Gość Napisano 17 Listopad 2002 Napisano 17 Listopad 2002 Witam szanownych kolegów.Wczoraj(Sobota 16-11-2002) była tak ładna pogoda, że pojechałem połazić po starym Kostrzynie.Czy ktoś znalazł tam coś bardzo interesującego???
Gość Napisano 19 Listopad 2002 Napisano 19 Listopad 2002 O tak. Sporo porcelany (ale całej mało), sztućce, klamki, fajerki, i tym podobne badziewie. Ze sprzętu wojskowego trafiało się trochę hełmów, puszek od masek, rury od panzerfaustów, apteczki, zamek od mg 42, mauser -już mi je odebrano :-( oraz dużo drobnicy. Radzę uważać, bo jest od cholery niewypałów a i bomba lotnicza potrafi się nawinąć. Nie zdziw się, gdy trafisz na zwłoki Niemca czy Rosjanina, jak mój ojciec przed kilku laty (pracował na koparce).A kilka lat temu koło radzieckiego cmentarza trafiono niezły arsenał. Były tam m.in.- ok. 200 waltherów P-38- kilkaset luf od MG 42- kilkadziesiąt mauserów- dużo różnej broni zdobycznej (manlichery?)- ok. 1,5 mln (!) sztuk amunicji do mausera- dużo spłonek saperskich i trotylu- kilka skrzyń panzarfaustów i kilka panzerschreków- dalmierze artleryjskie(!!!)- no i całą furę wyciorów, sprężyn, iglic itp.Zdecydowaną większość tego wszystkiego przejęła policja. Trotyl i amunicję wysadzono a broń zapewne rozeszła się po wszystkich krewnych i znajomych królika" (sam widziałem). Mimo wszystko coś na pewno pozostało i życzę owocnych poszukiwań.
Gość Napisano 22 Listopad 2002 Napisano 22 Listopad 2002 Polecam Sarbinowo! Dla miłosników poszukiwań z wykrywaczem bardzo dużo fantów z jedej z najkrwawszych bitw XVII-go wieku!
Gość Napisano 23 Listopad 2002 Napisano 23 Listopad 2002 oczywiście XVIII-go, sory, pałeczka mi uciekła:)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.