heres73 Napisano 31 Październik 2004 Napisano 31 Październik 2004 witajwydaje mi się że jest to półgrosz polski niestety niewiem z jakiej mennicy,ale to tylko sugestia,pozdrawiam
nosfer3 Napisano 31 Październik 2004 Napisano 31 Październik 2004 Zygmunt I Stary - półgrosz koronnyAw.Orzeł Polski w otoku napis przedzielony u góry krzyzykiem: MONETA o\o SIGISMVNDIRw.Korona królewska w otoku napis przedzielony u góry krzyzykiem: REGIS o\o POLONIE o\o 1510Rzadkość R,waga 1,03g,srebro (kurp poz 30)porównaj ze swoja monetką ale to powinno byc to
mis Napisano 31 Październik 2004 Autor Napisano 31 Październik 2004 dziekuje i podziwiam wiedze wszystko sie zgadza to może jeszcze podasz cenepozdr mis
mis Napisano 31 Październik 2004 Autor Napisano 31 Październik 2004 mam jeszcze odważnik do monet i pieczec z tego samego wyjazdu postaram sie jutro zeskanowac
nosfer3 Napisano 1 Listopad 2004 Napisano 1 Listopad 2004 co do cen to naprawde róznie,zależna od stanu zachowania,proponuje przejrzec jakie ceny uzyskują te monetki na alegro:)
hakas Napisano 2 Listopad 2004 Napisano 2 Listopad 2004 Mis dodaj większe zdjęcie na dzieńdobry to chyba herb OGOŃCZYK czyli Powała. Ale zdjecie niewyraźne więc nie jestem pewien. Narysuj to co na pieczęci to ci odpowiem co to za herb lub znak. Pieczęć bardzo zniszczona. Czy to nie sygnet przypadkiem? hakas
hakas Napisano 2 Listopad 2004 Napisano 2 Listopad 2004 Mis dodaj większe zdjęcie na dzieńdobry to chyba herb OGOŃCZYK czyli Powała. Ale zdjecie niewyraźne więc nie jestem pewien. Narysuj to co na pieczęci to ci odpowiem co to za herb lub znak. Pieczęć bardzo zniszczona. Czy to nie sygnet przypadkiem? hakas
mis Napisano 2 Listopad 2004 Autor Napisano 2 Listopad 2004 ok tylko potrwa to jakieś 10m bo musze pc na win98 przestawicskaner nie łazi w xp
mis Napisano 2 Listopad 2004 Autor Napisano 2 Listopad 2004 i jest no plastyk to ja nie jestem ale lepiej chyba
nosfer3 Napisano 2 Listopad 2004 Napisano 2 Listopad 2004 w centrum znajduje sie strzała,więc idąc tym śladem można zasugerować pochodzenie z heraldyki wileńskiej.Ale moge się mylić.Zbliżone kształtem do Chalecki"
mis Napisano 2 Listopad 2004 Autor Napisano 2 Listopad 2004 dzięki a odważnik tylko nie każcie mi go rysowac opis musi starczyćgość z tarcza podzieloną na 4 za nim dom lub katedra z droga w 1 planie kwait 5 listny
hakas Napisano 5 Listopad 2004 Napisano 5 Listopad 2004 Nosfer to wogóle nie przypomina herbu CHALECKI kształt figury postawionej w słup podobna jest do dwuch herbów:- ODROWĄŻ- OGOŃCZYK( POWAŁA) ale obecność gwiazd na tarczy sugeruje dwa inne herby : - DALIŃSKI- KALINOWA ale to raczej jest jakiś herb własny lub odmiana wcześniej wymienionych. Twoje sugestje co do Wilna mogą być słuszne ponieważ strzały i gwiazdy stanowiły często znaki rodów tatarskich. Ponieważ cześć herbów tatarskich pochodzi od TANGI czyli znaku rodowego tatarów. Pozdrawiam hakas
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.