Skocz do zawartości

Polskie jajko w farbie, jak wyczyścić?

maciej800

Rekomendowane odpowiedzi

Witam
Uprzejmie proszę o poradę jak zabrać się za wyczyszczenie fantu przedstawionego na zdjęciu tak aby pozbyć się rdzy ale żeby nie zniszczyć nieźle zachowanej farby. I jak to później zakonserwować?
Dzięki z góry za odpowiedzi!
Pozdrawiam Maciej800

Witam!
Najlepszy bedzie fosol i trzeba wybrac metode niektorzy polecaja smarowanie rdzy pedzlem namoczonym w fosolu i po jakims czasie oplukiwanie, ja stosuje troche inna metode gdyz twierdze ze to jest za duze stezenie i robie mocno rozcienczony roztwor i mocze, tydzien lub dwa zaleznie od ilosci rdzy i stezenia roztworu, co jakis czas wyjmujac i pluczac i przecierajac delikatna szczatka, farba nie zostaje zżarta tylko troche wyblaka.
Pozdrawiam
Red alf

Czesc Red Alf
Co do fosolu słyszałem że owszem nie niszczy farby ale zawsze dyskusja dotyczyła niemieckich hełmów, w nich z tego co się orentuje farba była nakładana piecowo. Jesteś pewien że fosol nie zniszczy tej farby? Czyściłem coś podobnego w ten sposób?
Pozdrowienia

Witam!
Ostatno czyscilem puszke niemiecka (Kopffernsprecher czy jakos tak)i jest znosnie byla to minia i na nia wlasciwa farba.
Farby nie powinno zeżrec ale wszedzie tam gdzie sa pecherze i ogniska rdzy odpadnie i zostanie goly metal, jak widac na fotce duzo tam tego, ja osobiscie tego fanta bym zostawil tak jak jest tylko wzmocnil ta rdze kaponem co by sie nie sypala, ale sprobowac mozesz zawsze.
Wlasciwie to nie znam innej metody tak dobrej bo zawsze zlazi farba,i uwaga tylko nie nalezy probowac z ługami bo wszystko zlezie.
Pozdrawiam
Red alf

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie