjometr NOTCH - ciekawe jak tutaj działa? Chyba tylko jest to wycinanie żelaza... Tylko kurcze, trochę to wszystko skomplikowane, regulacja fazy Disc Phase i dodatkowo potencjometr NOTCH. Ja jestem skłonny uważać za najlepsze rozwiązanie pierwotne z Classic’ów – regulacja dyskrymnacji od min do max.

W kanale ALL METAL małe zmiany w TRESH, zrezygnowano jednak z regulacji dla tego kanału SENS, wstawiono stałe elementy z góry określając wzmocnenie. W zamian jest regulacja GAIN na U5A, hmm... sam nie wiem, chyba też tego spróbuje – chociaz wczesiej na tym wzmacniaczu
(w VolksturmS) było realizowane TRESH – niezbyt szczęśliwie, już lepiej jest w VolksturmieSS.
Lepiej to działa, jednak na maksymalnym ustawieniu SENS u mnie występują zakłócenia. Wystarczy jednak zmniejszyć trochę TRESH(nawet do zupełnej ciszy w słuchawkach) i tak zasięg jest SUPER!

W porównaiu do oryginalnego układu ClassicIII(sic!) Czy Nie wiem te wszystkie schematy, które krążą po sieci maja błędy! Właśnie w kanale ALL METAL – (W oryginale jest to potencjometr montazowy VR4) różnie przez „fachowców” podłączny... :-) WIĘC! W porównaniu do oryginalnego układy Classic tutaj jest dużo lepiej!

No i w końcu najciekawsza zmiana jest chyba za komparatorami U4A i U4B, i w połączeniu z kanałem ALL METAL. Nie ma diody Zenera 2V7 tylko zwykła 1N4148. Co ciekawe nie ma tutaj przycisku Pinpoint tylko sygnał z CD4024(TONE ID), muszę się jeszcze nad tym wszystkim zastanowić...

Pozdrawiam konstruktorów Amatorów i poszukiwaczy... :-)
Edik

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie