Skocz do zawartości

Kopalnia Wacław

Gość Tom23

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dowiedziałem się niedawno że we wrześniu jakaś ekipa planuje eksplorowanie kopalni Wacław i Konstanty na Dolnym Śląsku. Słyszeliście coś na ten temat. Chciałbym się tam wkręcić ale nie mogę znaleźć namiarów na organizatorów. POMÓŹCIE !!!!!
Napisano
Nie pomoge w odnalezieniu kontaktu, ale zastanawiam się czy owa eksploracja nie ma związku z planowaną rozbiórką dawnego gmachu elektrowni w Ludwikowicach. Gmina otrzymała nakaz rozbiórki po nieszczęśliwym wypadku z przysypaniem ludzi wydzierających żelastwo z budynku. KOszt rozbióki - ok. 1 miliona zł (info z TVP3). Gmina rozpoczęła poszukiwania środków. Przestraszyłem się, że taki zabytek będzie nagle rozebrany i odwiedziłęm Ludwikowice 2 tygodnie temu (robić pamiatkowe slajdy). Otóż budynek znika w oczach (zabytek, przynajmniej dla mnie - największa elektrownia w 1931 r. na Sląsku!). Otoczony żółtymi taśmami czeka na swój los. Wejście do sztolni Wacława - dostępne. Muchołapka na miejscu. POzdrawiam.
Czarny.
  • 4 weeks later...
Napisano
Wyprawa organizowana jest prawdopodobnie przez kogoś z Pomorskiego Klubu Eksploracyjnego. Więcej info znajdziesz na ich stronie na tamtejszym forum. Nie ma to nic wspólnego z rozbiórką gmachu elektrowni jak mój przedmówca napisał. Z tego co wiem to planowany jest 3 dniowy pobyt w kopalni Konstanty oraz 4 dniowy w kopalni Wacław. Wyprawa eksploracyjno-surviwalowa z kimaniem na dołach ;-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie