Skocz do zawartości

Gdynia, ul. Warszawska

rafauM

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.
Mam pytanie dotyczące budynku przy Warszawskiej 53 w Gdyni. Podobno budynek został po wojnie odbudowany a w piwnicach był areszt UB. Jakby ktoś coś wiedział to proszę o informacje.
Dzięki i pozdrawiam.
Napisano
no to mnie zaciekawiles , mieszkam niedaleko od ul.Warszawskiej i tez prosze o jakies informacje na temat tego budynku
Napisano
Witam!

Parę lat temu też słyszałem wzmiankę na ten temat. Chodziło ogólnie o budynek na ul.Warszawskiej, a nie konkretnie o nr 53, ale nic więcej się nie dowiedziałem choć parę osób mieszkających w tych okolicach od wojny pytałem. Temat mnie zainteresowałam bo podobnie jak mp mieszkam w pobliżu (ul.Śląska).

pozdrawiam
wilhelm6
Napisano
Czy ktoś może podać dokładniejszą lokalizacje tego budynku?.Bo tak po numerach to nie moge go umiejscowić.
Napisano
Budynek mieści się niedaleko skrzyżowania Warszawskiej i Bodajże Nowogrodzkiej (Skrzyżowanie ze światłami), dwa budynki w stronę SKM Wzgórze Sw. Maksymiliana. Właściwie jest to cały ciąg kamienic bez przerw. Człowiek, z którym rozmawiałem twierdzi, że bydynek był w trakcie wojny zniszczony i zwalony do 1 piętra a po wojnie mieścił się tam komisariat albo inne UB. Widziałem piwnice i faktycznie boksy wyglądają jak cele więzienne. Mocne kraty na korytarzu a wejścia do piwnic to solidne stalowe drzwi z mocnym zamkiem i wizjerem. Wielkość piwnic około 1,8 x 3 metry. Co tam było?
Pozdrawiam.
Napisano
Z tego co ja wiem to UB mieściło się na świętojańskiej.Komisariat natomiast tak jak teraz na Portowej.
Napisano
Z tego co mi wiadomo siedziba UB i ich kazamaty miescily sie na ul.Swientojanskiej na wysokosci sklepu Cepelja w budynku w jakim obecnie znajduje sie Antykwariat.Jak znajde w zapiskach podam dokladna lokalizacje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie