Gość Napisano 31 Sierpień 2004 Napisano 31 Sierpień 2004 Witam Wszystkich,mam do Wasprośbe,znalazłem monete i niewiem co to jest za jedna?niestety nie posiadam skanera więc postaram sie ja opisać!a więc tak-Przód-u góry korona a pod nią cyfra 6(rzymska),pomiedzy nia takie dwa jajka a w nich dwa orły(takie jakby polskie),pod tymi jajkami data 1698,i napis wokoło monety SUPREMUS DUX IN PRUSSIA.Druga strona-Postać jakiegos grubego typka w długich kręconych włosach,i napisy FRID.III D.G.M.B. STR???(reszta napisów niestety nie czytelna.Moneta jest troche większa niż nasze współczesne 5zł,i jest chyba srebrna!Bardzo prosze o identyfikacje tej monety,i ewentualna wycene.Stan jej określam jako sredni.Pozdrawiam.Piter
DJaZi Napisano 31 Sierpień 2004 Napisano 31 Sierpień 2004 Zobacz czy to nie ta moneta http://www.numismatik.realedition.de/brandenburg-hohenzollern/NeuI.11.120a-schroett1853.htmlpzdr
Gość Napisano 31 Sierpień 2004 Napisano 31 Sierpień 2004 Dokładnie to ta!ale niestety nieznam języka niemieckiego i niewiele z tego rozumiem!a i wartości sie nie moge dopatrzec?może ktoś po Polsku coś mi o niej powie!Dziękuje za wcześniejszą odpowiedz!Piter
YoWheris Napisano 1 Wrzesień 2004 Napisano 1 Wrzesień 2004 Jest to dokładny opis gościa który za którego wybito monetkę:(Opiszę w wielkim skrócie bez słownika a nie znam za dobrze niemieckiego:Monetka z provincji: jak podano na stronce.Datowana: Friedrich Wilhelm, urodzony w 1620, który nastąpił po jego ojcu jako margrabia i książę, uznany później Wielkim Księciem" w roku 1648,na koniec wojny 30 letniej zdobył Hinterpommern, Magdeburg, Halberstadt i Minden, w 1660 roku rozwiązał prusy w państwie polskim, w roku 1675 podbił wojska szwedzkie.Friedrich Wilhelm był założycielem pruskiego urzędu zatrudnienia (pracy).Panował aż do swej śmierci do roku 1688.NOMINAŁ: 6 GROSZYMATERIAŁ: SREBROWAGA: 3,2 gGRUBOŚĆ: 25 mmMENNICA:KónigsbergROK: 1686 Vorderseite: opis awersu jaki podałeśRuckseite: opis rewersu jaki podałeśMUNZMEISTER/STEMPELSCHNEIDER: projektant = Bastian AltmannNumismatische ..... - szczegóły numizmatyczne - Laut Neumann (nazwa monetki) były wybijane w latach 1679 do 1685 w nakładzie 36,2 miliona sztuk w różnych wariantach. Zalicza się pojedynczo w 1686 r. w katalogu. (ogólnie gdzie skatalogowano)ZEITGENÓSSISCHE KAUFKRAFT: współczesna możliwość kupna:Literatura: Neumann I, 11.120a; Schrotter 1853ERHALTUNG:JAKOŚĆ/UTRZYMANIE MONETKI - STAN BARDZO DOBRYGEKAUFT: KUPNO - sklep numizmatyczny czy coś w tym stylumam nadzieję że trochę pomogłem, mogą być trochę błędy w tłumaczeniu ale nie znam niemca tak by tłumaczyć:pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.