luc Napisano 25 Październik 2004 Autor Napisano 25 Październik 2004 Ciekawe jest to, ze kształt ma nieregularny, jakby ząbki"Pozdrawiam,Lukasz
PATRON Napisano 26 Październik 2004 Napisano 26 Październik 2004 Witamjakdla mnie to jest monetka Państwa złotej ordy.PZDR PATRON
hakas Napisano 26 Październik 2004 Napisano 26 Październik 2004 Czym się sugerujesz? Ja widzę jakieś arabskie literki. Nie będzie to coś starszego? Jakieś arabskie monetki. Pozdrawiam hakas
PATRON Napisano 26 Październik 2004 Napisano 26 Październik 2004 Z tego co się orientuję to monetki arabskie wzorowane były zwłaszcza te wcześniejsze na monetkach bizantyjskich , a ta nie przypomina mi żadnego wzoru bizantyjskiego , ponadto można by pokusić się o przypuszczenie że jest to moneta turecka , ale monetki tureckie nie miały tak niestarannych krawędzi były raczej okrąglutkie i raczej równo bite ....... a te arabskie literki to może być forma zapisu w postaci czegoś w rodzaju gotyku ichniego , co często jest używane we wszelkiego rodzaju wschodnich monetkach .....myślę że pomocne by było określenie grubości i wielkości tej monetki PZDR PATRON
luc Napisano 26 Październik 2004 Autor Napisano 26 Październik 2004 jest malutka, wielkosci boratynki, grubosc - mniej wiecej dwa razy boratynka (jesli trza wiekszej precyzji - wymierze po powrocie do chalupy). Srebro wyglada na niedmuchane (bez domieszki miedzi)
luc Napisano 26 Październik 2004 Autor Napisano 26 Październik 2004 a - i dodatkowo o iechlujności" wykonania swiadczy również to, że jest lekko wklęsla w środku. Pozdrawiam, Łukasz
hakas Napisano 26 Październik 2004 Napisano 26 Październik 2004 Może ją obcięto? Mam propozycje spróbujmy ją do końca zidentyikować.pozdrawiam.
luc Napisano 26 Październik 2004 Autor Napisano 26 Październik 2004 Pomysł mi się bardzo podoba... Co do obcięcia - nie sadzę, myślę raczej, ze ona była wycinana z blachy a cztery razy", czyli za każdym razem obcinano ćwiartkę okęgu.
luc Napisano 27 Październik 2004 Autor Napisano 27 Październik 2004 Od zaprzyjaźnionego numizmatyka otrzymałem następującą sugestięjest to zapewne turecka moneta srebrna bita przez Turków osmańskich od XIV do XIX wieku o nazwie acze. Początkowo jej waga wynosiła 1,2 grama przy próbie srebra 900 (było to 1/40 gurusza, tj. talara). Typ monety pozostawał niezmienny, od 1402 r. przedstawiał imię sułtana na awersie oraz datę (według kalendarza muzułmańskiego - hydżry) i miejsce bicia na rewersie. W początku XVII wieku acze zostało popsute i jego kurs spadł do 1/80 gurusza, a w 1687 roku (zapewne po przegranej pod Wiedniem) - do 1/120 gurusza. W tym też roku wybita została moneta o nazwie para mająca wartość 3 acze (1/40 piastra - gurusza). Z załączonych skanów trudno jest odczytać datę. Czy to jest acze, czy para należy monetę zważyć (obie miały ten sam wygląd)"
hakas Napisano 27 Październik 2004 Napisano 27 Październik 2004 Cześć Luc. To jest acze ponieważ wskazuje na to forma technicznego wykończenia monety. Ręczne wykroje monety i nierówne sztancowanie. Litery nieczytelne a więc nie można dokładnie odczytać. Pozatym niechlujne wykonanie sugeruje okres spadku wartości monety lub fałszywa mennicę. Co ty na to luc?hakas
luc Napisano 27 Październik 2004 Autor Napisano 27 Październik 2004 Brzmi spójnie - będę dalej drążył temat, dam znać co powie ten mój znajomy po zważeniu i oględzinach monetki, a nie skanu, ale obawiam się, że to nie wczesniej, niż w końcu przyszłego tygodnia...Dzieki za pomoc i zainteresowanie, Hakas!Pozdrawiam, Łukasz
luc Napisano 28 Październik 2004 Autor Napisano 28 Październik 2004 Powiedziano mi, że te nierówne brzgi, to efekt psucia" monety (zmiejszania ilości srebra) - nowe emisje wybijano w mniejszej wadze, a starym obcinano kawałki z brzegu, żeby waga odpowiadała nowym standardom.Pozdrawiam,Łukasz
hakas Napisano 28 Październik 2004 Napisano 28 Październik 2004 Cześć Luc a więc miałem racje co do tej monetki to acze i sprawdziła sie prawie moja chipoteza co do monety w czasie spadku wartości tyle tylko ,że to moneta starsza przycięta do nowej wartości. Gratuluję wiadomości i kontaktów Luc. Pozdrawia hakas
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.