Skocz do zawartości

Jak zakonserwować i uzupełnic?

Gewer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam moje pytanie jest następujace jak mogę uzupełnic pekniecia w drewnie kolby, te co na zdjeciu oraz czym mozna uzupełnic obicia i uszczypniecia na kolbie.
Czym najlepiej jest zakonserwować kolbę?

Pozdrawiam i zarazem dziekuje za wszelka pomoc Gewer.

A co do konserwacji to proponuje popytać się w sklepach myśliwskich, tam powinni mieć odpowiednie środki, bardzo podobne do tych które były kiedyś stosowane (czyli w epoce tej kolby).
I nie szpachlować , nie lakierować , jak ktoś chce mieć ładne błyszczące , nowe -to można sobie taką zamuwić u stolarza i on chętnie to wyrobi z drewna, pewnie taniej niż kosztuje taka orginalna.
ale oczywiście wybór należy do ciebie co zrobisz.
pozdr
Romel

Jak dla mnie to te uszkodzenia tylko dodaja uroku, nic bym nie ruszał, ale jeśli mam Ci coś poradzić przy takich pęknięciach, to proponuję użyć lakieru, tylko koniecznie matowego lub półmatowego, w zależności od struktury drewna kolby, wlać do naczynia niewielką ilość i dodac do tego zproszkowane, pokruszone wióry drewniane (dobrać podobne drewno jak w kolbie)tak, aby utworzyć papkę, masę, którą należy zaaplikować w pęknęte miejsca. Nie żałować wiórków, masa mam być raczej drewniana", nie sam lakier. Przy naprawdę starannej i dokładnej robocie, gdy dobrze dobierzesz matowość lakieru i kolor wiórków drewnianych,oraz gdy zręcznie zapełnisz dziury, efekt na pewno Cię zadziwi.
marcinkappa

Najpierw oczywiście trening. Przeprowadź go na jakimś sztychu, na przykład z młotka, łopaty itp. musisz stworzyć kilka takich papek", zobaczyć, jak się zachowują, jak wyschną, jak wtedy wyglądają, jak zmieniły kolor, i dopiero wtedy bedziesz gotowy do robienia kolby.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie