Skocz do zawartości

Skarzyszko K. i Suchedniów.

Gość Prywatny EXplo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam, wlasnie kupilem sobie mój 1szy wykrywacz metalu- cyklopa 2. Mam zamiar sie z nim wybrac na kieleczczyzne. Czy ktos zna dobre lokalizacje do szukania w okolicach tych 2ch miejscowosci??
Napisano
Witam

jeżeli już to Skarżysko Kamienna (a nie Skarzyszko). Stary, spójrz na mapę i zobacz jaki to rozległy teren. Najpierw proponuję kilka wypraw do biblioteki/czytelni celem odnalezienia namiarów. Ta okolica słynie z wielu walk i potyczek partyzanckich. Popytaj też ludzi starszych datą. Żeby mieć wyniki to trzeba samemu troszkę popracować.

Pozdrawiam

Kris
Napisano
Oczywiscie, ze Skarzysko K. - nie mam polskich znaków i dlatego te bledy. Mam pewne namiary od ubylców" (nie, nie na Tygrysa w jeziorku" :-) ) ale jak juz tam amm zamiar pojechac to chcialbym miec jakies alternatywne namiary- gdyby z tamtych nic nie wyszlo. Moze poleci mi ktos jakies ciekawe ksiazki o historii wojen w tamtym rejonie? Dziekuje i pozdrawiam.
Napisano
Bardzo dobre rady najpierw teoria a póżniej praktyka , w okolicach Skarżyska zostało ukryte w 1939 polskie działo
(działa) pplot. miejmy nadzieje ze nie jest to igła w stogu siana, z informacji gazetowych wynika iż, zawiązała się nawet grupa poszukiwaczy może ty wiesz coś w tej materi.
Morena
Napisano
Okolice Skarżyska to wspaniałe tereny do poszukiwań.Można znaleść:broń,amunicję,rakiety typowe i prototypy włącznie.

Gdzie ?
Fabryka Mesko Skarżysko...........
Napisano
Witam- dziala mnie nie interesuja- mam namiar (konkretne pole) na zakopany arsenal partyzantki z WWII- ma tam byc nawet ukryta bron ze zrzutów.... hmmm Oby tam cos bylo. Czy móglby mi ktos podac albo jakas dokaldna lekture albo szczególowa lokalizacje interesujacych miejsc" (NIE mesko!) ?? Dziekuje raz jeszcze.... Aha- czy partyzantka minowala moze swoje skrytki?
Napisano
Witam

chodziłeś kiedyś po lasach w okolicach Skarżyska, Suchebniowa, Wąchocka, Starachowic, Bodzentyna ? Jeżeli nie to musisz przygotować się na następujące rzeczy:
- teren jest miejscami silnie podmokły i bagnisty. Możesz wpaść w dwumetrowej głębokość bagno i nie zdążysz nawet powiedzieć Oj"
- niektórzy tubylcy są mili, niektórzy wręcz agesywni
- żeby coś znaleźć musisz mieć konkretne namiary, bo inaczej jak wejdziesz do lasu w Skarżysku to możesz wyjść po Kielcami (35 km dalej) z pustymi rękami.

Pozdrawiam

Krystian
Napisano
Polecam się jeśli chodzi o okolice Starachowice - Iłża. Mam tam b. dobre kontakty. Jest legenda ??!! o zakopanym w terenie Boforsie p.lot.
Napisano
Jeśli chodzi o Starachowice to podaje namiary na działko .
Ul.Ostrowiecka na przeciwko CPN-u.Wykrywacz metalu zbędny.hihih

Może ktoś wie co to za działko ???

A i nie przesadzajcie z tymi bagnami -to dobry teren i bezpieczny jeśli chodzi o bagna.No i oczywiście okoilice Wykusu !!!

Aha.I jeszcze legenda.Podobno w czasie wojny na trenie FSC ukryto kilka ton miedzi.Poszukiwania kilka lat temu nic nie dały.ŁAdny grosz.........
Napisano
Witam

Egon, to działo już znalazłem. Co do bagien, to połaź sobie po głębszym lesie, tam gdzie bywali partyzanci a zobaczysz o czym mówię. Jestem Starachowiczaninem od 25 lat.

Pozdrawiam

K

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie