YoWheris Napisano 23 Wrzesień 2004 Autor Napisano 23 Wrzesień 2004 Witam!!!Mam zamiar zakupić wykrywacz. Obeznałem się już z Rutusem First plus, ale nie jestem za bardzo zadowolony z jego ustawień, przez co nie osiągnąłem zbyt dobrych wyników. Ostatnio testowałem trochę Trackera IV i upełnie inaczej mi się chodziło. Lepsze wyniki i bez problemu z ustawieniami.Po licznych rozmowach na temat wykrywaczy, ktoś polecił mi Rutusa Ultra Plus. Tylko mój stosunek do Rutusa uległ zmianie po przetestowaniu wcześniejszego typu. Myslę teraz nad Trackerem lub Rutusem Ultra Plus. Poradźcie mi proszę co lepiej wybrać? Nie chcę się zawieść po raz kolejny na Rutusie. Czekam na odpowiedzi.
Andreos Napisano 23 Wrzesień 2004 Napisano 23 Wrzesień 2004 Smigałem z trackerem ponad rok (uczciwie), a z rutusem first (nie plus) latam co nie co, od 3 miesięcy. Do zakupu firsta skłoniło mnie kila wyjazdów z kolegami mającymi first plus i first. Poparzyłem, pomacałem, pochodziłem i ...niestety nie było mnie stać na plusa, ale nawet first'a nie zamieniłbym na trackera. Nie chcę wywoływać burzy wsród posiadaczy trackerów. To moja prywatna opinia. Tracker jest naprawdę w porządku, ale rutusy go przebijają.Pozdrawiam rackery" i utusy"Andreos
Gość Napisano 24 Wrzesień 2004 Napisano 24 Wrzesień 2004 Witam!Myślę, że wybór powinieneś uzaleznić od celów poszukiwań. Bardziej monetki czy militaria? Tracker IV będzie bardziej stabilny, bo automatycznie dostraja sie do gruntu, przy Rutusie Ultra może zaistnieć potrzeba dostrajania.Poza tym troszkę inne rozwiązania dyskryminacji. No i oczywiście identyfikacja tonowa u B.H.Trackera IV - znaczny plus.PozdrawiamGrzechutor
woojec Napisano 24 Wrzesień 2004 Napisano 24 Wrzesień 2004 Z tego co piszesz wnioskuję , że bardzo rozważnie pod chodzisz do tematu. Sam widziałeś wiele . Osobiście odradzam ci pracę na polskim sprzęcie , choć przyznam że jeden konstuktor bardzo mnie interesuje ,ale jego wykrywacza jeszcze nie miałem w rękach.Myślę, że dobrze zrobisz , jak umówisz się na wypad z kimś kto posiada sprzęt markowy i sprawdzony .Myślę ,że po takim teście, sam uznasz, że to co miałeś wcześniej nadaje się jedynie do ... podpierania na bagnach!Powodzenia!!woojec .
Andreos Napisano 24 Wrzesień 2004 Napisano 24 Wrzesień 2004 Może jeszcze dodam najwazniejsze. Tracker ma bardzo mały zasięg (naprawdę w obecności lepszych sprzętów opadały mi ręce). Gdyby nie to oraz jakosc wykonania, moja opinia byłaby inna. Kultura pracy obydwu , jak dla mnie, jest identyczna.DO GrzechoturTracker nie stroi się do gruntu automatycznie, ma jedno sztywne ustawienie, a identyfikacja tonowa, to nie musi być ułatwienie. Zwłaszcza w tak prostym wykrywaczu. Strojenie do gruntu w rutusie, to raczej pomoc(w skrajnych przypadkach), a nie przeszkoda. Dodam, ze cały czas biegam na tych samych nastawach gruntu - 0 :)Do WoojecZ jakich doświadczeń wynika twoja opinia o polskich wykrywkach?Od razu zaznaczam, że tylko pytam, a nie podgrzewam atmosferę.Dobrze jest poznac temat poprzez dobre i złe opinie.
woojec Napisano 25 Wrzesień 2004 Napisano 25 Wrzesień 2004 Biegam z wykrywką od roku : 90. Pierwszym , który używałem był dość dobry technicznie polski PI, choć z ergonomii miał - 2!! Kolejną wykrywką był sprzęt zagraniczny i tak jest do dziś. Koledzy z którymi ruszam w teren dysponują sprzętem krajowym jak i zachodnim. Spotykając się w tere nie porównujemy go , aby wyłuskać wady i zalety oraz znależć taki który sprosta wymaganiom poszukiwacza.Można mi zaufać albo nie, ale w takim starciu produkt krajowy przegrywał ze sprzętem zachodnim, renomowanej firmy, ze średniej półki. Dodam że ceny były zbliżone.Celowo nie podaję żadnych nazw.Jeśli chcesz być zadowolony musisz wiedzieć , czego będziesz szukał i gdzie. Do tego dopasuj sprzęt.Pzdr.woojec
Andreos Napisano 25 Wrzesień 2004 Napisano 25 Wrzesień 2004 Dzieki Woojec za odpowiedź. Zgadzam się z Tobą. Bez metody porównawczej w terenie nie da się niczego sensownego stwierdzić. Mam kolegę, który przeszedł przez chyba 7 wykrywek. Skończył na firmie z Australii :).Wszystko to jednak podlega chyba również zasadzie- a mi się podoba ten i już"Pozdrawiam i życzę wszystkim powodzenia na drodze do tego wymarzonego.Andreos
YoWheris Napisano 28 Wrzesień 2004 Autor Napisano 28 Wrzesień 2004 Hmmmm.... I znów wypad i Tracker mnie nie zawiódł a Rutus Plus, niestety wypadł troszkę gorzej. Być może coś z nim już nie tak. Nie chwaląc ani jednego ani drugiego, Tracker pod koniec też zaczął mi coś szwankować ale mimo wszystko więcej nim znalazłem. Może przypadek. Zastanawiam się mimo wszystko nad nowym Rutusem Ultra. Ostatatecznie jestem jeszcze umówiony we Wrocławiu w V2 militaria, rozmowa włącznie z testami, zobaczymy jak wyjdzie. Dam znać na przyszły tydzień gdy już będę po rozmowie.Dzięki za posty.
rigel Napisano 28 Wrzesień 2004 Napisano 28 Wrzesień 2004 Ja niestety chodze od miesiaca na rutusie ultra i wykrywacz ten testowalem bardzo dokładnie. Nie chwalac sie ale mam lepsze osiagniecia niz na poprzednim zagraniczniaku. Dzis trafilem obraczke, dwie monety (orty) i pare guzikow. Uwazam, ze kazdy wykrywacz trzeba wyczuc. Juz w poprzednich rozmowach na tym forum byl poruszony temat rutusow i uwazam, ze zawsze beda zwolennicy polskiego sprzetu i sprzetow zachodnich, ale tu wchodzi tez kwestia finansowa. Jest to drugi moj wykrywacz tej firmy i jeszcze sie na nim nie zawiodlem. Pozdrowienia.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.