Skocz do zawartości

WYKRYWACZ DUKAT3-PENELEKTRONIK

Gość MAT

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,

Ponieważ Kopi kupiłeś niedawno inny wykrywacz, to w uzupełnieniu do swoich powyższych opinii napisz nam wszystkim dlaczego zrezygnowałeś z poprzedniego wykrywacza, którego tutaj bronisz. Co zadecydowało ?

Czy pisząc powyższe wiedziałeś już, że chcesz zmienić wykrywacz ?

Jeśli masz obecnie dwa wykrywacze, to uznaj moje pytanie za nieaktualne.

Proscan
Napisano
Witam.
Zgadza się, niedawno zmieniłem wykrywacz. Powód zmiany: potrzebowałem wykrywacz posiadający regulowaną dyskryminację a nie taką jak w Dukacie polegającą na odrzucaniu żelaza i wykrywaniu tylko koloru oraz optyczny wskaźnik gdyż nieraz kopię tam gdzie nie powinienem i lepiej byc cicho :) . No i taką co działa bo w Dukacie, przyznam szczerze różnie z nią bywało bywało. Nie bronię Dukata bo nie mam po co, nie był to mój pierwszy wykrywacz i nie uległem jakiejś tam fascynacji tym sprzętem. Łaziłem z Dukatem ponad rok, był w sumie bezawayjny, wyniki z poszukiwań nie odbiegały od wyników kolegów posiadających inne piszczały (HS, BH tracker IV i inne podobnej klasy). Drażnią mnie jednak stwierdzenia, że sprzęt jest do bani i nic nie wykrywa bo to po prostu bzdety wyssane z palca. Ja Dukata wyczułem gdzieć dopiero po pół roku (mój egzemlarz miał tylko jedno pokrętło czułosci i bardzo czuły potencometr i ciężko było utrafić en" moment) a wypowiadają się goście szukający tym sprzętem kilka razy. A wracając do zmiany piszczałki na pewno nie była podyktowana jego złą pracą oraz moim niezadowoleniem. Nikogo nie namawiam ani nie przekonuję. Wyrażam jedynie swoje zdanie i staram się być obiektywny w swoich wypowiedziach.
Pozdrawiam
Kopi
Napisano
Witam.
Zgadza się, niedawno zmieniłem wykrywacz. Powód zmiany: potrzebowałem wykrywacz posiadający regulowaną dyskryminację a nie taką jak w Dukacie polegającą na odrzucaniu żelaza i wykrywaniu tylko koloru (no i taką co działa bo w Dukacie, przyznam szczerze różnie z nią bywało) oraz optyczny wskaźnik gdyż nieraz kopię tam gdzie nie powinienem i lepiej byc cicho :) . . Nie bronię Dukata bo nie mam po co, nie był to mój pierwszy wykrywacz i nie uległem jakiejś tam fascynacji tym sprzętem. Łaziłem z Dukatem ponad rok, był w sumie bezawayjny, wyniki z poszukiwań nie odbiegały od wyników kolegów posiadających inne piszczały (HS, BH tracker IV i inne podobnej klasy). Drażnią mnie jednak stwierdzenia, że sprzęt jest do bani i nic nie wykrywa bo to po prostu bzdety wyssane z palca. Ja Dukata wyczułem gdzieć dopiero po pół roku (mój egzemlarz miał tylko jedno pokrętło czułosci i bardzo czuły potencometr i ciężko było utrafić en" moment) a wypowiadają się goście szukający tym sprzętem kilka razy. A wracając do zmiany piszczałki na pewno nie była podyktowana jego złą pracą oraz moim niezadowoleniem. Nikogo nie namawiam ani nie przekonuję. Wyrażam jedynie swoje zdanie i staram się być obiektywny w swoich wypowiedziach.
Pozdrawiam
Kopi

PS
Post dwa razy bo w tym wyżej się zamotałem przy duskryminacji i wskaźniku i wyszło że wykrywka w ogóle nie działała, he he.
Napisano
WITAM!

Nie chcę być posądzany o złośliwość, itp. Ale widzę pewną niekonsekwencje w Twojej wypowiedzi i czasami także w wypowiedziach innych poszukiwaczy, którzy mówią, że sprzęt pracuje dobrze ale nie działa w nim czasami np. dyskryminacja. Sam przecież przyznajesz, że w Dukacie różnie z nią bywało. Ja jestem zwolennikiem nazywania rzeczy po imieniu i uważam jeśli np. w wykrywaczu, który posiada dyskryminacje nie działa ona poprawnie to wykrywacz taki... nie nadaje się do poszukiwań. To jest moja opinia, pogląd który wyrobiłem sobie „po przejściach” z kilkom wykrywaczami rodzimej produkcji i zagranicznej. Oczywiście zawsze będą pewne wyjątki i błędy np. w identyfikacji ale generalnie uważam, że dobra dyskryminacja to podstawa.

Jeśli Kopi uważasz, że wypowiadają się w wątku ludzie, którzy mieli Dukata tylko kilka razy i widocznie nie trafili tak jak Ty, po pół roku „w ten moment” - bo w jedynym potencjometrze czułości, który ten wykrywacz posiada tak trudno było to opanować, to chciałem zapytać...

Jak myślisz Kopi i Drodzy czytelnicy jak długo trwała by nauka w modelu z czterema potencjometrami?

Kurcze pieczone ... Jeśli Dukat ma uchodzić za sprzęt amatorski to tym bardziej powinien to być sprzęt łatwy,
z prostymi nastawami. Najlepiej włącz i szukaj. Może mieć nawet mniejszą czułość, osiągi ale nie powinien, zwłaszcza początkującym użytkownikom przysparzać tyle kłopotu i co za tym idzie pewnej frustracji. Za frustracją zaś zawsze idzie w parze zniechęcenie...

Dla mnie (po wypowiedzi Kopiego) ostatni Bastion firmy PENelektronik padł.

Pozdrawiam.
Edik
Napisano
Witam.
Pisząc w moim poprzednim poście o wyczuciu potencjometra chodziło mi o złapanie ustawienia pozwalajacego na maksymalne wyciągnięcie zasięgu ale żeby się wykrywacz nie wzbudzał niepotrzebnie (nie mając pokrętła balansu gruntu nie jest to takie bezproblemowe - można ustawić czułość na małą i nie będzie niestablnej pracy ale potem będzie użytkownik narzekał, że mu słabo bierze i nie ma wyników i tak w koło Macieju).
Na tym kończę mój udział w wątku bo mnie nudzi.
Pozdrawiam
Kopi
  • 2 weeks later...
Napisano
Móój kumpel ma dukata tego za 650 zł i troche fantów po wyciągał już ..

PS ,,,, :D wy muwićie że dyskryminacja to podstawa ... To pomyślcie co ja przechodze z JABLEM ;D ]

pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie