Skocz do zawartości

Rekonstrukcja obrony Woli w 1944r z dnia 07.08.2004r

Gość Michał K.

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem niedawno okazję obejżeć rekonstrukcję obrony Woli w 1944r. Konkretnie chodziło o walki w czasie pierwszych dni Powstania w okolicach Pałacyku Michla (ul.Wolska a ul.Żytnia). Była telewizja, gazety, Powstańcy i mnóstwo widzów. Imprezę sponsorował MON i TVP3 (zdaje się) oraz administracja Woli. Szczerze, byłem pod wrażeniem! Pomijam mundury, pirotechnikę, czołg (widziałem z daleka- chyba Leopard 1, robiący za Tygrysa)i dwa transportery SdKfz 251 (na chodzie!). Ważny był klimat! Łza się kręciła w oku, gdy przy dźwiękach powstańczych melodi nasi bronili barykad (z autentycznych wagonów tramwajowych) i ginęli, nie opuszczając pozycji. Mieszkam na północy Polski ale intresuję sie historią Powstania. Tego widowiska nigdy nie zapomnę!

Temat tej rekonstrukcji był już poruszany w innych postach, ale ze swej strony jeszcze dodam, że mam nadzieję iż takie widowiska nieco złagodzą ogólne podejście do naszych grup rekonstrukcyjnych i może z czasem zmieni się prawo (chociażby w kwestii używania broni hukowej).

Pozdrawiam, Mariusz

• 4 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie