Skocz do zawartości

Lotniska Luftwaffe w okolicach Oleśnicy (Oels)

paulus76

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam

Poszukuję informacji na temat jednostek stacjonujących na lotniskach w okolicy Oleśnicy (Oels)po 39 roku:

- Cieśle (Zessel) - wg. moich źródeł: Messerschmity Me-110
- Sokołowice (Zucklau) - j.w.: lotnisko szybowców desantowych i prawdopodobnie szkoła szybowcowa,
- Vorwerk Grabke (obecnie teren położony w trójkącie Oleśnica-Cieśle-Sokołowice) - j.w.: Junkersy Ju-87

Czy w ogóle stacjonowały tam jakieś jednostki?
Napisano
czesc mam cyt. z ksiazki wyzwolenie dolnego slaska Nadalekich przedpolach olesnicy oddzialy 73 korp.napotkaly zorganizowana obrone sil 269 dyw piech. wzmocnionych bat. czolgow 17dyw panc., ktore probowaly zatrzymac natarcie wojsk radz.napierajacych przez olesnice na wroclaw. niemcom chodzilo takze o to ,azeby zyskac na czasie i ewakuowac z olesnicy nagromadzone tu duze zapasy uzbrojenia i amunicji, a zwlaszcza ok.250 samolotow,ktore z powodu braku paliwa staly unieruchomione na podmiejskim lotnisku. na razie tylko tyle moze znajde cos wiecej . yard
Napisano
czesc . mam cos ale z wrzesnia 39 ksiazka jerzego cynka sily lotnicze polskii niemiec wrzesien 39" jednostki pochodzily z 4 floty 2dyw. pulk bombowy KG4 GENERAL WEWER" [5j+] d-ca plk martin fiebig steb.I,II&III okolice langenau i oels 81 He-111 oraz pulk mysliwski JG 77herz as" I&II 79 bf 109f okolice breslau i oels na razie tyle .yard ..
Napisano
a z Olesnicy :)

do yard'a:

wg. www.ww2.dk stacjonowal sztab i II dywizjon KG4 a
I./JG77 do 07.09.39r. w Juliusburgu czyli dzisiejszych Dobroszycach.
Napisano
czesc ,a ja z Poznania . moje " dane na dzien 1.09.39 ,a w okolicy Olesnicy bylo kilka lotnisk polowych ,ale dokladnie niewiem. yard.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie