Skocz do zawartości

Moneta rzymska i rybka...

Domino(*)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Rybka to chyba moneta grecka o nazwie OLBIA w kształcie delfina.
A delfin nie jest rybą tylko ssakiem!!!
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=30379145
Napisano
No dobra, skoro Romulus i Remus, to jest to folis z brązu, Nikomedia, rok około 330-335, waga 2.98g.
Katalog RIC VII 195: wartość w stanie VF około 50 USD.
A ten delfin to nie wiem bo sie na tym nie znam.
Napisano
Chyba lekka przesada z tymi 50 USD :-)
Ta okrągła to rzymski anonimowy follis URBS ROMA" datowany na lata 330-346. Na awersie personifikacja Miasta Rzym i legenda URBS ROMA", na rewrsie wilczyca karmiąca Remusa i Romulusa i oznaczenie mennicy SMKE (mennica Kyzikos w dzisiejszej Turcji).Bardzo popularna moneta w tym stanie zachowania warta symboliczną złotówkę (przy odrobinie szczęścia może ktoś da kilka zł).

Rybka" to rzeczywiście brązik greckiej kolonii Olbia, która znajdowała się na brzegu M. Czarnego u ujścia Dniepru (dzisiejsza Ukraina). Datowania i wyceny się nie podejmuję, bo Grecja to nie moja działka.

Jeżeli ten rzymek został znaleziony w Polsce, to prosze o info mniej więcej gdzie i jakie ma wymiary (średnica i w miarę możliwości waga)

Pozdrawiam
Arek
elnio@wp.pl
Napisano
Dzięki za pomoc, mam takie pytanie (prosze sie nie śmiać ze mnie ale jestem laik jeśli chodzi o starożytność:D).Czy chodzi o n.e czy p.n.e.?:P.Moneta znaleziona w polsce ale nie wiem w jakim regionie.Prosze jeszcze o wydatowanie tej rybki, choćby sugestie:)

Pzdr
Napisano
Rzym - 330-346 n.e.
Z tego co pamiętam, to olbijskie delfinki" są dośc stare. Nie mam literatury pod reką, ale wydaje mi się, że oni zaczęli je tłuc w V w.p.n.e. i ten proceder trwał jakiś czas (obstawiałbym ze 200 lat).
Wycena delfinków" : http://www.allegro.pl/search.php?closed=1&string=olbia

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie