Skocz do zawartości

fisher 555

Gość koniu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W układzie pomocniczym do zestrojenia sondy znajdują sie dwa tranzystory NPN .Czy należy użyć tychsamych tranzystorów co w detektorze (BF 199 ), jeśli innych to jakich ?

Z poważaniem Henryk Rutkowski
Napisano
Panie Aleksandrze czy mógłby Pan opisać jaki miałby to być generator pomocniczy do zestrojenia sondy i w jaki sposób to strojenie się odbywa??????
Napisano
Przepraszam za pytanie. Chyba pisaliśmy post w tym samym czasie
Napisano
Witam.
Troche z innej beczki mam pytanie do konstruktorów którzy zbudowali Fishera czy ekranowali obudowe elektroniki i czy brak ekranu ma znaczacy wpływ na pracę wykrywki.
Dzięki i pozdrawiam.
Napisano

Zawsze ekranowałem swoje wykrywacze w bardzo prosty sposób.
Obudowy wykonywałem z odpowiednich kawałków laminatu zlutowanego ze sobą co jednocześnie tworzy wewnętrzną powłokę ekranującą jeszcze tylko podłączenie tej powłoki do masy układu i gotowe.
Jak będzie zachowywał się wykrywacz bez ekranu nie praktykowałem, ale podczas uruchamiania na stole bez obudowy zachowywał się normalnie.
Co innego natomiast praca w terenie, gdzie występuje sporo innego rodzaju zakłóceń.
Zawsze jestem za praktycznym sprawdzeniem więc doradzam tak samo, ale aby nie wracać z powrotem do tego lepiej zaekranować wcześniej. Dla obudowy plastikowej polecam folię aluminiową samoprzylepną.
Pozdrawiam

Napisano
Witam
W moim przypadku zrobiłem obudowę z cienkiej blachy i połączyłem ją z masą i wygląda na to że jest Ok bo zachowuje się on dość stabilnie.
pzdr
Napisano
Także zrobiłem Volka i nawet ostatnio chodziliśmy razem z synem i nie zauważyłem jakichkolwiek zakłóceń, może powodem jest fakt iż sondy strojone są na inną częstotliwość niż w f555 bowiem nadajnik w Volku to 5,5kHz a odbiornik 6,5kHz a w f555 nadajnik i odbiornik 5kHz.
Kucek a jak jest u ciebie, może masz częstotliwość zbliżoną do f555. W innym przypadku jak idziemy razem z kumplem, a sprzęt ma odemnie to niestety mimo ekranowania obudowy oba zakłócaja się wzajemnie już z 3m, ale zakłcenie najprawdopodobniej idzie nie przez obudowę tylko poprzez sondę .
Sondy w moich układach są nieekranowane, ponieważ przy nawijaniu symetrycznym jest to niekonieczne.
Pozdrawiam
Napisano
Witam
Z 20m to trochę przesada ale gdy Volkiem z dala coś namierza to F555 dziwnie się zachowuje ale gdy zbliży się go bliżej jak 2m to F warczy na mnie jak wściekły pies a sondę na pewno mam zestrojoną poniżej 5kH w sumie nie wada ale na małym polu pracować się razem nie da.
pzdr
Napisano
A co oznacza to równoważeni?? Co ma na celu?? Czy nie możnaby było zrobić np. 2 dodatkowe zwoje a później odcinać niż dowijać i lutować????? Co powinniśmy otrzymać na oscyloskopie?? Czy cewki podłączamy do generatora L1 i L2 a potem osobno L3 czy jakoś inaczej?????? Sory że tak dużo pytań ale chciałem wszystko w jednym wątku
Napisano
Witam!

Zastanawiam się czy można by opracować jakiegoś przyrządu służącego do równoważenia cewek dla osób nie mających dostępu do oscyloskopu. Widziałem takie jedno rozwiązanie ale jest chronione patentem i zasadę swojej pracy opiera na mikroprocesorze.

Równoważenie za pomocą miernika nie daje gwarancji sukcesu, gdyż przy tak małych wartościach napięcia Vpp mierniki wykazują dużą niedokładność. Po za tym miernik mierzy napięcie skuteczne a nie międzyszczytowe. Choć im mniejsze napięcie skuteczne tym mniejsza amplituda. Itd.

Wiadomo, że dobre zrównoważenie sondy daje gwarancje na sukces.

Może ktoś ma jakiś pomysł na rozwiązanie tego problemu?

Pozdrawiam
Edik
Napisano
Witam
Jest w sumie łatwy sposób ale dla osób które znają się w miarę dobrze na kompie no i mający kompa w domu a użytkownicy tego forum chyba mają.
A mianowicie są w necie takie małe programiki jak oscyloskop, generator sinusoidalny (można zastąpić generkiem proponowanym przez ALLa), częstotliwościomierz nie są to urządzenia precyzyjne ale do zrównoważenia sondy w pełni wystarczą, podłączamy naszą sondę przez kabelki np.od słuchawek do karty muzycznej odpalamy programiki i równoważymy, widać wszystko jak na dłoni.
nara
pzdr
Napisano
Czy w równoważeniu chodzi o uzyskanie jednakowej rezystancji na każdej cewce????
Napisano
Równoważenie polega na takim ustewieniu i dobraniu przeciwzwoju w cewce nadawczej aby możliwie jak najbardziej ograniczyć indukowanie się pola magnetycznego w cerwce odbiorczej. To tak w bardzo wielkim skrócie czyli chodzi w sumie o ustawienie współczynnika sprzężenia między cewką nadawcza a odbiorcza praktycznie na zero lub w pobliżu z dokładnościa do 1mV.
Mi czasami udaje się to ustawić (pomiar przed stopniem wzmacniacza) w granicy 0 czyli ustawić na oscyloskopie linię prostą.
Pozdrawiam
Napisano
Witam!

Jeśli chodzi o wszelkiego typu oscyloskopy korzystające z przetwornika karty muzycznej peceta to jestem bardzo sceptyczny co do takich rozwiązań.

Nie znam rozwiązania, które móglbym polecić... Wszelkie
rozwiązania z którymi się spotkałem nie sprawdziły sie w praktyce. Uważam, że nie nadają się do precyzyjnego równoważenia, gdzie w gre wchodzą wartości rzędu 1mVpp.

Pozdrawiam
Edik

Napisano
Czyli chodzi o to aby po podłączeniu cewki do generatora Pana Aleksandra na oscyloskopie uzyskać napięcie 0V?????
i tak robimy z każdą cewką?????????
Napisano
Widzisz to troche nie tak, niezupełnie z generatorka zasilasz jedą z cewek dla przykładu odbiorczą i tak dobierasz pojemność Cx w okolicy 150nF,że na częstościomierzu uzyskasz 5kHz to będzie strojenie cewek, a kompensacja to znowu inaczej zasila się nadawczą a pomiar robi się na odbiorczej lub jeszcze lepiej po stopniu wzmacniającym, i wtedy należy starać się otrzymać wartość Vpp jak najbliższą 0 wcześniej jednak należy wykonać wiele innych czynności a przedewszystkim wykonać prawidłaowe połączenie szeregowe poszczególnych cewek oraz odpowiednio je ułożyć i umocować przed tymi zabiegami.
Pozdrawiam
Napisano
Czyli tak najpierw muszę nawinąć cewki. Przykleić punktowo do laminatu (wcześniej wyśrodkowując). Następnie do L1 i L2 oraz dla L3 pojemności kondensatorów. później jedną cewkę zasilam (z tego generatora ????) a z drugiej zdejmuje napięcia. Ale tak , w którym miejscu przykładam kable sondy od oscyloskopu???? I jeżeli nie ma 0V to wtedy dokładam zwój do L3??? I czy nie można zrobić kilku zwoi zapasu i odwijać????
Napisano
Witam!

Mając trochę czasu postanowiłem zebrać to co już na forum powiedziano w temacie strojenia sondy symetrycznej zaprojektowanej przez ALL’a - do Fishera555. (sonda pracuje na częstotliwości 5kHz)

Strojenie powinno wyglądać tak:

1. Po nawinięciu cewek L1, L2, L3 przyklejamy je do karaksu sondy - laminatu. Centrujemy je i łączymy kolejno cewki według połączeń jak na schemacie.

2. W pierwszej kolejności łączymy ze sobą uzwojenia cewki odbiorczej: AL3 i BL3. Środek tych uzwojeń, czyli koniec cewki AL3 i początek BL3 podłączamy do masy. Do końców wyprowadzeń, podłączamy zaś kabel długości 143cm, który łączymy z generatorem pomocniczym.

3. W pierwszej kolejności podłączamy generator pomocniczy i stroimy sondę odbiorczą. Podłączamy częstotliwościomierz i dobieramy częstotliwość, poprzez dobór kondensatora Cx (ok. 150nF) do częstotliwości 5kHz. Kondensator ten łączymy równolegle do uzwojeń sondy odbiorczej tak jak na
schemacie połączeń sondy. W taki sposób mamy już zestrojoną sondę odbiorczą do częstotliwości, w dalszej kolejności będziemy ją równoważyć. :-)

4. Następnie stroimy cewkę nadawczą. Łączymy według połączeń jak na schemacie ze sobą cewki L1a, L2c, L1b, L2d. Środek, czyli punkt połączenia końca uzwojenia L2c z początkiem cewki L1b podłączamy do masy. Podłączamy ją do tego samego generatora pomocniczego i stroimy ją, przez
dobór kondensatora rezonansowego (ok. 150nF) do częstotliwości 5kHz. Dobrany kondensator możemy już umieścić w sondzie.

5. Równoważenie cewki odbiorczej. Mierzymy oscyloskopem amplitudę na cewce odbiorczej. Chodzi o pomiar napięcia między końcami uzwojeń cewek odbiorczych, czyli dokładnie na okładzinach kondensatora. Dowijając lub odwijając zwoje cewki kompensacyjnej staramy się uzyskać jak najmniejszą wartość napięcia Vpp. (Można cewkę kompensacyjną nawinąć wcześniej o jeden czy dwa zwoje więcej, żeby mieć co odwijać :-)

Wartość tego napięcia powinna być jak najmniejsza i przy dobrym zrównoważeniu nie powinna być zasadniczo większa niż 1mVpp.

6. Po zrównoważeniu cewki odbiorczej stabilizujemy uzwojenia cewek klejem. Cały czas pod kontrolą oscyloskopu.

Tak przygotowaną cewkę możemy już podłączyć do układu elektronicznego i... odpalić.

Pozdrawiam
Edik
  • 1 year later...
Napisano
Czy do zestrojenia elektroniki do F -555 potrzebny jest oscyloskop? Mam na myśli dokładne sprawdzanie amplitud , częstotliwości , itd. Czy przy posługiwaniu się zwykłymi multimetrami uda mi się go uruchomić?
Mój adres:armin0@poczta.onet.pl

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie