Skocz do zawartości

bagnet mauser wykopek

maly kaczor

Rekomendowane odpowiedzi

Wykopalem bagnet w pochwie - niestety lezal w dosyc zakwaszonej ziemi i dosyc mocno obsiadla go rdza. Jak zabrac sie do czyszczenia i rozsadnie rozlaczyc pochwe od bagnetu (calosc wyglada na scalona przez rdze)? Nie chce na razie traktowac go niczym mechanicznie, ani ciagnac na chama, zeby go nie zniszczyc.

po ropie mozesz popryskać przez pare dni co kilka godzin środkami do konserwacji broni dostepnymi w np sklepach myśliwskich, tez maja dzialanie odrdzewiajace oczywiście oprocz typowo konserwujacego, uzywam tego np do pryskania kłódek na zime no i oczywiście oczyszczonych fantów
pozdr
Szefo

• 3 weeks later...
Z mojego (dosyć jeszcze krótkiego) doświadczenia z elektrolizą wynika, że do odrdzewiania dobry jest mały prąd, ale do 'uruchamiania' zapieczonych elementów np. właśnie pochwa bagnetu, dobra jest duza siła elektrolizy. Jeśli reakcja zachodzi energicznie, prąd przepływa na większym obszarze (wkońcu ma większe natężenie) a przedmiot się trochę rozgrzewa i mi parę przedmiotów mocno zapieczonych właśnie w ten sposób bez żadnego mechanicznego traktowania się całkowicie ozkleszczyło". Nie wolno oczywiście z tą siłą elektrolizy przesadzić, bo spalisz prostownik:)

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Dziękuję za podpowiedzi. Rdza poddała się dopiero po trzech tygodniach kapieli w ropie - ze sporymi oporami bagnet wylazł z pochwy - wygląda zaskakująco dobrze, przynajmniej jakieś 80% oksydy, lekki wżer na długości jakiś 5 centymetrów tylko przy końcu ostrza (i to on najprawdpopodobniej stawiał opór). Na szczęscie nie był ostrzony, więc nie zjadło go nigdzie więcej. Pochwę już prawie odrdzewiłem (zasilacz od komputera i roztwór 10% NaOH technicznego), pokazało się trochę dziurek (czy pokwasiłem coś z elektrolizą, czy po prostu odpadło to co miało odpaść?) - mam teraz zagwozdkę, jak zabezpieczyć żeby zachować wygląd metalu (nie chcę malować kolorem, bo wtedy raczej przydałaby się szpachla, a wolę zostawić go w stanie w jakim pozostawił go Czas). No i najważniejsze pytanie - jak odrdzewić sam bagnet, żeby nie zniszczyć oksydy, bo rękojeść jest dosyć mocno zardzewiała, a śrubki od okładzin zapieczone? Również elektrolizą jak pochwę, czy zastosować coś innego?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie