Skocz do zawartości

Barlinek i okollice

teach1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
okres 44-45r nie jest moja mocną stroną ,dopiero będę się zabierał za studiownie tego okresu ,ale okazało sie że moja rodzinka mieszka w okolicach Barlinka dokładnie w m.Lucin i m.Moczkowo są to wioski w pobliżu Pyrzyc ,Barlinka i Lipian mieszkają w poniemieckich gospodarstwach i właśnie się tam wybieram ,oczywiście piszczałka jest jednym z podstawowych bagazy Moze ktoś słyszał lub wie czy były tam prowadzone jakies walki lub znajduja sie miejsca ciekawe do odwiedzin z piszczałą?
Moze jakies wskazówki z literatury? dot.tego terenu ?
będę wdzieczny za kazda cenną rade i tyt.lektury w której mogę cos znależć na ten temat
pozdr
Napisano
Ja wiem, ale niedużo :-) o walkach w rejonie Pyrzyc.
Pod koniec stycznia 1945 r. radziecka 2 armia pancerna gwardii dotarła częścią sił na przedpole Pyrzyc i rozpoczęła cięzkie boje o zdobycie miasta. Dopiero po przybyciu związków ogólnowojskowych radzieckiej 47 armii złamano opór Niemców.
Pyrzyce są także związane z walkami podczas Operacji „Sonnenwende”. 16 lutego 1945 r. Niemcy siłami sześciu dywizji 11 armii i 3 armii pancernej spod Stargardu Szczecińskiego w kierunku Przyc rozpoczęli przeciwuderzenie w skrzydło wojsk 1.Frontu Białoruskiego.
Ostatecznie działania zaczepne wojsk niemieckich załamały się po przesunięciu linii frontu o 18-20 kilometrów i zdobyciu Bani oraz Pyrzyc.
Pyrzyce znalazły się ponownie w rękach Rosjan 2 marca 1945.

Pozdrawiam
Leuthen
Napisano
Jeszcze garść informacji o tamtejszej okolicy...
W Choszcznie był oficerski obóz jeniecki Oflag II B Arnswalde (zlokalizowany na pd.-wsch. krańcu miasta, w byłych koszarach 14 Pomorskiego Pułku Piechoty).
W Dobiegniewie był kolejny obóż jeniecki dla oficerów -
Oflag II C Woldenberg (zlokalizowany ok. 1,5 km od centrum miasta, po lewej stronie szosy Dobiegniew - Strzelce Krajeńskie). Na terenie obozu zachowała się brama wjazdowa, baraki i zabudowania gospodarcze.

Pozdrowienia
Leuthen

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie