turtur Napisano 30 Lipiec 2004 Autor Napisano 30 Lipiec 2004 Witam,mam do Was ogromna prosbe. Wybieram sie na urlop na Mazury w okolice Prostek, dokladniej mowiac do Długochorzeli. Zebralem juz troszke informacji na temat tamtych terenow(stalag, pozycja graniczna, komora celna, slup graniczny). Jednak nigdzie nie znalazlem informacji na temat przebiegu frontu w czasie I i II WS. Moze nazwiecie mnie leniem, ale moze ktos ma jakies informacje na ten tema, badz bylby w stanie podac mi jakas lekture na ten temat.Pozdrawiam serdecznieArtur
turtur Napisano 30 Lipiec 2004 Autor Napisano 30 Lipiec 2004 Dodam jeszcze, ze jest to teren dawnych Prus Wschodnich, obecnie powiat bodjze ełcki. A tak na marginesie to w czasie potpou szwedzkiego stoczyla sie tam bitwa, ktora Sienkiewcz opisal wlasnie w Potopie"
Gość Napisano 30 Lipiec 2004 Napisano 30 Lipiec 2004 Witaj, Przy rzece w pobliżu słupa granicznego wyszła klamra z okresu tej bitwy właśnie. Taka stara kwadratowa mosiężna zdobiona do pasa przez ramię, masa pocisków ołowianych różnych kalibrów. Polecam komorę celną: monety, stare ciekawe plomby i guziki.Pozdrowienia
turtur Napisano 30 Lipiec 2004 Autor Napisano 30 Lipiec 2004 Dzieki mazurek,mozesz dodac cos wiecej? Bede w Dlugochorzelach od 7.08 wiec moze male spotkanko przy piwku?PozdrawiamArtur
Gość Napisano 30 Lipiec 2004 Napisano 30 Lipiec 2004 Przy słupie 200m wrześniowy guzikświetne schrony, i parę nierozpoznanych konstrukcji betonowych, uwaga można wpaść !Może ktoś ma jakieś inf. na temat garnizonu (szkoły woj.?) w Prostkach?pozdr
Gość Napisano 30 Lipiec 2004 Napisano 30 Lipiec 2004 Dzięki za zaproszenie, niewykluczone że się spotkamy ale nie wiem właśnie czy nie będę gdzie indziej w tym czasie. Prostki to szukanie w okolicach rzeki, wzdłuż i dalej od koryta(bitwa), 2 wojna trochę dalej i nie wiem dokładnie gdzie a i tam nie chodziłem. Raczej komora celna na wschód od słupa granicznego jakieś 150m. Zresztą w całej tej okolicy wychodzą drobiazgi związane z trójgranicą. Ale sprawdż 1915 wokoło- dobry temat , nie mam literatury ale to nie problem w sieci.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.