Gość Napisano 24 Sierpień 2004 Napisano 24 Sierpień 2004 Kto potwierdzi że we Frygnowie, dawniej Frogenau znajdował sie przez jakis czas sztab niem podczas bitwy pod tannenbergiem
Gość Napisano 29 Sierpień 2004 Napisano 29 Sierpień 2004 28 sierpnia 1914 we Frygnowie (Frogenau) stacjonowal marszalek ze sztabem. Potwierdza to zdjecie pomnika sprzed wojny. Mam gdzies lepsze, ale musze zeskanowac.
Gustaw Napisano 29 Sierpień 2004 Napisano 29 Sierpień 2004 Witaj Skomand, a wiesz, że Hindenburg był w Ostródzie, na długo przed Bitwą pod Tannenbergiem, w czasie inspekcji garnizonu w latach 80-tych XIX wieku?
osterode Napisano 30 Sierpień 2004 Napisano 30 Sierpień 2004 w czasie bitwy Tannenberdzkiej Hindenburg miał swój sztab w szkole im.Augusty Wiktorii(w ostródzie).po I wś szkoła ta otrzymała nową nazwę:Hindenburg Schule(obecnie szkoła podstawowa nr2 w ostródzie).pozdrawiam
Gość Napisano 30 Sierpień 2004 Napisano 30 Sierpień 2004 Dzięki SkomandNa dzień dzisiejszy w tym miejscu rośnie troche krzaków a po pomniku pozostał tylko ten kamienny podest. W ogóle nie wiem jak zniknał, chyba się ruscy nim zajęli albo mieszkańcy. Słyszłem że marszalek bywał tu często w rocznicę bitwy a póżniej jechał do Ostródy na obiad. Skomand jeśli możesz to zapodaj te drugie zdjęcie. A’propos gdzie upolowałeś te fotki?
Gustaw Napisano 30 Sierpień 2004 Napisano 30 Sierpień 2004 Oto inne zdjęcie przedstawiające kamień Hindenburga - na końcu alei. Oba zdjęcia pochodzą z dwutomowego albumu Kreis Osterode in Bildern" wydawanego przez Kreisgemeinschaft Osterode Ostpreussen.Pozdrawiam Gustaw
Gustaw Napisano 30 Sierpień 2004 Napisano 30 Sierpień 2004 Zajc zapytał: Kto potwierdzi że we Frygnowie, dawniej Frogenau znajdował sie przez jakis czas sztab niem podczas bitwy pod tannenbergiem"Oczywiście, że 28 sierpnia sztab armii niemieckiej był we Frygnowie.Dowód:Bolesław Zawadzki Kamapania jesienna w Prusach Wschodnich sierpień - wrzesień 1914r." Warszawa 1924r.:Na stronie 197 znajduje się rozkaz dowództwa armii niemieckiej nadany we Frygnowie (pisownia oryginalna): Frögenau 28.8 godzina 9 m.10 przed południem. 41. dywizja piechoty odepchnięta przez nieprzyjaciela na Wronowo. 1. korpus skieruje niezwłocznie dywizję zebraną pod Schönkau na Rontzken, ażeby przeszkodzić przełamaniu nieprzyjaciela, działajac zaczepnie. Znajdujące się przy grupie Schmetau oddziały wojska czynnego mają również niezwłocznie iść w tymże kierunku. Dowódca armji kładzie nacisk, ażeby nakazane ruchy zostały niezwłocznie rozpoczęte; pośpiech konieczny. Meldować kiedy dywizja rozpocznie marsz. Dowództwo armji". Ale już 29 sierpnia 1914 r. o godzinie 10 wieczór, rozkaz dowództwa armii nadany został w Osterode i podpisany został Dowódca armji v. Hindenburg"Nie będę cytował całego rozkazu, zaczyna się od słów:NIeprzyjaciel jest całkowicie pobity i rozproszony. Wyrażam moje cakowite uznanie wojskom, armjii powierzonej mi przez Jego Cesarską i Królewską Moś, za ich niezwykłe wysiłki w marszach i bojach."A kończy: Dowództwo armji zostaje jutro w Osterode".PozdrawiamGustaw
Skomand Napisano 1 Wrzesień 2004 Napisano 1 Wrzesień 2004 Teraz pomnik poswiecony Hindenburgowi pelni taka role.
Skomand Napisano 1 Wrzesień 2004 Napisano 1 Wrzesień 2004 Teraz pomnik poswiecony Hindenburgowi pelni taka role.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.