Gość Napisano 27 Październik 2002 Napisano 27 Październik 2002 Cześć,mam znaleziony przez siebie guzik, najprawdopodobniej z munduru, chciałbym dowiedzieć się czegoś więcej o pochodzeniu tego guzika.
marwro Napisano 29 Październik 2002 Napisano 29 Październik 2002 Wygląda mi to na polski cynowy guzik wojskowy wz. 1919. Ciekawe czy ma jakieś oznaczenia na rewersie? Dokładniejszej odpowiedzi mogę udzielić jak będę miał dostęp do swoich domowych materiałów.
Gość Napisano 22 Styczeń 2003 Napisano 22 Styczeń 2003 W wykopie obok domu znalazłem identyczny tyle ze szpony orła sa ułozone w linii prostej
Gość Napisano 22 Styczeń 2003 Napisano 22 Styczeń 2003 cytat z http//www.wolf.pl - o te guziki chodzi. Niestety na stronie nie ma zdjęć, są natomiast w książce, z której pochodzi cały tekst: Guziki. Przewodnik dla kolekcjonerów".GUZIKI CYNKOWE Z LAT DWUDZIESTYCH DLA SZEREGOWYCHOkoło 1922 roku wyprodukowano jednowarstwowe, masywne guziki cynkowe z charakterystycznymi krawędziami zawiniętymi do wewnątrz, przeznaczone dla szeregowych. Umieszczony na nich orzeł zbliżony do godła państwowego, miał nieco szerszy rysunek niż na regulaminowych guzikach wzoru 1919 i nie był umieszczony w okręgu. Ze względu na solidną konstrukcję i staranne wykonanie guziki te cieszyły się znacznie większą popularnością. Produkowały je firmy: B.G.Ł.", B.R. ST.", L.B.", W.K.", W.KK.", część z nich jest nie sygnowana. Występują w średnicach 17 i 23 mm.Znane są również guziki firm B.G.Ł.", M.G.W" i S.F.W.", oraz nie sygnowane, wykonane tak samo, lecz z białego metalu lub mosiądzu. Guziki te występują w tych samych wymiarach jak cynkowe, są jednak w większości dwuwarstwowe. Znany jest egzemplarz wykonany z miedzi. Nie jest wykluczone, że przeznaczone były dla kadry oficerskiej.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.