Gość Napisano 1 Styczeń 2002 Share Napisano 1 Styczeń 2002 Interesują mnie bicia na łuskach niemieckich i oczywiście co one znaczyły!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Styczeń 2002 Share Napisano 2 Styczeń 2002 Cześć.To zależy o jakie łuski chodzi (strzeleckie, artyleryjskie; z jakiego okresu - I wojna, II wojna; jaka produkcja - cywilna, wojskowa). Generalnie mozna przyjąć, że w cechowaniu niemieckich łusek amunicji strzeleckiej produkowanych dla wojska znajdowały się: nazwa lub kod producenta, rok produkcji, partia produkcyjna i skład materiału z którego wykonano łuskę, z tym że przy łuskach platerowanych w tym miejscu był kod walcowni blachy, a przy łuskach stalowych jej typ np. St+ (łuska stalowa o poprawionych właściwościach).W amunicji artyleryjskiej oprócz powyższych danych było jeszcze oznaczenie broni do jakiej przeznaczony był nabój.W przypadku amunicji strzeleckiej produkowanej na rynek cywilny przeważnie było to oznaczenie firmy i kalibru broni w oznaczeniach myśliwskich np. (8x57 JS).Tak to wygląda w baaaaaardzo wielkim uproszczeniu, a temat jest ogromny.Jeżeli potrzebujesz wiadomości dotycząscych konkretnego zagadnienia pisz na maila. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 Styczeń 2002 Share Napisano 26 Styczeń 2002 Mam pytanie do Landminera.Czy mozesz sie ze mna skontaktowac?Moja poczta cos nie chodzi i nie moge wyslac do ciebie prywatnego maila,a chcialbym zapytac o kilka spraw dotyczacych bic na luskach.Prosze o kontakt na moj mail! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.