Skocz do zawartości

Cewka-kwiatek do F-555

meczete

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich!
Mam propozycję-pomysł. A co, gdyby tak lekko zmienić ceweczkę do fisherka? Wiadomo wszem i wobec, że gdy spłaszczymy cewkę w fazie przed strojeniem to jej osiągi są nieco lepsze. Ja to tłumaczę tym, że zwiększa się powierzchnia promieniowania samej cewki nadawczej - z np. 0,5 cm do 1 cm.
A gdyby tak zrobić tak jak na rysunku? Przynajmniej teoretycznie powinna się zwiększyć powierzchnia promieniowania cewki nadawczej ze 3 - 4 cm.
Tylko, czy to zadziała na zasięg (odległość w głąb) czy też bardziej na boki - będzie mniej selektywny?
Co o tym sądzicie?

----Rysunek od ręki w Paint-cie, więc się nie śmiejcie.
Pozdrawiam...
MECZETE

Napisano
witam!
Powierzchnia emitująca" pole magnetyczne to całkowita powierzchnia zamknięta cewką nadawczą. Aby wykryć przedmiot interesuje nas wytworzenie maksymalnie duzego natężenia pola magnetycznego przy tym przedmiocie.Cewka o okregłym kształcie ma ładne" daleko idące linie sił pola.Cewka o kształcie jak na rysunku raczej bedzie miała pole ozproszone i poszarpane " dlatego raczej skłaniałbym się ku twierdzeniu,że będzie gorzej.Ale najpewniejszym sposobem porównania byłby pomiar :)
pozdrawiam.
Napisano
Witam!

Będzie chyba tak jak napisał nikt. Zwiększenie pola nie na
wiele się zda, co widać po rozwiązaniach w wykrywaczach
z wyzszych półek najczęściej stosuje się inne generatory.
Kluczem do sukcesu będzie więc zwiększenie mocy pola magnetycznego przez zastosowanie innego generatora, który
będzie emitował pole o większym natężeniu prądu..

Pozdrawiam.
Edik
  • 3 weeks later...
Napisano
Witam !!!
Zrobiłem tą cewkę, i nie wiem, czy jest lepsza, czy gorsza. Zestroiła się pięknie na 5 kHz, wyzerowała - musiałem odwinąć cztery zwoje korekcyjnej. Na oscyloskopie i z generatorem to zauważalnie dalej bierze różne fanty.
W każdym razie - wczoraj sprawdzałem - Na dyskryminacji jest zauważalna poprawa. Jak na starej (standartowej) cewce łapał puszkę po piwie na max60 cm na dyskryminacji - nad samą ziemią (puszka w ziemii od kilku lat i oznaczona) tak na tej cewce - ta sama elektronika - łapał tą puszkę już z około 15 - 20 cm cewka uniesiona nad ziemię. Sygnał bardzo wyraźny. Szpilkę łapie z około 10 - 15 cm. Muszę jeszcze dokładnie zmierzyć - oczywiście w powietrzu.
Jak złoże całość (wkrótce) to porównam - koleś ma jakiś czas już standartowego F555. Zrobię porównanie.

Tak więc cewka - kwiatek działa bez problemu - chyba nawet lepiej.
Pozdrawiam...
MECZETE

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie