Skocz do zawartości

Renowacja hełmu wz. 42

Styp

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Siedze dopiero ze 3 miechy w klimatach wykopów, wiec moje pytanie bedzie dość banalne. Kilkanaście dni temu wykopałem hełmik wz.42 w sobieszewie i chciałym go odrestaurować, a co za tym idzie trzeba go wpierw oczyscic z rdzy i tutaj rodzi się pytanie czym? I tutaj prosze o pomoc:)
A i po oczyszczeniu co trzeba dalej zrobic zeby przwrócic go do stanu pierwotnego, oraz jakie będą tego koszty.
Z góry wielkie dzieki.
Napisano
Według mnie użyj końcówki ze szczotką drucianą do wiertarki udarowej ale użyj mosiężnej bo ta jest delikatniejsza i nie ździera bić.Dobryym sposobem jest również elektroliza

pzdr
Sanshin

p.s Witaj styp w eksploratorskim świecie:)Pozdrawia władek putin:)
Napisano
Witam! Hełmik wyczyść mechanicznie, szczotą na wiertarce. Czyść na błysk do gołej blachy. Później kup wiadro szpachli i jeśli są duże dziury to przyda się też mata szklana. Zaszpachluj całą powierzchnię hełmu. Dziury łataj od wewnątrz smarujac powierzchnię wokół niej szpachlą, zmoczoną w wodzie matę szklaną pomaż nią i naklej. Z początku będzie bardzo delikatnie, ale po dokładnym zalpieniu stanie się bardzo twarde (łatałęm tak ruska, wyszedł jak nowy :) ). Kiedy już spzachla wyschnie nadaj jej kształt zdrowego hełmu". Czyli papier ścierny w łapę i szlifowanie do uzyskania gładkiej powierzchni nie odbiegającej niczym od kształtu granka sprzed lat. Następnie polecem zaminiowanie całości farbą podkładową. Na koniec feldgrau i gotowe. Pozdrawiam, Łukasz
Napisano
Witam
Zrobiłem już parę" hełmów. I stanowczo odradzam nakładanie wielkich ilości szpachli.Na tym forum renowacja hełmów była praktykowana setki razy.
Wpisz w wyszukiwarkę tytuł- Farba na hełm niemiecki.
i masz szczegółowo opisaną renowację.
A jak naprawdę chcesz zachować po wykopie hełm w dobrym stanie to zastosuj elektrolizę.Druciane szczotki i papier ścierny nadają się, ale do czyszczenia nocników a nie hełmów.
Pozdrawiam
Napisano
Witam! Słuchaj Air, myślę, że jeżeli hełm będzie spachlowany to nic się nie stanie jak się przejedzie" po nim szczotką. W sumie faktycznie drucianka powoduje wyrywanie" słabszych części metalu, ale później zostaje sama mocna stal, a dziury da się ładnie zalepić. Takie jest moje zdanie. Pozdrawiam, Łukasz
Napisano
Witam,
Kiedyś drapałem,szpachlowałem i malowałem znalezione hełmy. Ostatnio jednak wole wymoczyć w fosolu (nie niszczy oryginalnej farby!) i tak go zostawiam. W taki zrobiony sposób mam hełm niemiecki z bitwy nad Bzurą z zachowanymi oznaczeniami po bokach i farbą!
pozdro
Napisano
Jak możecie to wytłumaczcie mi... Fosol gdzie można to kupić?? Co to jest z środek... Słyszałem że niszczy metal i że jest bardzo żrący, odradzano mi używania go ale gdy tak czytam to z tego co sobie wytłumaczyłem jest tak... czyści rdzę a nie rusza farby... dlaczego?? elektroliza ściąga farbę a nie rusza oxydy... czy fosol ściąga oxydę i jakie jest prawdopodobieństwo że fosol mi jej nie zje (farby)...??
Dzięki... Troszke namieszałem ale chyba sobie poradzicie :)
Napisano
Z tego co wiem, to elektroliza niszczy prawdziwą oksydę.
Pozdrawiam
Napisano
Witam
Fosol - odrdzewiacz i odtłuszczacz.Produkt zrobiony na bazie kwasu fosforowego.Często stosowany w pracach odrdzewiających np.przy zaprawkach w nadwoziu samochodowym.Długie rzymanie" w tej cieczy powoduje ubytek metalu.Co do farby faktycznie jej nie usza" ale tylko dlatego że Niemcy stosowali farby proszkowe.Każdą inną farbę zjada" i to nieźle,jak każdy kwas zresztą.
Przy mocno zardzewiałych garnkach ,stosuję tylko elektrolizę.Przy hełmach tzw.strychowcach" gdzie jest mała ilość rdzy a duża ilość zachowanej oryginalnej farby, zawsze stosuję mycie gąbką właśnie preparatem fosolo-podobnym np Foskor.Nie cuchnie tak jak fosol.
Pozdrawiam
  • 2 years later...
Napisano
apropo FOSKORU, jak już coś przemyje albo wymocze w tym preparacie, to owszem rdza się rozpuszcza, znika odchodzi, ale zostaje trudny do usunięcia biały nalot. Mimo że szoruję potem fanty pod wodą i gabkami czy szczotkami, nalot zostaje.
jak to usunąc?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie