panzer24 Napisano 15 Wrzesień 2004 Autor Napisano 15 Wrzesień 2004 WitamMam pytanko do osób, którym udało dostać się do Wojskowego Instytutu Historycznego i wertować w ich zbiorach. Wiem, ze jest to utrudnione i w zasadzie tylko to wiem :(Swego czasu byłem w Rembertowie i próbowałem dostać się do WIH ale nikt kompletnie nie był mi w stanie wskazać odpowiedniego budynku.Może ktoś z forum był i wie jak to zrobić. Interesują mnie w zasadzie mikrofilmy dokumentów.Adam
Gość Napisano 15 Wrzesień 2004 Napisano 15 Wrzesień 2004 Jeżeli pytasz o budynek, to jest to proste jak drut:Musisz dotrzeć do Rembertowa, do pętli linii 143-408-515, przejść przez bramę AON /nie można jej niezauważyć/, za biurem przepustek od razu skrecić w prawo i iść cały czas chodnikiem przez taki zalesiony teren. Po prawej będziesz miał w głębi budynek dawnej wartowni i stacje pomp, a potem będziesz mijał strzelnicę sportową, za nią chodnik przetnie niedużą uliczę, a tuż za tą uliczką po lewej znajduje się biały budynek CAW/WIH /nigdy nie pamiętam, z której strony się do której instytucji wchodzi, ale to sobie ustalisz - do WIH chyba wchodzi się od tyłu?/.Ewentualnie, jeżeli jesteś zmotoryzowany, musisz pojechać od bramy AON prosto, skręcić w prawo w ul.Czerwonych Beretów i od razu, na wprost, na osi tej ulicy zobaczysz między drzewami budynek CAW/WIH.Przejście bramy AON nie stanowi obecnie żadnego problemu, gdyż nie jest ona już strzeżona. Jak wejść do budynku CAW/WIH i jak dobrać się do archiwaliów - na to nie potrafie ci odpowiedzieć.
panzer24 Napisano 15 Wrzesień 2004 Autor Napisano 15 Wrzesień 2004 Wielkie dzięki, przynajmnie budynek jest mi znany. Dowiadywałem się swego czasu o telefon, ale nawt w internecie podane sa jakieś dziwne ??Jak sie dokopię do archiwum to dam znać.
Gość Napisano 15 Wrzesień 2004 Napisano 15 Wrzesień 2004 eee... no nie jest tak źle...Tu masz stronkę z nammiarami na CAW. Podają kontakty, jak tam dojechać /są nawet jakieś żenujące mapki/, jakie są zasoby archiwalne i zasady ich udostepniania, a nawet ile za to kasują.http://www.caw.wp.mil.pl/Jak pisałem wcześniej WIH mieści się w tym samym budynku, ale od zaplecza... myślę jednak że Ciebie interesuje CAW, a nie WIH
Gość Napisano 15 Wrzesień 2004 Napisano 15 Wrzesień 2004 ....albo jest na odwrót -> WIH jest od frontu, a CAW od zaplecza:))) ...nie pamiętam... nieważne... trafisz... ;)
panzer24 Napisano 16 Wrzesień 2004 Autor Napisano 16 Wrzesień 2004 Dzięki jeszcze raz, włąśnie otrzymałem informację z CAW zebym napisał podanko z uzasadnieniem, a dalej zobaczymy.Pzd.
grenadier Napisano 23 Wrzesień 2004 Napisano 23 Wrzesień 2004 podanko tak, ale potem...Niedawno w CAW zmieniła się obsada - tzn. zamiast oficera dyżurnego, który chociaż był burakiem, to przynajmniej wiedział gdzie pracuje i po obowiązkowej porcji burknięć (wszak co mu jakies cywile będą d... zawracać) okazywał się nawet pomocny. Teraz siedzą tam dresiarze z prywatnej agencji ochrony. Mogiła ciemna...Dwa - CAW ma mikroskopiją pracownię. Jesli chcesz się załapać na miejsce trzeba zjawić się o świcie i stoczyc bój z innymi zboczeńcami (czytaj - ludźmi pożądającymi wiedzy). CAW strzeże zazdrośnie tajemnic swych. Wszak ilość onuc w wojskach II RP to nadal tajemnica wojskowa. Ehhh...
panzer24 Napisano 23 Wrzesień 2004 Autor Napisano 23 Wrzesień 2004 Podanko wysłałem faksiorem na kancelarię, moze się uda ominąć buraka ;)Zobaczymy co mi odpowiedza, może się uda wyciągnać jakieś informacje.
kudi Napisano 23 Wrzesień 2004 Napisano 23 Wrzesień 2004 WIH nie istnieje od jakichs 2 lat. W tym czasie powstal Instytut Historyczny przy AON. Czesciowo przejal on kompetencje WIHu. Jednak faktycznie AON nie jest zainteresowany historia wojskowosci. Rozumiecie cos z tego? Ja nie...Czesc archiwow pozostala w Rembertowie, czesc zostala przeniesiona... zalezy kto czego szuka.pozdrrobert_kudelski
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.