Rufus Napisano 3 Październik 2002 Autor Napisano 3 Październik 2002 Witam wszystkichProszę o info , skąd na Mierzeji Wiślanej mógł sie znależć karabinMoschetto TS 9/24 kal 6,5 mm prod. włoskiej DziękiPozdrawiamRufus
pol Napisano 3 Październik 2002 Napisano 3 Październik 2002 Należy pamietać ,iż w skład wermachtu wchozły także jednostki włoskie ,a po kapitulacji Włoch uzbrojenie tych żołnierzy przejeły oddziały niemieckie.pozdro Pol
Gość Napisano 4 Październik 2002 Napisano 4 Październik 2002 Przejęte po kapitulacji Włoch w 1943 roku uzbrojenie strzeleckie trafiło m. in. do jednostek Volkssturmu. W 1945 roku włoska broń strzelecka była używana przez oddziały Volkssturmu na Pomorzu m. in. w obronie Kołobrzegu. Do dziś na południowo-zachodnich przedmieściach Kołobrzegu, gdzie walczyło niemieckie pospolite ruszenie można wykopać używane przez nich włoskie karabiny. Broń z Mierzei może być pozostałością po jakimś oddziale Volkssturmu, albo po jakiejś jednostce policyjnej, gdzie również używano broni zdobycznej.
Glassmine Napisano 4 Październik 2002 Napisano 4 Październik 2002 Jak najbardziej sa to pozostalosci Volkssturmu, kumpel trafil na mierzei wloskiego Manlichera Carcano a ja ostatnio francuskiego krotkiego Berthiera wiec musieli troche tego miec.
Gość Napisano 4 Październik 2002 Napisano 4 Październik 2002 Moim zdaniem to jednostki tyłowe. Dawno, dawno temu (tak dawno, że prawie nieprawda)w okolicach Luddendorfu (MRU) trafiłem na Mannlichera Carcano i pozoztałości pm Beretta. A tam właśnie broniły się jakieś niemieckie niedobitki.
mietek Napisano 4 Październik 2002 Napisano 4 Październik 2002 Niemcy przejęli 800 tysięcy włoskich karabinów i przekazali do Volsturmu i jednostek tyłowych. Dodatkowo broń włoska (PM Beretta)trafiła do Polski w zrzutach lotniczych dla AK, oraz od żołnierzy włoskich (patrz film Giuseppe w Warszawie")
Rufus Napisano 9 Październik 2002 Autor Napisano 9 Październik 2002 Witam wszystkich Piękne dzięki za informacje na w/w temat. Typ ustaliłem na zasadzie porównań z ilustracjami. W ten weekend bedę miał literaturę to spróbuję ustalić precyzyjnie co to jest. Niestety nie jest w najlepszym stanie, kolba zbutwiała doszczętnie a reszta jest nieźle skorodowana choć lufa jest drożna. Brakuje też zamka, stopki kolby i dolnego mocowania pasa nośnego.Jeszcze raz dzięki za info.Rafał-Rufus
Rufus Napisano 17 Październik 2002 Autor Napisano 17 Październik 2002 WitamUstaliłem ponad wszelką wątplowość co to za sprzęt.Carcano M91 1891 kal 6,5x52http://www.fortunecity.com/meltingpot/lodge/616/cm91.htmlDzięki wszystkim za pomoc PzdrRufus
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.