YoWheris Napisano 25 Sierpień 2004 Autor Napisano 25 Sierpień 2004 Witam forumowiczów!!!Czy ktoś szukał kiedyś w archiwach i muzeach szwedzkich informacji o łupach skradzionych w Polsce podczas najazdów?Interesują mnie tereny Wielkopolski. Mam wzmianki o jednym z miast wielkopolski co zniknęło podczas najazdu szwedów z jednego z kościołów w tym miescie. Po rozgromieniu wojsk szwedzkich zniknęło większość archiwum tego miasta, nie wiadomo czy zostało ono spalone czy też zagrabione przez szwedów. Proszę o informacje jeśli ktoś coś wie na ten temat. Z góry dzięki.YoWheris
SZZ Napisano 25 Sierpień 2004 Napisano 25 Sierpień 2004 Witam,przed kilku laty, bodaj we Wprost był artykuł artykuł na temat tego, co w czasie Potopu ukradli szwedzi, co eksponują w swoich muzeach i dlaczego nie można tych dóbr rewindykować.Pozdrawiam i życzę owocnych poszukiwań informacji,SZZ
YoWheris Napisano 25 Sierpień 2004 Autor Napisano 25 Sierpień 2004 Dzięki, tylko że przed kilku laty to w sumie nie wiadomo nawet gdzie szukać.Może ktoś zna jakieś linki bądź ma informacje dotyczące tego tematu?
SZZ Napisano 25 Sierpień 2004 Napisano 25 Sierpień 2004 Może na stronie Wprost jest informacja o zawartości numerów archiwalnych, może na wyszukiwarkę na stronie wystarczy wrzucić hasło potop", może wystarczy telefon do sekretariatu redakcji. W ostateczności można się przejść do biblioteki, poszukać w bibliografii zawartości czasopism, lub po prostu przejrzeć roczniki z ostatnich lat. Rocznik to tylko 52 numery, pamiętam że na okładce były polskie zabytki ze szwedzkich muzeów.pozdrawiam,SZZ
YoWheris Napisano 25 Sierpień 2004 Autor Napisano 25 Sierpień 2004 Oki dzięki.Czekam na kolejne informacje.
Leuthen Napisano 25 Sierpień 2004 Napisano 25 Sierpień 2004 Ja dorzucę garść informacji...Profesor Ryszard Majewski, historyk, powiedział mi, że pisząc książkę Cecora - rok 1620" (wydana w Warszawie w 1970 r.) miał bardzo ułatwione zadanie. Jego poprzednicy nie mieli dostępu do tylu źródeł co on i dlatego na temat w/w bitwy powstało wiele mitów, bowiem większość polskich archiwów z tamtego okresu w czasie potopu wywieźli Szwedzi. W 1955 r. profesor Kersten (wtedy jeszcze nie był profesorem :-)) przywiózł ze Sztokholmu ponad 100 000 mikroklatek polskich dokumentów przechowywanych w Szwecji. Nie wiem jednak, jaka część tych wywiezionych polskich dokumentów znalazła się na mikrofilmach i czy w międzyczasie nie zostały zmikrofilmowane inne. PozdrawiamLeuthen
YoWheris Napisano 26 Sierpień 2004 Autor Napisano 26 Sierpień 2004 Dzięki ale gdzie szukać, co zawierały te mikrofilmy?Czy w tym wydaniu tej książki jest coś wspomniane o najazdach na wielkopolskę?Lub też o tych mikrofilmach?
Leuthen Napisano 26 Sierpień 2004 Napisano 26 Sierpień 2004 Szczerze mówiąc, nie mam pojęcia jakie dokumenty były na tych mikrofilmach i gdzie te mikrofilmy są obecnie przechowywane (nie pytałem o to). Książki Cecora - rok 1620" nie mam w domu, nie mogę więc sprawdzić, czy jest tam coś na ten temat. Pozdrawiam Leuthen
YoWheris Napisano 26 Sierpień 2004 Autor Napisano 26 Sierpień 2004 niestety w archiwum Wprost znalazłem tylko to:http://www.wprost.pl/ar/?O=42001
YoWheris Napisano 29 Sierpień 2004 Autor Napisano 29 Sierpień 2004 Czy ktoś ma coś więcej informacji. Proszę o pomoc.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.