necroskop Napisano 23 Lipiec 2004 Autor Napisano 23 Lipiec 2004 WitamOstatnie deszcze które nawiedziły nasz region (okolice Rawicza) spowodowały iż na leśnej ścieżce prowadzącej do wioski wypłukało taką monetę, którą załączam na fotce.W związku z tym faktem mam pytanie dla kolegów forumowiczów:- co to za moneta- ile jest warta taka moneta (jeśli ktoś posiada katalogi prosiłbym o sprawdzenie)Dodam jeszcze iż posiada zielony nalot co wskazuje na metal typu miedź.Pozdrawiam z RawiczaMarek
necroskop Napisano 23 Lipiec 2004 Autor Napisano 23 Lipiec 2004 i druga stronkapozdrawiam raz jeszczemarek
Romel79 Napisano 23 Lipiec 2004 Napisano 23 Lipiec 2004 Jest to miedziany grosz S.A. Poniatowskiego (były srebrne i miedziane jednocześnie ale o zupełnie innej wartośći)pozdrRomel
necroskop Napisano 23 Lipiec 2004 Autor Napisano 23 Lipiec 2004 witamdzięki za odpowiedz, a tak z ciekawości ponawiam pytanie o wartość choć w przybliżeniu (+ - )PozdraiwamMarek
nosfer3 Napisano 23 Lipiec 2004 Napisano 23 Lipiec 2004 Zgadza sie jest to grosz koronny Stanisława Augusta Poniatowskiego.Z tego rocznika dostępne są dwa warianty stempla przynajmniej mi znane.Różnią się one od siebie sposobem pisania litery G pod tarczą.Jeden typ to litera pisana renesansowo druga najzwyczajniej (G).Łączny nakład dla obu tych monetek jest w granicach 48,8mln sztuk tak więc całkiem sporo choc do naszych czasów w stanach naprawde ładnych zachowało się niewiele.Z twojej fotki wynika ze moneta jest w stanie III.Wycena dla obu typów jest jednakowai waha się między 12-20zł oczywiście jeżeli znajdzie sie nabywca:).Niektóre katalogi podają wariant z literka renesansową za rzadszy i nieco droższy.Gdybyś chciał zaczerpnąc więcej informacji na temat tych monet i im podobnych polecam katalog Pana J.Parchimowicza.
necroskop Napisano 23 Lipiec 2004 Autor Napisano 23 Lipiec 2004 Witam.Dzięki za odpowiedź związaną z monetą. Nie jest to sztuka na sprzedaż, chciałem tylko wiedzieć ile to cacko jest warte i co będe trzymał w domu.Marek
Etam Napisano 23 Lipiec 2004 Napisano 23 Lipiec 2004 Jeśli to rocznik 1767 to odmian jest conajmniej 6.Pozdrawiam Etam
necroskop Napisano 24 Lipiec 2004 Autor Napisano 24 Lipiec 2004 witam.Odnosnie do postu Etam-a w jakiej odmianie znajduje się moneta z fotek powyżej.Pozdrawiam Marek
Etam Napisano 24 Lipiec 2004 Napisano 24 Lipiec 2004 Moneta zbyt mało czytelna by to okreslić.Cena mimo wszystko taka sama.Pozdrawiam Etam.
nosfer3 Napisano 25 Lipiec 2004 Napisano 25 Lipiec 2004 Witam.Pisząc że znam 2 odmiany stempla tej monety miałem na myśli odmiany bardzo charakterystyczne.Spotkałem się z głosami wg których różnice w szerokosci korony czy też umiejscowieniu daty wyżej czy niżej lub detalami zawijasów przy monogramie traktowane są jako kolejne odmiany stempla.Nie neguje tego faktu gdyż wiele osób widzi w tych cechach nowe warianty.Podobnie się ma do monet bitych współcześnie.Jest szerokie grono osób uwazających że układ znaku mennicy względem osi monety i różne stopnie jego wychylenia (np przy obiegowych 5 zł) to nowe warianty monety 5 zł.No cóż,dla mnie to nie są nowe warianty z tad adekwatnie do tego podałem tylko te 2 rodzje stempla z różnicą widoczną w literze GPS.Tak swoją drogą to ciekawy temat czy i jak traktujecie układ znaku mennicy względem osi symetri monety i różne stopnie jego wychylenia w lewo będz prawo
Romel79 Napisano 25 Lipiec 2004 Napisano 25 Lipiec 2004 Te drobne runice polegają na tym że stęple do bicia takich monet mają jakomś tam żywotność, a przy takim nakładzie musiano wykonać wiele takich stępli i karzdy z nich posiada drobne różnice, również i według mnie nie należy ich traktować jako zupełnie inną odmiane monety.pozdrRomel
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.