Skocz do zawartości

Prostki/Długochorzele

turtur

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,

mam do Was ogromna prosbe. Wybieram sie na urlop na Mazury w okolice Prostek, dokladniej mowiac do Długochorzeli. Zebralem juz troszke informacji na temat tamtych terenow(stalag, pozycja graniczna, komora celna, slup graniczny). Jednak nigdzie nie znalazlem informacji na temat przebiegu frontu w czasie I i II WS.
Moze nazwiecie mnie leniem, ale moze ktos ma jakies informacje na ten tema, badz bylby w stanie podac mi jakas lekture na ten temat.

Pozdrawiam serdecznie
Artur
Napisano
Dodam jeszcze, ze jest to teren dawnych Prus Wschodnich, obecnie powiat bodjze ełcki. A tak na marginesie to w czasie potpou szwedzkiego stoczyla sie tam bitwa, ktora Sienkiewcz opisal wlasnie w Potopie"
Napisano
Witaj,
Przy rzece w pobliżu słupa granicznego wyszła klamra z okresu tej bitwy właśnie. Taka stara kwadratowa mosiężna zdobiona do pasa przez ramię, masa pocisków ołowianych różnych kalibrów. Polecam komorę celną: monety, stare ciekawe plomby i guziki.
Pozdrowienia
Napisano
Dzieki mazurek,
mozesz dodac cos wiecej? Bede w Dlugochorzelach od 7.08 wiec moze male spotkanko przy piwku?

Pozdrawiam
Artur
Napisano
Przy słupie 200m wrześniowy guzik
świetne schrony, i parę nierozpoznanych konstrukcji betonowych, uwaga można wpaść !
Może ktoś ma jakieś inf. na temat garnizonu (szkoły woj.?) w Prostkach?
pozdr
Napisano
Dzięki za zaproszenie, niewykluczone że się spotkamy ale nie wiem właśnie czy nie będę gdzie indziej w tym czasie.
Prostki to szukanie w okolicach rzeki, wzdłuż i dalej od koryta(bitwa), 2 wojna trochę dalej i nie wiem dokładnie gdzie a i tam nie chodziłem. Raczej komora celna na wschód od słupa granicznego jakieś 150m. Zresztą w całej tej okolicy wychodzą drobiazgi związane z trójgranicą.
Ale sprawdż 1915 wokoło- dobry temat , nie mam literatury ale to nie problem w sieci.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie