Skocz do zawartości

Młody technik Pomocy!!!

prezesszczepan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,mam prośbę czy mógłby mi ktoś przesłać skany młodego technika 9/85,konkretnie to artykuły dotyczące wykrywaczy. na adres prezesszczepan@poczta.onet.pl Z góry dzięki za pomoc.Chciałbym jeszcze na tych wakacjach pochodzić z wykrywką :-)
  • 2 weeks later...
Napisano
witam odradzałbym tą konstrukcję ze wzgledu na małą czułość
rozstrajanie się pod wpływem uderzeń .Ale polecam jako trening przedinnymi konstrukcjami .Problem o ile pamiętam jest z regulacją rdzeniem .Zobacz jeszcze Mlodego Technika nr 11.1968. i bodajże 1978.Życzę powodzenia i się nie zrażaj to są prekursorowe konstrukcje .Jacek
Napisano
witam .Powiem że wyzbyłem się tej literatury poprostu czas płynie do przodu,ale wracając do sedna był to prosty model na trzech tranzystorach TG-5 jeden generator pracował na czestotliwości 465kHz (częstotliwość stała)drugi generator cewka szukająca o średnicy około 30 cm i dostrajany trymerem powietrznym o pojemności około 15pF (465kHz-464khz)sygnały podawane były na baze trzeciego tranzystora powstawało zdudnienie(465khz-464kHz=1000Hz) słuchawki wysokoomowe 2kom włączone były w obwód kolektora układ zasilany 9V.Układ był nie dopracowany ponieważ w obwód emitera trzeba było wlutować kondensator żeby generator wystartowal (było to chyba zabezpieczenie tamtej władzy nie był przeznaczony do małpowania) wykrywacz rozstrajał sie pod wpływem temperatury i uderzeń trzeba było go czuć .Postaram popytac się znajomych czy mają ten numer ale szczerze mówiąc nic nie obiecuję .Pozdrawiam.Jacek
Napisano
Dzięki. Oczywiście nie chodzi mi o budowanie takiego układu, ani o zapoznawanie się z jakimiś wyrafinowanymi metodami. Nie spodziewam się tam ich znaleźć. Po prostu takie moje hobby - zbieranie schematów i artykułów na ten temat - im starsze, tym lepsze.

Będę wdzięczny jeśli uda Ci sie coś znaleźć.

Listę tego co ja mam znajdziesz tutaj:

http://www.polbox.com/p/proscan/literatura.pdf

pozdrawiam,

proscan
Napisano
udało się mam ten schemat z opisem ale skaner mi padł żonie w pracy tez mogę wysłać ksero oczywiście bez rozliczeń finansowych.podaj adres to wyślę na e-mail .pozdrawiam jacek
  • 2 weeks later...
Napisano
wysłałem proszę o odpowiedz czy dotarło pozdrawiam jacek
Napisano
Kolego. Jeśli już sięgamy do odległej przeszłości, to posiadam książkę owoczesne zabawki" chyba z lat 70 tych. Są tam takie śmieszne /proste/ schematy wykrywaczy. W oparciu o nie wykonałem swój pierwszy aparat na 1-ym tranzystorze ASY34 a odbiornikiem było radio Sokół przymocowane do rurki z pętlą 40 cm. I miałem sukcesy.W razie czego służę skanami i pozdrawiam.
Napisano
kolego to klasyka .też z tym eksperymentowałem tylko z perspektywy czasu można się uśmiechnąć jak to psim swędem można było coś zrobić i być zadowolonym ( byłem szczęśliwym posiadaczem 2 egzemplarzy tej ksiązki co owych czasach nie lada sukcesem )
Napisano
Witam,

Wyrażam publiczne podziękowania dla Fido za przesłanie mi odbitek z MT o które prosiłem. Dodatkowo dostałem też kilka innych. Wśród nich jest także rozdział z książki Nowoczesne Zabawki. Opisana metoda jak z radia zrobić wykrywacz Two-box napewno niejednego zainteresuje :-)

Materiały zeskanowałem, oczyściłem i mam w plikach pdf. Ponieważ są dosyć wiekowe mam nadzeję, że nie będzie problemu z prawami autorskimi i spróbuję je w jakiś sposób upowszechnić. Póki co spróbuję wysłać każdemu zaintersowanemu, ale nie wiem czy plik 400kB przejdzie mi przez skrzynke na polboxie :-(

Jeszcze raz więlkie dzięki dla Fido za jego czas i życzliwość. A wszelkie koszty oczywiście zwracam !

proscan

PS
Uaktualnię również spis literatury (link powyżej).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie