Skocz do zawartości

Inowlodz raz jeszcze

tosh

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
inspirujac sie niedawnym tematem forum dotyczacym Inowlodza wybralem sie w niedziele osobiscie sprawdzic stan faktyczny. Udalo mi sie zlokalizowac trzy obiekty (nieodzowna pomoca sluzyla starsza pani wypasajaca krowy) w okolicach kosciola na wzgorzu. Ponizej zdjecia...
Napisano

pierwszy z obiektow na ktory sie natknalem, usadowiony w malym wawozie (widac ze teren byl nieco modyfikowany, wejscie czesciowo przysypane), dlugosc ok 7m, serokosc wewnatrz 2,5m, wysokosc wewnatrz ponad 2 metry...w srodku znalazlem czerep granatu mozdzierzowego (chyba 80 mm)

Napisano

drugi obiekt, mniejszy, waskie wejscie z szykana i male pomieszczenie o wym 2 na 2 m, jeden otwor w scianie po lewej stronie (bylo ciemno, swiecilem zapalniczka, nie wyglada na strzelnice), na zewnatrz nad otworem klamry na dach. schron przykryty jest ziemia, klamry swiadcza o tym ze niegdys byl to obiekt wolnostojacy...

Napisano

...i jego wnetrze, prawdopodobnie oslaniane niegdys przez pancerne furty, teraz nawet zawiasow nie widac...
Obiekt 1 i 3 wygladaja na ukrycie dla dziala, gdyz dla pojazdu sa nieco za niskie, ciekaw jestem po co te wyzlobienia w scianach. Obiekt 2 interesuje mnie bardziej, gdyz bardzo podobne bunkry znajduja sie w lesie pod Radomiem (zamieszczalem pare fotek niedawno w galerii...). Gdyby ktos mogl okreslic dokladne przeznaczenie takiego obiektu bylbym wdzieczny (na moj gust jest to schron bierny piechoty, lub w tym przypadku obslugi dzial czy cos w tym stylu. Wszystkie trzy stoja blisko siebie. Poza tym widoczne sa jeszcze slady okopow i rowow dobiegowych do stanowisk na szczycie skarpy, na ktorej stoi kosciol. Jadac w kierunku wschodnim w lasach mnostwo okopow ( 3 linie) i innych stanowisk. Interesuje mnie rowniez lokalizacja podobnych obiektow fortyfikacyjnych na linni obrony Pilicy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie