Skocz do zawartości

Znalezisko

Rufus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam wszystkich
Proszę o info , skąd na Mierzeji Wiślanej mógł sie znależć karabin
Moschetto TS 9/24 kal 6,5 mm prod. włoskiej
Dzięki
Pozdrawiam
Rufus
Napisano
Należy pamietać ,iż w skład wermachtu wchozły także jednostki włoskie ,a po kapitulacji Włoch uzbrojenie tych żołnierzy przejeły oddziały niemieckie.

pozdro Pol
Napisano
Przejęte po kapitulacji Włoch w 1943 roku uzbrojenie strzeleckie trafiło m. in. do jednostek Volkssturmu. W 1945 roku włoska broń strzelecka była używana przez oddziały Volkssturmu na Pomorzu m. in. w obronie Kołobrzegu. Do dziś na południowo-zachodnich przedmieściach Kołobrzegu, gdzie walczyło niemieckie pospolite ruszenie można wykopać używane przez nich włoskie karabiny. Broń z Mierzei może być pozostałością po jakimś oddziale Volkssturmu, albo po jakiejś jednostce policyjnej, gdzie również używano broni zdobycznej.
Napisano
Jak najbardziej sa to pozostalosci Volkssturmu, kumpel trafil na mierzei wloskiego Manlichera Carcano a ja ostatnio francuskiego krotkiego Berthiera wiec musieli troche tego miec.
Napisano
Moim zdaniem to jednostki tyłowe. Dawno, dawno temu (tak dawno, że prawie nieprawda)w okolicach Luddendorfu (MRU) trafiłem na Mannlichera Carcano i pozoztałości pm Beretta. A tam właśnie broniły się jakieś niemieckie niedobitki.
Napisano
Niemcy przejęli 800 tysięcy włoskich karabinów i przekazali do Volsturmu i jednostek tyłowych. Dodatkowo broń włoska (PM Beretta)trafiła do Polski w zrzutach lotniczych dla AK, oraz od żołnierzy włoskich (patrz film Giuseppe w Warszawie")
Napisano
Witam wszystkich
Piękne dzięki za informacje na w/w temat. Typ ustaliłem na zasadzie porównań z ilustracjami. W ten weekend bedę miał literaturę to spróbuję ustalić precyzyjnie co to jest. Niestety nie jest w najlepszym stanie, kolba zbutwiała doszczętnie a reszta jest nieźle skorodowana choć lufa jest drożna. Brakuje też zamka, stopki kolby i dolnego mocowania pasa nośnego.
Jeszcze raz dzięki za info.
Rafał-Rufus
  • 2 weeks later...
Napisano
Witam
Ustaliłem ponad wszelką wątplowość co to za sprzęt.

Carcano M91 1891 kal 6,5x52

http://www.fortunecity.com/meltingpot/lodge/616/cm91.html

Dzięki wszystkim za pomoc
Pzdr
Rufus

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie