Skocz do zawartości

Szeroka Sonda do Fishera 555 [Wide Scan]

ALL

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Konstruktorów i Poszukiwaczy.
Chciałbym zaprezentować Sonde o tz. szerokim poszukiwaniu [Wide Scan].Sonda ta faktycznie, bardzo szeroko penetruje powierzchnię gruntu.Wadą jest to że zasięg jej jest mniejszy, w stosunku do sondy okrągłej.Natomiast odziaływanie gruntu na sonde też jest mniejsze.Wszystkie połączenia wykonałem tak jak w poprzednich opisach sond.Jedynie zmieniony jest tutaj układ ułożenia cewek.W poprzednich sondach cewka przeciw zwój znajdowała się między cewką nadawczą, a cewką odbiorczą.W tym układzie cewka przeciw zwój jest w środku.
Sonde tą zastosowałem do układu Fishera 555.
Pozdrawiam ALL.

Napisano
Witam!

Zapytam o to o co już wcześnioej chciałem zapytać.
Do ALLa: Czy probowałaś może zmieniać częstotliwość tej
cewki? Np. na 7kHz? Czy dopuszczalne jest to po przez zmiane kondensatorow, przez ich dobór.

Pozdrawiam.
Edik
Napisano
WITAM.
Tak próbowałem zwiększać częstotliwość.Maksymalnie do 6,5KHz wykrywacz pracował poprawnie,później stał się nie stabilny.Zmniejszyłem w Sondzie proporcjonalnie liczbę zwojów i kondensator zmieniłem na 100nF.Ale zmieniłem też kondensator w sprzężeniu przesównika z cewką nadajnika 680pF na 470pF.Ale można popróbować i np.ustawić rezonans
na 8,2KHz.Widzisz,4,5KHz 5 KHz i 5,5KHz to takie częstotliwości z którymi nie ma problemów w naszych konstrukcjach.Samo ich zwiększanie da tylko większe tłumienie w gruncie i zniejszenie przy tym zasięgu.Podejmując decyzję o budowie własnego wykrywacza
należy te wartości brać pod uwagę.
POZDRAWIAM SERDECZNIE ALL.
Napisano

WITAM!

ALL co to znaczy, że zmieniłeś liczbę zwojów proporcjonalnie...? Czy chodzi tutaj o zachowanie takiej samej indukcyjności uzwojeń cewki? Czyli taka sama indukcyjność dla cewki 5kHz i 6,5kHz.

Widzisz spytałem o tą zmianę kondensatora w celu doboru odpowiedniej częstotliwości... nie chodziło mi tutaj konkretnie o układ Fishera555 ale o jakiś dowolny wykrywacz statyczny. Rozumiem, że praca niestabilna może wynikać ze specyfiki tego układu przede wszystkim przesuwnika fazy, tak, że jeśli dobrze zrozumiałem wprowadzone zmiany kondensatora sprzęgającego cewkę nadawczą z przesuwnikiem mają na celu dobranie odpowiednich przebiegów, odpowiedniej wartości amplitudy sygnału...

Podłączałem Twoją cewkę do innego układu wykrywacza statycznego. Kiedyś zbudowałem taki układ, schemat jest na stronie Proscana pod nazwą VLF-TR1 i po podłączeniu sondy z dopalaczem też musiałem zmienić kondensator między oscylatorem a przesuwnikiem, tak żeby uzyskać odpowiednią amplitudę - 200mVpp... sygnału podanego na przesuwnik. Jednak taki układ stroi się gorzej niż w przypadku wykrywacza dynamicznego a źle zestrojony układ nie rozpoznaje np. aluminium.

Wykrywacz ten ma jednak gorsze zasięgi od Fishera555, choć jest trochę łatwiejsza konstrukcją...

Wracając jednak do sond. Może warto by było opracować jeszcze sondę typu DD do Fishera555? Może coś takiego jak na tym rysunku obok. Jak wiadomo powszechnie sondy tego typu mają lepsze właściwości w trudnym gruncie. Zaznaczam jednak, że to projekt teoretyczny, który dopiero w najbliższym czasie postaram się sprawdzić praktycznie.

Jeszcze jedno. Skąd bierzesz szkło epoksydowe? Nigdzie nie mogę tego znaleźć, w żadnej hurtowni tego nie mają...? Laminatu na podłożu szklanym nie chcę mi się trawić. Czy można gdzieś kupić sam laminat bez
miedzi...?

Pozdrawiam.
Edik

Napisano
Witam.
Edik zgadzam się z tym co piszesz.Większość Sond które testowałem miały duże rozbierzności od wyliczonych danych uzwojeń,chodzi mi tu o wzory na obliczanie rezonansu.Czasem źle dobrany stosunek L" do C" w konstrukcji sondy, może wyłożyć najlepszą elektronike w wykrywaczu.A to bardzo zniechęca konstruktorów. Co do
sondy DD to nie mam do niej przekonania choć zrobiłem ich kilka.Sondy te mają napewno tę zaletę, że mniej reagują na trudny grunt ale ich wadą jest mały zsięg i to że mają tz. lustro i to podwójne.Potrafią jeden przedmiot w ziemi zlokalizować w dwóch miejscach,ogólnie mówiąc mają problem z centralnym namierzaniem. Podobny problem mają sondy o konstrukcji tak zwanej OMEGA", choć nieco mniejszy.Gdzie
kupić szkło epoksydowe nie pokryte miedzią[tzw. prypeg] oto
Adres GÓRASZKA [k/Warszawy]52 A] tel.022...789 07 69 lub 789 01 27.Jednak trzeba tam być osobiście, ponieważ nie prowadzą sprzedaży wysyłkowej.
POZDRAWIAM ALL
Napisano
DD u mnie najczęściej tak wykrywa żelazo, to znaczy daje dwa jakby niezależne sygnały i czasem kopię obok.
Pozdrawiam
Napisano
Edik z laminatem jest bardzo prosta sprawa zrobiłem już kilkanaście sond, a folię miedzianą poprostu zrywałem ostrum scyzorykiem, czasami po jednym zadarciu" potrafi zejść kilkadziesiąt centymetrów kwadratowych.
Jest jednak pewien warunek, folia nie może być zbyt cienka.
Kupowałem laminat w sklepie wysyłkowym (adres mogę podać na priva aby nie robić reklamy) po ok 19zł za formatkę 30x53cm w sam raz wystarcza na sondę 26cm, laminat to szkło epoksydowe 0,95mm gruby z folią 0,35 bo z 0,18 może być kłopot ze zrywaniem. Dodam ,że folia 0,35 była na obu stronach a uporałem sie z tym w trzy minuty.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie