pol Napisano 19 Październik 2002 Autor Napisano 19 Październik 2002 Mam pytanie zwłaszcza do numizmatyków.Mianowicie :jak wyczyścić monety (mosiądz ,miedz ,srebro) z zielonego nalotu ,którym się pokryły bez ich uszkodzenia? pozdro Pol
Gość Napisano 19 Październik 2002 Napisano 19 Październik 2002 Monety miedziane i z mosiadzu najprosciej jest wyczyscic opalajac je nad kuchenką gazową.Pozdrawiam .
Gość Napisano 19 Październik 2002 Napisano 19 Październik 2002 Nie przesadzajcie z tym czyszczeniem . Ten zielony nalot na monetach z miedzi brązu i tp. to patyna którą moneta pokryła się na przestrzeni wielu lat czasami wieków. Usuwając ja pozbawiacie ją swoistego uroku. No co najważniejsze wartości przejrzyjcie katalogi aukcji numizmatycznych monety pozbawione patyny na skutek różnych eksperymentów sa wyceniane o wiele niżej. Poza tym po usunięciu patyny często powierzchnia monety robi się nieczytelna i chropowata. Wszystkie agresywne metody czyszczenia działają raczej na nie korzyść monety. Oczywiście czasami zdarzają się wyciągnąć takie egzemplarze ze trzeba zastosować jakąś metodę czyszczenia (dobrze by było żeby tylko mydło i wodę) ale na srebro działa dobrze kwasek cytrynowy uwaga na monety o słabej próbie, usuwa patynę i moneta wygląda za bardzo sztucznie. Oczywiście umiejętne stosowanie może przynosić całkiem niezłe efekty. Co do miedzianych najlepiej zastosować elektrolizę. Na monety z żelaza czy stali można użyć 5% roztwór sody kaustycznej z płatkami lub opiłkami aluminium lub cynku.Ostatnio na jakieś zachodniej stronie czytałem że ponoć rewelacyjnie spisuje sie tak u nas reklamowany Calgon, ale sam nigdy nie próbowałem.
Gość Napisano 21 Październik 2002 Napisano 21 Październik 2002 Monet miedzianych, brązowych, mosiężnych i miedzioniklowychnajlepiej nie czyścić w ogóle. Wystarczy umyć przy pomocy starej szczoteczki do zębów wodą i mydłem, wysuszyć i natłuścić dobrej jakości olejem z oliwek co zwiększy wyrazistość rysunku. Zdawkowe monety srebrne" znajdowane wykrywaczem są zazwyczaj tak niskiej próby, że należy postępować z nimi indywidualnie, kwasek cytrynowy można użyć kiedy patyna jest zielona, ale kiedy czarna, szara należy zastosować inne metody. W ogóle z tym czyszczeniem nie należy przesadzać, bo można znacznie obniżyć wartość monety. Eksperymentować można na materiale bezwartościowym, wielonakładowym.
Gość Napisano 21 Październik 2002 Napisano 21 Październik 2002 Dodam jeszcze, że czyszczone monety z miedzi i jej stopów po wyczyszczeniu wyglądają paskudnie (nie można rzeczy starej przerobić na nową). Jeżeli taka moneta ma skorupę z korozji i jest zupełnie nieczytelna, może pomóc elektroloza lub niekiedy specjalny płyn Lindnera.
Gość Napisano 21 Październik 2002 Napisano 21 Październik 2002 Stosowałeś na miedziane ten płyn Lidnera jakie daje efekty? Mozna go używac też do brązów ?
Gość Napisano 22 Październik 2002 Napisano 22 Październik 2002 Płyn ten daje różne efekty, czasami pozostaje czarny nalot a czasami trzeba moczyć do gołego metalu. Napewno jest to metoda kontrowersyjna i osobiście wolę monety z ładną zieloną patyną i olej z oliwek. Niestety w rejonach skażonych chemią pozyskiwanie takich monet jest rzadkie.Płynem Lindnera można czyścić brązy.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.