Frozzer Napisano 10 Sierpień 2004 Autor Napisano 10 Sierpień 2004 niestety ale to prawda, czlowiek slyszal o tym, czytal, ogladaal filmy, ale nie do konca w to wierzylta tabliczka zostala wykopana na terenie nieistniejacej wsi liczacej 30 kominow, a jednak i w takiej malej wiosce antysemityzm byl szerzony.niepytam gdzie byla ona umieszczona, to mogl byc sklep, stodola, drzwi jakiegos domostwa czy toaletastrasznie bylem zszokowany jak ja zobaczylemskan jest niezbyt wyrazny, gdyz czarna farba z liter zachowala sie w szczatkowych ilosciach, ale nadal mozna odczytac napis fur juden entritt verboten"co on znaczy chyba nie msuze przypominac
werning Napisano 10 Sierpień 2004 Napisano 10 Sierpień 2004 Jakieś wyjątkowe chamidło ją sobie zafundowało. Emalia itp itd. A tak wogóle to bardzo ciekawe znalezisko nie przyszło by mi do głowy że coś takiego można znależć.
Frozzer Napisano 10 Sierpień 2004 Autor Napisano 10 Sierpień 2004 wierz mi, mi tez nie przyszlo do lowy ze takie cos mozna wykopac
dominic Napisano 10 Sierpień 2004 Napisano 10 Sierpień 2004 na zdrowie im nie poszla nie ma juz wsi p.
marcinkappa Napisano 11 Sierpień 2004 Napisano 11 Sierpień 2004 Taka tabliczka nic strasznego nie mówi o mieszkańcach, wystarczy, że była okupcja i takie tabliczki nakazywano wieszać np. przy wejściach do sklepów itp. ot, cała historia :) Przepis okupanta.
jotes Napisano 11 Sierpień 2004 Napisano 11 Sierpień 2004 Trochę się nieprecyzyjnie wyraziłem. Ziemie odzyskane?
ZOCIK Napisano 11 Sierpień 2004 Napisano 11 Sierpień 2004 witam!pytanie tylko, czy to własna inicjatywa, czy przykaz z góry (czyt. od okupanta...)?pozdrZocik
Frozzer Napisano 12 Sierpień 2004 Autor Napisano 12 Sierpień 2004 o okupacji tam nei bylo mowy, to rdzenne niemcy :)
2A Napisano 12 Sierpień 2004 Napisano 12 Sierpień 2004 Ciekawa sprawa Froz, u nasz take ?pozdrowienia
U96 Napisano 12 Sierpień 2004 Napisano 12 Sierpień 2004 za sobą mam już pare wiosek, domostv i posesji postpruskich ale cos takiego widze pierwszy raz!vonjeroth
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.