Skocz do zawartości

Białobrzegi 2-3 X

Gość Piotr Godzina

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Polecam relację z tej rekonstrukcji w TVN Turbo (w przyszłym tygodniu w programie Mała Armia" ,prawdopodobnie środa 22.30, sprawdźcie w programie TV).
Pozdrowienia od grupy Normandia 44
Napisano
Dziękuję wszystkim uczestnikom za udział, stworzone sytuacje i przyjemny, koleżeński klimat oraz wasze zdyscyplinowanie.

Dziękuję chłopakom z Pomeranii 45, Adrianowi i jego dzielnym diabłom z 1 FJR, wreszcie moim kompanom z GRH Normandia 44. Stworzyliście wspaniały klimat, w odtwarzanych sytuacjach wykazaliście prawdziwy profesjonalizm.
Nasza idea aby przejść od imprez prezentacyjnych do prawdziwych imprez akcji ma swój, mam nadzieję, udany początek.

Pozdrawiam wszystkich i do następnego razu (myślę, że jeszcze w tym roku spotkamy się w klimacie zimowym).

Piotr Godzina
D-ca GRH Normandia 44
Napisano
Witam Piotrku!

W imieniu naszej grupy składam podziękowania, ukłony oraz gratulację! To Twoja pierwsza impreza, jak najbardziej udana i mogę powiedzieć że tak się jeszcze nie bawiłem! Życzę dalszych sukcesów i pozdrowienia dla grupy!
Do następnej, rychłej mam nadzieję, okazji,

Anaba
FJR.1
Napisano
Dziękuję Piter za zaproszenie i świetną, na dziś dzień jedyną w swoim rodzaju zabawę w Polsce. Mam nadzieję że rekonstrukcja będzie wychodzić z publicznych pokazów w stylu dioramek i kierować się własnie w stronę zamkniętych imprez składajacych sie z dynamicznych starć i integracji środowiska. Pozdrawiam Ciebie i wszystkich chłopaków z twojej grupy, Całą Pomeranie 45 a w szczególnosci Krzyśka no i kumpli z ex GRH ielone Diabły". Warek dzieki za transport, w końcu nie musialem poginać pociągiem z kilogramami na plecach jak zwykle.

Obergefr. Thomas wolf
GRH Fall-Pz. Div. H-G"
Kampfgruppe Necker"
Napisano
Pierwsza emisja reportażu z rekonstrukcji w Białobrzegach w pr. TVN Turbo (mała armia), sobota godz. 9.30, potem jeszcze kilka powtórek (info w programie TV).

PG
Napisano
Witam i gartuluje udanej imprezy!!!Nawet nie wiecie jak zaluje ze nie moglem tam byc!!!Nie moglem sie wyrobic z kasa i transportem!!!Brdzo przepraszam kolegow z Pomerani ,za nieprzybycie!!!Pozdrawiam i obiecuje ze na nastepna impreze nie zawiode!!!
Napisano
Witam
Rowniez chcialem podziekowac serdecznie Piotrkowi za zorganizowanie wszystkiego! Naprawde wszystko bylo jak trzeba! My jak zwykle wpiepszylismy sie na gotowe, mam nadzieje ze kiedys bede mogl sie jakos zrewanrzowac! Podziekowania dla Jerry's", Nordland i reszty, fajnie bylo chlopaki! Nie zapomne chyba nigdy wrazenia kiedy zobaczylem w biegu ukrytego trzy metry przedemna w krzakach Jeryego" i wycelowana w moja twarz lufe! Potem tylko widzialem blysk i uslyszalem huk i nie pozostalo mi nic jak pasc trupem... Niesamowite wrarzenie!! Chyba zasluzylem na order za rany" - kurcze mam cala popalona reke od tej piepszonej swiecy dymnej (odpalilem, a jakis Jerry" wrzucil mi do dolka petarde - wiec wypiepszalem i zapomnialem o palacej sie swiecy w rece...)
Poz i zycze wiecej takich zabaw!
Fall
Napisano
Jerry's" - to amiki wg sloganu niemieckiego
a Krauts" - to niemcy po amikowsku...
przynajmniej cos takiego mi sie obilo o uchole
poz Fall
Napisano
Krauts" oczywiście też obowiązywało,jak najbardziej.
Jerry" być może w armii niemieckiej oznaczało Amerykanów i to byłaby nie lada ciekawostka,bo tak właśnie alianci też nazywali Niemców (oprócz wspomnianych Krauts" popularne było Huns" i Bandits"-zwłaszcza wśród pilotów).
Przykładem niech będzie piosenka D-Day Dodgers napisana w okresie kampanii włoskiej na melodię Lili Marlene" i jej fragment:

We landed at Salerno(...)Jerry had the Panzer(...)"

Wiem z kolei,że u niemieckich pilotów bardzo popularne było Indianen".
No i oczywiście,uniwersalne,międzynarodowe Tommies" określające Brytoli.Że o Yankee" nie wspomnę.

Pozdrawiam
Michał Różyński Mike"
Napisano
Hmm
Wiesz w sumie mam goraczeke i nieciekawa grype...
Moze mi sie cos pomieszalo...
Tommys" to dla niemcow angole nie amiki
a Yenkis" to amiki...
musze poszukac w jakichs knigach
ide po lekarstwa
;o)
poz Fall
PS i dzieki za POPRAWKE!
Napisano
Nie ma za co :-)))

Pod Arnhem miałem okazję dużo rozmawiać z Brytolami,którzy jak na prawdziwych reenactorów przystało,wtrącają też określenia z epoki i tam często przewijały się te wszystkie Krauts",Jerrys",Yankees" i reszta...
Napisano
Najwyraźniej musieliśmy wyglądać bardzo realistycznie bo widziałem oczy kamerzysty TVN Turbo zaraz po tym jak skończyła się bitwa i pierwsze co zrobiłem to uściskałem się z Warkiem. Miał w oczach: Czemu oni się sciskają zamiast tłuc?" :))))

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie