Skocz do zawartości

tradycyjnie jak to moneta

mis

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Zygmunt I Stary - półgrosz koronny
Aw.Orzeł Polski w otoku napis przedzielony u góry krzyzykiem: MONETA o\o SIGISMVNDI
Rw.Korona królewska w otoku napis przedzielony u góry krzyzykiem: REGIS o\o POLONIE o\o 1510
Rzadkość R,waga 1,03g,srebro (kurp poz 30)
porównaj ze swoja monetką ale to powinno byc to
Napisano
Mis dodaj większe zdjęcie na dzieńdobry to chyba herb OGOŃCZYK czyli Powała. Ale zdjecie niewyraźne więc nie jestem pewien. Narysuj to co na pieczęci to ci odpowiem co to za herb lub znak. Pieczęć bardzo zniszczona. Czy to nie sygnet przypadkiem? hakas
Napisano
Mis dodaj większe zdjęcie na dzieńdobry to chyba herb OGOŃCZYK czyli Powała. Ale zdjecie niewyraźne więc nie jestem pewien. Narysuj to co na pieczęci to ci odpowiem co to za herb lub znak. Pieczęć bardzo zniszczona. Czy to nie sygnet przypadkiem? hakas
Napisano
w centrum znajduje sie strzała,więc idąc tym śladem można zasugerować pochodzenie z heraldyki wileńskiej.Ale moge się mylić.Zbliżone kształtem do Chalecki"
Napisano
dzięki
a odważnik
tylko nie każcie mi go rysowac opis musi starczyć
gość z tarcza podzieloną na 4 za nim dom lub katedra z droga w 1 planie kwait 5 listny
Napisano
Nosfer to wogóle nie przypomina herbu CHALECKI kształt figury postawionej w słup podobna jest do dwuch herbów:
- ODROWĄŻ
- OGOŃCZYK( POWAŁA)
ale obecność gwiazd na tarczy sugeruje dwa inne herby :
- DALIŃSKI
- KALINOWA
ale to raczej jest jakiś herb własny lub odmiana wcześniej wymienionych. Twoje sugestje co do Wilna mogą być słuszne ponieważ strzały i gwiazdy stanowiły często znaki rodów tatarskich. Ponieważ cześć herbów tatarskich pochodzi od TANGI czyli znaku rodowego tatarów. Pozdrawiam hakas

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie