Gość Napisano 30 Sierpień 2004 Napisano 30 Sierpień 2004 Witam Chciałbym zapytać jakie przykładowe osiągi ma ten wykrywacz????? I czy ktoś budował tę konstrukcję. Mam kilka pytań ale to już na priva z tą osobą
SWaldek Napisano 30 Sierpień 2004 Napisano 30 Sierpień 2004 Temat dość mocno wałkowany na tym forum.Jak poszukasz wstecz znajdziesz dużo potrzebnych informacji.Sprzęt jest dość popularny wsród konstruktorów amatorów,a jak się przyłożysz solidnie to się miło zaskoczyszPozdrawiam
Gość Napisano 31 Sierpień 2004 Napisano 31 Sierpień 2004 Wiem że temat był poruszany. Czytałem wszystkie posty o nim, ale nigdzie dokładnie nie są sprecyzowane osiągi. Jedyne co, to chyba pan Aleksander zrobił test ale ze słoikiem monet. Chodzi mi o przykład np. jednej monety 1zł tak żebym wiedział czy warto go robić. Teraz mam jabla i jestem z niego zadowolony. Jednak chciałbym zrobić wykrywacz z dyskryminacją i lepszym zasięgiem. Jestem w technikum elektronicznym także dostęp do sprzętu i ludzi znających się na elektronice mam. Z góry dziękuje za pomoc.
DJaZi Napisano 31 Sierpień 2004 Napisano 31 Sierpień 2004 Jeśli zrobisz go solidnie jak kolega SWaldek wspominał to 1zł widzi z ponad 40cm w powietrzu i spokojnie z ponad 30cm wyciągniesz te złotówkę z ziemi, możesz go robić nie jest skomplikowany i drogi w wykonaniu warty grzechu.pzdr
SWaldek Napisano 31 Sierpień 2004 Napisano 31 Sierpień 2004 Dodam,że chodzi o 1zł PRL z alu max. udało mi sie osiągnąć dla tej złotówki 41cm w powietrzu przy ustawieniach czułość na ful i na dyskryminacji a srednio wychodzi ok 36-38cm.Jednak taki pomiar jest nieobiektywny i nie może przesądzać ,że tak będziesz kopał. Wystarczy ,że trafisz na zmineralizowany grunt i już pewnie na 20cm w tym gruncie jej nie usłyszysz.Mimo wszystko sprzęt jest godny polecenia z ukierunkowaniem na grubsze fanciki bo to w końcu sprzęt statyczny, choć po dojściu do wprawy monety także ładnie cedziPozdrawiam
Gość Napisano 31 Sierpień 2004 Napisano 31 Sierpień 2004 Mam jeszcze jedno pytanie. Który układ miał takie osiągi:fisher555 czy fisher555 bez kluczaI jescze jedno. Wydaje mi się że układ salamandra to ten sam tylko w lepszej jakości. I jak mogę go ściągnąć ze strony:http://www.wykrywacze.metali.prv.pl/A może ktoś mógłby mi go wysłać na mail'a:diablo-club@wp.pl
SWaldek Napisano 31 Sierpień 2004 Napisano 31 Sierpień 2004 Klucz w tym wypadku nie ma wpływu na parametry związane z zasięgiem i dlatego można go śmiało zastąpić podwójnym przyciskiem RESET.Taki zabieg miał na celu uproszczenie układu i płytki drukowanej.Pozdrawiam
Gość Napisano 1 Wrzesień 2004 Napisano 1 Wrzesień 2004 Czy można znaleźć gdzieś wzór płytki do wykrywacza salamandra czy można ją tylko zamówić?????
DJaZi Napisano 1 Wrzesień 2004 Napisano 1 Wrzesień 2004 W sieci a na pewno u rodzimych konstruktorów jest parę wersji płytek drukowanych nawet jednostronnych tylko trzeba poszukać lub kogoś poprosić o udostępnienie,ale osobiście proponuje Ci zakup solidnie wykonanej płytki (koszt ok.15zł+przesyłka)chyba że opracowałeś technologie taniego i solidnego wykonania płytki to możesz zrobić sam.pzdr
Gość Napisano 1 Wrzesień 2004 Napisano 1 Wrzesień 2004 A czy te numery na schemacie (w strzałkach??) oznaczają jakieś przebiegi. I czy ktoś może ma opis kolejności budowy lub chociaż te przebiegi( jeśli to o to chodzi)Dzięki i sorry za moją dociekliwość ale chce mieć pewność zanim zainwestuje w niego pieniądze i zaczne budowę.Pozdrawiam
heniek1 Napisano 1 Wrzesień 2004 Napisano 1 Wrzesień 2004 To nie przebiegi . To są ponumerowane punkty ltownicze na płycie do których podłączamy elementy nie umieszczone na niej ( cewkę , potencjometry itp)
Gość Napisano 1 Wrzesień 2004 Napisano 1 Wrzesień 2004 Witam. Czy mogl by mi ktos wyslac spis elementow do salamandry na adres : zedaj@interia.plZ góry dzieki.pozdro
Gość Napisano 2 Wrzesień 2004 Napisano 2 Wrzesień 2004 A czy jest jakaś procedura składania tej wykrywki. Coś wlutować i sprawdzić poprawność miernikiem lub oscyloskopem ??? Czy poprostu wlutować wszystkie elementy i już?????????
SWaldek Napisano 2 Wrzesień 2004 Napisano 2 Wrzesień 2004 Jeżeli zastosujesz podstawki pod układy(tylko z nimi jest kłopot podczas lutowania na płytce dwustronnej)to nie powinno być żadnego problemu.W trakcie lutowania trzeba posłużyć sie parokrotnie miernikiem pojemności i omomierzem bowiem niektóre elementy trzeba dobrać do identycznej wartości oraz dobrać właściwy współczynnik wzmocnienia dla pary tranzystorów odbiornika.W trakcie uruchamiania dobrze jest także posłużyć się oscyloskopem i posprawdzać pewne przebiegi i wartości,no i do uruchamiania potrzebna jest także pewna sonda, czyli budowę najlepiej rozpocząć od budowy sondyPozdrawiam
Gość Napisano 3 Wrzesień 2004 Napisano 3 Wrzesień 2004 A czy sondę można jakoś sprawdzić bez złożonego wykrywacza. Jak sprawdzić poprawność jej budowy???????????
SWaldek Napisano 3 Wrzesień 2004 Napisano 3 Wrzesień 2004 Nie mając do dyspozycji działającego już wykrywacza będziesz musiał polegać na własnej intuicji i przyrządach pomiarowych.Poprawnie wykonane strojenie poszczególnych cewek , oraz właściwe skompensowanie daje szansę ,że sąda będzie działać poprawnie, ale przekonasz sie w trakcie uruchamiania całości.Jak się powiedzie i elektronika odpali bez problemów to efekty właściwego wykonania sondy zaraz się pojawią.Do tego etapu nie koniecznie sonda musi byś skończona na 100% wystarczy ,że zostawisz ją na etapie zakończonego strojenia i pewnego ustalenia położenia cewek względem siebie , aby podczas testu nie zmieniły położenia co mogłoby spowodować rozstrojenie sondy.O prawidłowej kompensacji można się przekonać już po odpaleni i pomiarze wielkości amplitudy na wyjściu wzmacniacza układu odbiornika, ale to szczegóły wybiegające daleko do przodu.Pozdrawiam
Gość Napisano 4 Wrzesień 2004 Napisano 4 Wrzesień 2004 A czy rozmieszczenie elementów na płytce salamandra jest taka sama jak fishera555???? Jeśli nie to czy ktoś może posiada takowe i mógłby mi przesłać na mail'a???????
ALL Napisano 4 Wrzesień 2004 Napisano 4 Wrzesień 2004 Witam.Uzupełniłem brakujące wartości.Zamiast diody D 9 1,4V warto zastosować US ICL 8069 źródło nap. odniesienia 1,2V.Zwiększy to skutecznie stabilność układu wykrywacza.Pozdrawiam ALL.
Gość Napisano 4 Wrzesień 2004 Napisano 4 Wrzesień 2004 A czy mógłby Pan przesłać również wzór płytki drukowanej?????? Nie mogę nigdzie jej znaleźć.
ALL Napisano 4 Wrzesień 2004 Napisano 4 Wrzesień 2004 Witam Schemat płytki jest na stronie intrnetowej Firmy PROSCAN.Lub zapytać można o płytke inio_01@wp.pl ALL.
Gość Napisano 4 Wrzesień 2004 Napisano 4 Wrzesień 2004 Bardzo dziękuje za pomoc w odzpowiedziach na moje pytania.Myślę że projekt budowy wykrywacza powinien ruszyć w najbliższym czasie. Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam.P.S.Panie Aleksandrze czy w razie jakiś problemów w uruchomieniu mógłbym liczyć na Pana teoretyczną pomoc????
ALL Napisano 4 Wrzesień 2004 Napisano 4 Wrzesień 2004 Witam.Oczywiście zawsze chętnie pomogę,nie ma sprawy.W razie problemów z uruchomieniem prosze do mnie napisać na priv.Tak jak pisał wcześniej SWaldek układ nie jest konfliktowy.Jeśli wszystkie elementy zostaną prawidłowo zmontowane toukład rusza z miejsca.Przy konstrukcji sondy,dobrze jestzbudować wcześniej układ pomocniczy generatora do jej zestrojenia .Najlepiej zebrać wszystkie opisy z tegoForum, jak również rady i porady innych konstruktorów.Pozdrawiam ALL.
DJaZi Napisano 4 Wrzesień 2004 Napisano 4 Wrzesień 2004 WitamALL czy zamiast ICL 8069 źródło nap. odniesienia 1,2V mozna zastosować LM 385 czy on ma za kiepskie parametry.pzdr
ALL Napisano 4 Wrzesień 2004 Napisano 4 Wrzesień 2004 Witam.Testowałemm oba ICL 8069 i LM 385,jednak ICL 8069 wypadł najlepiej.Wiem że jest drogi, ale warto go zastosować w F555.Różnica między Diodą 1,4V a ICL 8069 jest dramatyczelepsza na korzyść ICL-a tym bardziej, że układ nie wymaga żadnych przeróbek, poprostu wstawia się ICL zamiast diody wykorzystując też dwa wprowadzenia.A stabilny wykrywacz to połowa sukcesu w poszukiwaniach.Podrawiam ALL.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.