rafauM Napisano 29 Lipiec 2004 Autor Napisano 29 Lipiec 2004 Witam.Mam pytanie dotyczące budynku przy Warszawskiej 53 w Gdyni. Podobno budynek został po wojnie odbudowany a w piwnicach był areszt UB. Jakby ktoś coś wiedział to proszę o informacje.Dzięki i pozdrawiam.
mp Napisano 30 Lipiec 2004 Napisano 30 Lipiec 2004 no to mnie zaciekawiles , mieszkam niedaleko od ul.Warszawskiej i tez prosze o jakies informacje na temat tego budynku
wilhelm6 Napisano 30 Lipiec 2004 Napisano 30 Lipiec 2004 Witam!Parę lat temu też słyszałem wzmiankę na ten temat. Chodziło ogólnie o budynek na ul.Warszawskiej, a nie konkretnie o nr 53, ale nic więcej się nie dowiedziałem choć parę osób mieszkających w tych okolicach od wojny pytałem. Temat mnie zainteresowałam bo podobnie jak mp mieszkam w pobliżu (ul.Śląska).pozdrawiamwilhelm6
mp Napisano 30 Lipiec 2004 Napisano 30 Lipiec 2004 szczerze mowiac to ja mieszkam na witominie ,ale i tak mnie to zainteresowlo...
Tom Napisano 30 Lipiec 2004 Napisano 30 Lipiec 2004 Czy ktoś może podać dokładniejszą lokalizacje tego budynku?.Bo tak po numerach to nie moge go umiejscowić.
rafauM Napisano 30 Lipiec 2004 Autor Napisano 30 Lipiec 2004 Budynek mieści się niedaleko skrzyżowania Warszawskiej i Bodajże Nowogrodzkiej (Skrzyżowanie ze światłami), dwa budynki w stronę SKM Wzgórze Sw. Maksymiliana. Właściwie jest to cały ciąg kamienic bez przerw. Człowiek, z którym rozmawiałem twierdzi, że bydynek był w trakcie wojny zniszczony i zwalony do 1 piętra a po wojnie mieścił się tam komisariat albo inne UB. Widziałem piwnice i faktycznie boksy wyglądają jak cele więzienne. Mocne kraty na korytarzu a wejścia do piwnic to solidne stalowe drzwi z mocnym zamkiem i wizjerem. Wielkość piwnic około 1,8 x 3 metry. Co tam było?Pozdrawiam.
Tom Napisano 30 Lipiec 2004 Napisano 30 Lipiec 2004 Z tego co ja wiem to UB mieściło się na świętojańskiej.Komisariat natomiast tak jak teraz na Portowej.
panzerule Napisano 30 Lipiec 2004 Napisano 30 Lipiec 2004 Z tego co mi wiadomo siedziba UB i ich kazamaty miescily sie na ul.Swientojanskiej na wysokosci sklepu Cepelja w budynku w jakim obecnie znajduje sie Antykwariat.Jak znajde w zapiskach podam dokladna lokalizacje.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.