Gość Napisano 4 Październik 2004 Napisano 4 Październik 2004 Będąc u rodziny we wsi Czerniczyn koło Hrubieszowa ( Lubelskie) odkrylem w lesie stary cmentarz gdzie były pozostałosci dwoch krzyży dębowych, jak się okazało leżą tam polegli żolnierze niemieccy z I wojny a w czasie II wojny okoliczna ludność musiała zajmowac sie zadbaniem tego cmentarza. Chodzac z wykrywaczm znalazłem troche pamiątek z I wojny m.in łuski od mosina z lat 1905-1915 oraz niemieckie z podobnych lat, klamrę itp. cmentarz jest kolmpetnie zapomniany wyznacza gojedunie usypany wał w kwadracie około 25x20 m. Mam w tej sprawie pytanie moze wiecie coś o walkach w tym rejonie w czasie I wojny, cmentarz i ogrom naboi i łusek sugeruje o niemałych walkach w tej wsi Czerniczyn.
Gość Napisano 4 Październik 2004 Napisano 4 Październik 2004 NAPRAWDE nic nikt na ten temat nie wie ?????????????????????
Gość Napisano 4 Październik 2004 Napisano 4 Październik 2004 Okolica o której piszesz jest znana z walk z okresu pierwszej wojny.Zgadzało by się że na cmentarzu spoczywają pruscy żołnierze ponieważ to właśnie oni tam walczyli.Zajmowałem się swego czasu poszukiwaniem pamiątek z pierwszej wojny,ale szukałem sporo poniżej miejsca o którym wspominasz.Jest tam sporo cmentarzy z tamtego okresu i tak się składa że w większości są one zapomniane i zaniedbane.
Gość Napisano 4 Październik 2004 Napisano 4 Październik 2004 Teren na ktorym byłem praktycznie nie był przekopywany choć znam osoby które znalazły wiele bagnetów, pistoletów 200 m od tego cmentarza i to około 40 cm pod ziemią ? Masz cos wiecej na temat tamtych walk w tym rejonie ??? bo w czasie II wojny też tłukli sie tam partyzanci z niemcami i ukraincami
Gość Napisano 5 Październik 2004 Napisano 5 Październik 2004 do ariksjestem poza domem.Coś może bym znalazł z dokumentacji o walkach w tamtym terenie.Nie zawsze mogę zajrzeć do netu,więc podaję Ci nr. telefonu. kom.694-88-05-15Pozdrawiamarepo70
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.