teach1 Napisano 10 Sierpień 2004 Autor Napisano 10 Sierpień 2004 okres 44-45r nie jest moja mocną stroną ,dopiero będę się zabierał za studiownie tego okresu ,ale okazało sie że moja rodzinka mieszka w okolicach Barlinka dokładnie w m.Lucin i m.Moczkowo są to wioski w pobliżu Pyrzyc ,Barlinka i Lipian mieszkają w poniemieckich gospodarstwach i właśnie się tam wybieram ,oczywiście piszczałka jest jednym z podstawowych bagazy Moze ktoś słyszał lub wie czy były tam prowadzone jakies walki lub znajduja sie miejsca ciekawe do odwiedzin z piszczałą?Moze jakies wskazówki z literatury? dot.tego terenu ?będę wdzieczny za kazda cenną rade i tyt.lektury w której mogę cos znależć na ten tematpozdr
teach1 Napisano 11 Sierpień 2004 Autor Napisano 11 Sierpień 2004 dodam ,że miejscowosci te leża w pobliżu Szczecina w trójkacie Stargard Szcz.-Myślibórz-Strzelce Krajeńskie -Choszczno
teach1 Napisano 12 Sierpień 2004 Autor Napisano 12 Sierpień 2004 nikt nic nie wie o tym rejonie?????????????
Leuthen Napisano 13 Sierpień 2004 Napisano 13 Sierpień 2004 Ja wiem, ale niedużo :-) o walkach w rejonie Pyrzyc.Pod koniec stycznia 1945 r. radziecka 2 armia pancerna gwardii dotarła częścią sił na przedpole Pyrzyc i rozpoczęła cięzkie boje o zdobycie miasta. Dopiero po przybyciu związków ogólnowojskowych radzieckiej 47 armii złamano opór Niemców.Pyrzyce są także związane z walkami podczas Operacji „Sonnenwende”. 16 lutego 1945 r. Niemcy siłami sześciu dywizji 11 armii i 3 armii pancernej spod Stargardu Szczecińskiego w kierunku Przyc rozpoczęli przeciwuderzenie w skrzydło wojsk 1.Frontu Białoruskiego. Ostatecznie działania zaczepne wojsk niemieckich załamały się po przesunięciu linii frontu o 18-20 kilometrów i zdobyciu Bani oraz Pyrzyc.Pyrzyce znalazły się ponownie w rękach Rosjan 2 marca 1945. PozdrawiamLeuthen
Leuthen Napisano 13 Sierpień 2004 Napisano 13 Sierpień 2004 Jeszcze garść informacji o tamtejszej okolicy...W Choszcznie był oficerski obóz jeniecki Oflag II B Arnswalde (zlokalizowany na pd.-wsch. krańcu miasta, w byłych koszarach 14 Pomorskiego Pułku Piechoty). W Dobiegniewie był kolejny obóż jeniecki dla oficerów - Oflag II C Woldenberg (zlokalizowany ok. 1,5 km od centrum miasta, po lewej stronie szosy Dobiegniew - Strzelce Krajeńskie). Na terenie obozu zachowała się brama wjazdowa, baraki i zabudowania gospodarcze. PozdrowieniaLeuthen
teach1 Napisano 13 Sierpień 2004 Autor Napisano 13 Sierpień 2004 wielkie dzieki ,mam teraz troche wiedzy jak sie dobrac do tego terenupozdr
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.