Skocz do zawartości

Czy ktoś był też z piszczałką pod Mollwitz?

yupiter

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Strasznie ciężki teren pomimo dokładnych map bitwy.
Efekty u mnie raczej mizerne. Ostatnio nawet wpadłem do potoku p. po pas. Chciałbym wiedzieć, czy ktoś z Was tam już też kopał i z jakim efektem. Może połączywszy doświadczenia coś wykombinujemy....
Dla niewtajemniczonych: I Wojna Śląska, data zdaje się 10.04.1741.
Pozdrowienia
YP
Napisano
Witaj Yupiter,
piszesz, ze wyniki raczej marne -wierzyc sie nie chce
w koncu poleglo tam ponad 10tys chlopa. Wybieram sie
tam juz od zeszlego roku i jakos nadal nie moge sie doturlac.
Praktycznego" rozgryzienia tematu nie posiadam,
ale pewne pomysly mam ;) ..podesle Ci na maila.
pozdrawiam
(wspolnych znajomych rowniez;)
Dundee
Napisano
Cześć

Szukam na kilku bitwach wojen śląskich. Pod Małujowicami byłem raz i generalnie mogę potwierdzić - bardzo trudny teren i prędzej chyba można wykopać głowicę jądrową niż cokolwiek z tamtego okresu :)
Najpierw była tam baza luftwaffe, potem wpadli chłopcy z armii czerwonej i na pewno jest ciekawie, ale mi nie chodzi o taki złom".
Jako ciekawostkę mogę powiedzieć że w jednym z hangarów po migach jest teraz kościół świadków jehowy - podobno wykopali sporo niewybychów niemieckich i ruskich - ciekawe co z tym zrobili? :)
Jeśli chodzi o bitwę myślałem o terenie przy samych Małujowicach, ale tam z kolei są pola uprawne. Po za tym w lecie trawsko po pas. Może zimą się jeszcze wybiorę.
Napisano
witam

wojny ślaskie to temat dość wyeksplatowany , szczególnie bliżej Wrocławia -- Lutynia. Z ostatnich znalezisk tylko kulku muszkietowe , ale wiem że jeszcze kilka lat temu zdarzały się ciekawostki. Moim zdaniem po bitwach w czasie wojen śląskich okoliczna ludnośćrozszabrowała co się dało , następnie przez lata rolnicy przy orce wykopywali fanty. Niestety to były czasy wojen prowadzonych na dużych połaciach , najlepiej z górką coby generalicja mogła dowodzić. Nie to co leśne okopy wojen światowych XX wieku.
Napisano
No właśnie - ta baza wojskowa leży dokładnie w miejscu, gdzie była bitwa. Potok uregulowali więc trzeba to też wziąść pod uwagę. Poza tym czekamy, aż trawa opadnie.
Pozdrowienia
YP
Napisano
Dundee, gwoli ścisłości historycznej - pod Mollwitz poległo mniej niż 10 tys. żołnierzy. Wiarygodne wydaje się stwierdzenie, że na polu walki poległo 4750 Prusaków i 4540 Austriaków (www.gazeta.olawa.pl/2000/historia/2001/46-2001h1.htm). Inne dane także oscylują wokół tych cyfr (np. na www.preussenweb.de odpowiednio - 4849 i
4551 poległych).
A wszystkim, którzy przeszukują pola bitew śląskich przypominam, że ta epoka to nie tylko Małujowice, Strzegom-Dobromierz czy Lutynia, ale też kilka innych dużych bitew i dziesiątki mniejszych potyczek (przy okazji - jeśli kogoś interesuje stricte historyczna strona tych bitew i potyczek, zapraszam do nawiązania kontaktu ze mną :-) ).

Pozdrawiam
Leuthen

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie