Skocz do zawartości

Twierdza Kostrzyn

Gość Misiek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam szanownych kolegów.
Wczoraj(Sobota 16-11-2002) była tak ładna pogoda, że pojechałem połazić po starym Kostrzynie.Czy ktoś znalazł tam coś bardzo interesującego???
Napisano
O tak. Sporo porcelany (ale całej mało), sztućce, klamki, fajerki, i tym podobne badziewie. Ze sprzętu wojskowego trafiało się trochę hełmów, puszek od masek, rury od panzerfaustów, apteczki, zamek od mg 42, mauser -już mi je odebrano :-( oraz dużo drobnicy. Radzę uważać, bo jest od cholery niewypałów a i bomba lotnicza potrafi się nawinąć.
Nie zdziw się, gdy trafisz na zwłoki Niemca czy Rosjanina, jak mój ojciec przed kilku laty (pracował na koparce).
A kilka lat temu koło radzieckiego cmentarza trafiono niezły arsenał. Były tam m.in.
- ok. 200 waltherów P-38
- kilkaset luf od MG 42
- kilkadziesiąt mauserów
- dużo różnej broni zdobycznej (manlichery?)
- ok. 1,5 mln (!) sztuk amunicji do mausera
- dużo spłonek saperskich i trotylu
- kilka skrzyń panzarfaustów i kilka panzerschreków
- dalmierze artleryjskie(!!!)
- no i całą furę wyciorów, sprężyn, iglic itp.
Zdecydowaną większość tego wszystkiego przejęła policja. Trotyl i amunicję wysadzono a broń zapewne rozeszła się po wszystkich krewnych i znajomych królika" (sam widziałem). Mimo wszystko coś na pewno pozostało i życzę owocnych poszukiwań.
Napisano
Polecam Sarbinowo! Dla miłosników poszukiwań z wykrywaczem bardzo dużo fantów z jedej z najkrwawszych bitw XVII-go wieku!
Napisano
oczywiście XVIII-go, sory, pałeczka mi uciekła:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie