Skocz do zawartości

Info o zatopionym czołgu.

Gość Łysy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Poszukuję informacji na temat zatopionego niemieckiego czołgu (dokładnie nie wiadomo czy to czołg, czy tylko pojazd opancerzony, i czy na pewno niemiecki). Podobno jest zatopiony na południe od Ławicy. Drugi temat to czy ktoś szukał w miejscu ruskiej przeprawy przez Wartę. Ponoć coś im wpadło do wody?
Napisano
Chodzi ci o dzielnice Poznania? Mieszkam tu troche i nie zauwazyłem w okolicy zadnych wiekszych cieków, no oprocz płytkiego strumyka. Może podasz jakies konkretniejsza lokalizacje
Napisano
Dokładnie nie znam lokalizacji, lecz ponoć w lesie przy Ławicy jest jakieś bajorko. Taką informacje mam od dziadka kolegi, który brał udział prze wyzwalaniu Poznania. Osobiście przypuszczam, że może chodzić o stawy położone przy trasie na Wrocław. Trudno mi to zweryfikować, gdyż dziadek kolegi plącze się" przy zeznaniach z powodu uwiądu starczego.
Napisano
Jezeli mowa o Ławicy to moim zdaniem do opisu pasuje jeziorko w Lasku Marcelinskim wiem ze jest pomimo niepozornego wygladu b. glebokie miejscami ponad 4 metry.
A w samym lasku mozna znalezc jeszcze 2 go wojenne fanty.
pozdro.
Napisano
Fuchs -jaja sobie robisz???Miejscami bardzo głębokie - 4 metry ???A co to za głębokość ???

Jesli jest przejrzyste to wystarczy maska i płetwy.

A jak jest nie przejrzyste:to porzycz ponton i zwykłą wędkę.Zawiąż na niej ołowiany ciężarek tak ze 30 gram i wypukasz ten czoł czy co innego - pod warunkiem ,że nie zapadł się w mół po wieżyczkę !!!

Zapewniam Cię ,że taki obiekt w stawie znajdziesz bez trudu.

Zresztą chyba połowę wraków to rybacy namierzają sieciami a i spiningiści dobrze wiedzą gdzie są zaczepy i gdzie czegoś można się spodziewać:drzewa,łódki,pali mostowych,części samolotu itp
Napisano
No faktycznie te bardzo glebokie 4 metry zabrzmialo troche komicznie:)ale chcialem zaznaczyc ze jak na takie niepokazne bajorko to jest nawet mozliwosc aby cos w nim utkwilo.
pozdro.
Napisano
Dzięki serdeczne za wszelkie informacje! Myślę, iż w chwili wolnego czasu i przy ładnej pogodzie trzeba będzie się rozejrzeć przy tych bajorkach. W razie organizowania czegoś podam namiary na forum. Nie mniej jestem otwarty na wszelkie informacje związane z walkami o Poznań w 45r.
Napisano
Co do przepraw nad Wartą, to trochę tam macano, ale bez rewelacji (chociaż jest trochę legend na ten temat). Zresztą zależy w którym miejscu nad Wartą ;-). Podobno dużo SdKfz-tów poszło na dno pod Kołem. Czy tam coś kiedyś wyciągnięto??
Napisano
Co do Koła to czytałem, iż próbowali się tam przeprawiać przez most niemiaszki. Niestety most był już zniszczony, więc spróbowano część sprzętu przeprawić po lodzie, lód się załamał i finalnie zrezygnowano z tej opcji. Skierowano się na południe do następnego mostu, lecz ten był już obsadzony przez ruskich. Nie słyszałem aby ktoś tam szukał. Co do dokładniejszych informacji mogę przesłać na maila.
Napisano
Jeśli się załamał na początku, to pewnie wyciągnęli, ale jeśli gdzieś po środku, to kto wie...
Napisano
Mowicie o tym bajorku na osiedlu bajkowym ??? to cos mi bardziej wyglada na zbiornik p-poz wybudowany dla potrzeb osiedla niz jezioro. Wiem ze Pomiędzy ogródkami działkowymi a jednostka wojskowa kolo poczty na bukowskiej sa jakies tereny podmokłe ,ale nie sadze zeby cos na nich było w koncu obok jest jednostka wojskowa.
Napisano
Przyszła mi do głowy jeszce jedna myśl. Przy ulicy cmentarnej obok cmentarza junikowskiego rozciagają się na sporych połaciach tereny podmokłe, może o to chodzi?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie