Maciej G Napisano 3 Sierpień 2004 Autor Napisano 3 Sierpień 2004 Mam pytanie ! Czy są dostępne na rynku środki tzw. magnetyczne" do w/w odznaczeń ? ( kopie ! )Mam parę ramek od EK II klasy po konserwacji - udało sie je odzyskać" , ale ze środków nic prawie nie zostało .Potrzebuję więc je dokompletować , może ktoś ma jakiś namiar ? Pozdrawiam wszystkich .Maciej G.
Maciej G Napisano 4 Sierpień 2004 Autor Napisano 4 Sierpień 2004 Panowie .Ponawiam prośbę o udzielenie jakiejkolwiek informacji na temat środków" do żelaznego krzyża !Wiem ,że są robione kopie trzyczęściowe tych odznaczeń więc jeden z ich elementów pewnie jest do zdobycia !?Może ktoś to kiedyś widział lub spotkał sie z tym w necie lub jakims bazarze ?Pozdrawiam .
SL Napisano 4 Sierpień 2004 Napisano 4 Sierpień 2004 w polsce chyba nie ma takich kopii. ale na kole czasem są cześci w neizłych stanch
Maciej G Napisano 12 Sierpień 2004 Autor Napisano 12 Sierpień 2004 Wracam z tematem !Mam ładne sygnowane ramki i mnie świerzbią" żeby dodać te środki. Może ktoś zna namiar na jakiegoś producenta" jakichkolwiek kopii EK , ym se" z nim pogadał moze on coś mi zrobi ekstra ?! :-))
Frozzer Napisano 12 Sierpień 2004 Napisano 12 Sierpień 2004 jedyne kopie EK jakie znam, sa jednoczesciowe, jakbys sie pobawil w odpilowanie ramki etc to moglbyc cos z tego zrobic, ale czy jest sens?te srodki co zamiesciles da sie jeszcze odczyscic, i zlozyc
Frozzer Napisano 12 Sierpień 2004 Napisano 12 Sierpień 2004 acha, chyba lepsze sa oryinaly w srednich stanach, niz kombinowane kopienie ma sensu wsadzac podruby srodka do oryginalnych ramek, lepiej kupic podrobke ktora bedize wygladac tak samo jak oryginalne ramki z lipnym srodkiemoryginal to oryginal, lipa to lipaa kombinowane oryginaly sa nic nie warte
Maciej G Napisano 13 Sierpień 2004 Autor Napisano 13 Sierpień 2004 Z tym piłowaniem to bez sensu , ... w ogóle nie wchodzi w rachubę .Ja akurat nie jestem neurotykiem , nie mam natręctw i jak bym włożył w oryginalne ramki dobrą kopię środka to mógłbym normalnie spać ! ;-) Te srodki które mam są agonalne i nie będę przy nich nic kombinował w tym wypadku lepiej wyglądają w tym stanie co są , niż miał bym je szpachlować itp. A oryginalne są raczej nie osiągalne , na ogół ludzie właśnie mają same ramki .Choć ostatnio taki handlarz mi mówił ,że kilka lat temu miał sam środek w dobrym stanie !!A tak na marginesie jak były spajane" przez producentów EK ? Były lutowane ? W dziale konserwacja zamieszczę za chwilę foto mojego wykopkowego EK I po kuracji" .Pozdrawiam .
Frozzer Napisano 13 Sierpień 2004 Napisano 13 Sierpień 2004 tak, ramki byly lutowane czy zgrzewanesrodek odczysc delikatnie mechanicznie z grubsza i pomaluj na czarno
dominic Napisano 13 Sierpień 2004 Napisano 13 Sierpień 2004 cze Romel179 mam pytanko czy wiesz cos o bitwie lub potyczce pod molendami ?sorki ze tu :}pzdr
Romel79 Napisano 13 Sierpień 2004 Napisano 13 Sierpień 2004 W II WŚ była jakaś potyczka partyzantów z niemcami. Popytam się czy było jeszcze coś innego, jak się czegoś dowiem to napisze, ogólnie teren nie jest chyba ciekawy, nie znam nikogo kto by tam chodził, widziałem tam kiedyś na płocie puszke po niemieckiej masce(ale strasznie zdewastowana).PozdrRomel
dominic Napisano 13 Sierpień 2004 Napisano 13 Sierpień 2004 cze juz kilkakrotnie tam lazilem jestem ta czesto interesuje mnie bardziej bduza zbiorowa mogila austro-wegierska pzdr
Romel79 Napisano 13 Sierpień 2004 Napisano 13 Sierpień 2004 Mogiła żeczywiście tam jest, ale z tego co się orientuje to Austryjacy mieli pozycje artyleryjskie pod słowikami, walczyli też w lasach w Augustowie, zapytam się znajomych którzy się tym konkretniej interesują, szczeże mówiąc mnie tym zainteresowałeś bo ja bardziej się interesuje historią niż poszukiwaniami a na ten temat mało wiem. Jutro powinienem napisać wszystko na ten temat co uda mi się dowiedzieć.Romel
dominic Napisano 13 Sierpień 2004 Napisano 13 Sierpień 2004 dzieki bede wdzieczny moze wyladuje w niedz z rana w twoich rejonach pzdr
Romel79 Napisano 15 Sierpień 2004 Napisano 15 Sierpień 2004 Jeszcze nie pytałem się o ten cmentarzyk ale znalazłem takie fragmęty, może się przydadzą:W miejscu zwanym Kajzerówka, na lewym zboczu doliny Zagożdżonki, w lesie, znajduje się cmentarz wojenny z czasów I wojny światowej. Najstarszy nagrobek jest z 23.10.1914 roku (...) Pochowano tu kilkuset żołnierzy rosyjskich, austriackich i węgierskich, poległych w październiku 1914 r."Od 10 do 26 października toczyły się tu krwawe boje, o których jeszcze dziś świadczą ślady okopów i liczne cmentarze w Kozienicach i okolicy"pozdrRomel
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.