yupiter Napisano 15 Wrzesień 2004 Autor Napisano 15 Wrzesień 2004 Strasznie ciężki teren pomimo dokładnych map bitwy.Efekty u mnie raczej mizerne. Ostatnio nawet wpadłem do potoku p. po pas. Chciałbym wiedzieć, czy ktoś z Was tam już też kopał i z jakim efektem. Może połączywszy doświadczenia coś wykombinujemy....Dla niewtajemniczonych: I Wojna Śląska, data zdaje się 10.04.1741.PozdrowieniaYP
Dundee Napisano 15 Wrzesień 2004 Napisano 15 Wrzesień 2004 Witaj Yupiter,piszesz, ze wyniki raczej marne -wierzyc sie nie chcew koncu poleglo tam ponad 10tys chlopa. Wybieram sietam juz od zeszlego roku i jakos nadal nie moge sie doturlac.Praktycznego" rozgryzienia tematu nie posiadam,ale pewne pomysly mam ;) ..podesle Ci na maila.pozdrawiam(wspolnych znajomych rowniez;)Dundee
Paweł28 Napisano 15 Wrzesień 2004 Napisano 15 Wrzesień 2004 CześćSzukam na kilku bitwach wojen śląskich. Pod Małujowicami byłem raz i generalnie mogę potwierdzić - bardzo trudny teren i prędzej chyba można wykopać głowicę jądrową niż cokolwiek z tamtego okresu :)Najpierw była tam baza luftwaffe, potem wpadli chłopcy z armii czerwonej i na pewno jest ciekawie, ale mi nie chodzi o taki złom". Jako ciekawostkę mogę powiedzieć że w jednym z hangarów po migach jest teraz kościół świadków jehowy - podobno wykopali sporo niewybychów niemieckich i ruskich - ciekawe co z tym zrobili? :)Jeśli chodzi o bitwę myślałem o terenie przy samych Małujowicach, ale tam z kolei są pola uprawne. Po za tym w lecie trawsko po pas. Może zimą się jeszcze wybiorę.
past Napisano 15 Wrzesień 2004 Napisano 15 Wrzesień 2004 witamwojny ślaskie to temat dość wyeksplatowany , szczególnie bliżej Wrocławia -- Lutynia. Z ostatnich znalezisk tylko kulku muszkietowe , ale wiem że jeszcze kilka lat temu zdarzały się ciekawostki. Moim zdaniem po bitwach w czasie wojen śląskich okoliczna ludnośćrozszabrowała co się dało , następnie przez lata rolnicy przy orce wykopywali fanty. Niestety to były czasy wojen prowadzonych na dużych połaciach , najlepiej z górką coby generalicja mogła dowodzić. Nie to co leśne okopy wojen światowych XX wieku.
yupiter Napisano 16 Wrzesień 2004 Autor Napisano 16 Wrzesień 2004 No właśnie - ta baza wojskowa leży dokładnie w miejscu, gdzie była bitwa. Potok uregulowali więc trzeba to też wziąść pod uwagę. Poza tym czekamy, aż trawa opadnie.PozdrowieniaYP
Leuthen Napisano 16 Wrzesień 2004 Napisano 16 Wrzesień 2004 Dundee, gwoli ścisłości historycznej - pod Mollwitz poległo mniej niż 10 tys. żołnierzy. Wiarygodne wydaje się stwierdzenie, że na polu walki poległo 4750 Prusaków i 4540 Austriaków (www.gazeta.olawa.pl/2000/historia/2001/46-2001h1.htm). Inne dane także oscylują wokół tych cyfr (np. na www.preussenweb.de odpowiednio - 4849 i 4551 poległych). A wszystkim, którzy przeszukują pola bitew śląskich przypominam, że ta epoka to nie tylko Małujowice, Strzegom-Dobromierz czy Lutynia, ale też kilka innych dużych bitew i dziesiątki mniejszych potyczek (przy okazji - jeśli kogoś interesuje stricte historyczna strona tych bitew i potyczek, zapraszam do nawiązania kontaktu ze mną :-) ).PozdrawiamLeuthen
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.