meczete Napisano 8 Październik 2004 Autor Napisano 8 Październik 2004 Witam wszystkich !!!Udało mi się w końcu, i zrobiłem wykrywacz ramowy. obok zdjęcie, a jego jakość... Cóż - telefon motorola T722i.Lepsze to niż nic. Rama jest lekka, cewki cieniuteńkie ale sztywne. Z testów, to na razie mało. Wiem, gdzie idą rury ciepłownicze - koło 2 - 2,5 m pod ziemią. Jak stanąłem jeszcze dodatkowo na prawie metrowym murku z kamieni i wziąłem wykrywacz w ręce do góry - ja mam 1,90 cm + ręka z pół metra to razem ponad cztery metry w od rur i pokazywał je bardzo wyraźnie i z daleka. A na dyskryminacji nie... Niby działa. Tylko ciężko ją sprawdzić, bo wszystko jest głęboko... Ale z czasem...Samą ramę nośną zrobiłem z metrowego profilu do szafy na wieszaki, aluminiowy - koszt 7zł. Druty miałem już wcześniej - podwójnie lakierowane. Gdybym nie miał, to koszt szpulki około 15 - 30 zł. Zależy jaki i gdzie kupisz. Rama na cewki to po prostu sklejone klejem na gorąco szyny od układów scalonych - takie przeźroczyste, antystatyczne długie urki". W środku są scalaki. Ja dałem od EPROM-ów 27c512 itp. Od mniejszych scalaków też mogło by być. Cewka wychodzi cienka, i się zmieści. Koszt - to są u mnie w firmie odpady. Koszt - 0zł. Dalej pianka monażowa do okien. Zrobiłem prostokąt, w środek cewka, na to nasikałem pianki i przykryłem górę drugą czżścią tych szyn. W sumie wyszedł bardzo ładny profil - i fajnie wygląda bez malowania - wszystko widać. Koszt - pianka 15zł. Wszystko jak zastygło, następnego dnia przykleiłem do profilu aluminiowego, później elektronikę w obudowie i na końcu, koło cewki nadawczej akumulatorek - wyważełem go, że cewka odbiorcza sama lekko pochyla się ku ziemii. Zgodnie zresztą z zaleceniami ALL-a. Całość jest naprawdę bardzo, bardzo lekka i bardzo sztywna. Cewka nadawcza służy od razu jako stojak. Wtedy wygląda to , jakby stojak na nuty. Teraz kombinuję DWA W JEDNYM" - odpinana elektronika i przystawka, na raz i normalny wykrywacz z cewką i dopinana ta sama elektronika do ramy. Łączny koszt - nie licząc elektroniki - śmiesznie małe pieniądze. No i jeszcze farba w sprayu - zielona - 8 zł. Gdyby to było dla mnie, to nie malowałbym tego. Tutaj powyżej wkleiłem kawałki postu z innego tematu opisujące tą ramę. Tu jest ich miejsce.Ostatnio dwóch kolesi (przedwczoraj) kopało z jego pomocą fanta, i znaleźli...całe pudełko nabojów od kałacha - całe! Chyba ze sto sztuk. Były w żelaznej ładownicy ponad metr pod ziemią. Wyjęli tylko dlatego, aby się przekonać czy naprawdę coś głęboko pokazuje. Mieli też parę innych rzeczy, ale same śmieci. Za to się z deka nakopali.Pozdrawiam...MECZETE
Edik Napisano 12 Październik 2004 Napisano 12 Październik 2004 Witam!!Dzięki Meczete za temat. Sam myślę także o zrobieniu sobietakiego wykrywacza, chcę jednak wykorzystać inny schemat.A jakbyście ocenili ten pomysł ? Rura nośna stanowi za jednym razem obudowę elektroniki. Bardzo stabilne rozwiązanie - nie powinno się nic wygiąć... :-) Mam nadziej tylko, że rurka nie jest stalowa. Rączka pozwala prowadzić wykrywacz, sondy nisko ziemi a wiadomo, że czym niżej - tym większy zasięg w ziemi.Pozdrawiam.Edik
meczete Napisano 13 Październik 2004 Autor Napisano 13 Październik 2004 Witam !Skąd Edik żeś wytrzasnął takie zdjęcie?. Na nim ten wykrywacz wygląda na dosyć ciężki. A na jakim schemacie masz zamiar robić elektronikę? Jestem ciekawy.Pozdrawiam...MECZETE
Edik Napisano 13 Październik 2004 Napisano 13 Październik 2004 Witam!Dokadniejszy schemat znajdziecie tutaj:http://sevzirfo.narod.ru/md.htmPozdrawiam.Edik
Edik Napisano 13 Październik 2004 Napisano 13 Październik 2004 Witam!Ten dopalacz składający się z 4 tranzystorów i inwertera 4049 daje ponoć napięcie na antenie 80Vpp! Trzeba tylko podać na niego sygnał zegarowy z genertora kwarcowego, który można zbudować w oparciu o te same inwertery i dwa dzielniki 14520. Pozdrawiam.Edik
meczete Napisano 14 Październik 2004 Autor Napisano 14 Październik 2004 Witam !Też spotkałem się z takim czymś. A czy to ktoś zrobił? Może być ciekawa alternatywa, Może nawet do nieśmirtelnego F555. Tylko jestem ciekawy, jaka z niego wychodzi sinusoida - czy taka ładna jak w standartowym układzie. I jeszcze jak tu zrobić dyskryminację i balans gruntu? Gdzie to podłączyć. W zimę, jak będę miał czas (o ile) to spróbuję to zrobić. A może ktoś inny to zrobi wcześniej i wypróbuje? No i jeszcze pozostaje w tym dopalaczu niewykorzystany środek cewki. Co z nim?Pozdrawiam...MECZETE
Edik Napisano 15 Październik 2004 Napisano 15 Październik 2004 Witam!Jak znajdę więcej informacji o tym wykrywaczu na Geotechu to tutaj umieszcze. Jeszcze go nierobiłem. Wiem, że tendopalacz można zastosować do zwykłego VLF/TR np. Fisher555.Na razie tyle.PozdrawiamEdik
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.