Jump to content

Wszystko co chcecie wiedzieć o lesie a boicie się zapytać

Recommended Posts

24 minuty temu, MonikaNJ napisał:

W sporcie jest coś takiego jak fair play , jeśli myślistwo to sport to niech idą na wilki z pustymi rękami.

Prezesowi koła łowieckiego który namawiał mnie do wstąpienia do koła powiedziałem szczerze, że strzelanie do sarny z broni za kilkadziesiąt tysięcy z noktowizorem mnie nie rajcuje.

I szybciej zaakceptuję kogoś, kto ze strzelbą po dziadku leżał godzinami w ziemniakach nakryty workami aby zastrzelić dzika który mu wyjadał plony.

Dlatego pisząc sport dałem cudzysłów.

• Thanks 1

21 godzin temu, MonikaNJ napisał:

skoro zaatakował to faktycznie mógł chorować na wściekliznę

Nie był chory, zostało to sprawdzone.

PS Ludzie nie mają pazurów, wydatnych kłów. Nie są jadowici. Dlatego żeby przeżyć, stać się rozumnymi i zbudować cywilizację musieli stworzyć narzędzia.

21 godzin temu, takafura napisał:

Prezesowi koła łowieckiego który namawiał mnie do wstąpienia do koła powiedziałem szczerze, że strzelanie do sarny z broni za kilkadziesiąt tysięcy z noktowizorem mnie nie rajcuje.

I szybciej zaakceptuję kogoś, kto ze strzelbą po dziadku leżał godzinami w ziemniakach nakryty workami aby zastrzelić dzika który mu wyjadał plony.

A to ciekawostka, nieraz bywałem jako gość na polowaniach, i sztucerów za kilkadziesiąt tysięcy ani tym bardziej noktowizorów nie widziałem.

A co do tego typa ze strzelba po dziadku, to zapewne masz na myśli kłusownika. Bo rolnik któremu dzik niszczy plony, idzie do koła i winszuje sobie sute odszkodowanie, a i ma zapewnioną wizytę (niejedną) myśliwych chętnych by wybawić go od kłopotu.

• Thanks 1

55 minut temu, Erih napisał:

A to ciekawostka, nieraz bywałem jako gość na polowaniach, i sztucerów za kilkadziesiąt tysięcy ani tym bardziej noktowizorów nie widziałem.

A co do tego typa ze strzelba po dziadku, to zapewne masz na myśli kłusownika. Bo rolnik któremu dzik niszczy plony, idzie do koła i winszuje sobie sute odszkodowanie, a i ma zapewnioną wizytę (niejedną) myśliwych chętnych by wybawić go od kłopotu.

To był skrót myślowy - chodziło mi o pokazanie różnicy pomiędzy myślistwem jako "sportem" a prawdziwym polowaniem aby także zwierzę osobiście zjeść.

Cel osiągnąłem, dali mi spokój ;)

W dniu 23.02.2023 o 23:16, takafura napisał:

.

Ps. Można nie przepadać za "sportem"  jakim jest myślistwo ale generalizowanie że myśliwi to alkoholicy strzelający do wszystkiego co się rusza nie mający żadnej  wiedzy to przegięcie.

Może nie alkoholicy ale faktem jest, że picie na polowaniach jest powszechne. Tu masz przykład na gorąco, sprzed trzech dni. Ten jeszcze nie dojechał na polowanie a już dziabnięty :)))

https://radio.lublin.pl/2023/02/pijany-mysliwy-zatrzymany-przez-policje/

2 godziny temu, dago2 napisał:

Może nie alkoholicy ale faktem jest, że picie na polowaniach jest powszechne. Tu masz przykład na gorąco, sprzed trzech dni. Ten jeszcze nie dojechał na polowanie a już dziabnięty :)))

Po prostu w Polsce powszechne jest picie wszędzie, z każdej i przy każdej okazji. Pijemy więcej niż za pijanego PRL i tyle co ruscy.

14 hours ago, Erih napisał:

Nie był chory, zostało to sprawdzone.

PS Ludzie nie mają pazurów, wydatnych kłów. Nie są jadowici. Dlatego żeby przeżyć, stać się rozumnymi i zbudować cywilizację musieli stworzyć narzędzia.

I co zjadłeś go?

PS. na lekcjach historii też nie grałam w okręty😉

6 godzin temu, dago2 napisał:

Idźmy na kompromis i uznajmy, że generalizowanie w sprawie myśliwych i wilków wypacza rzeczywisty stan rzeczy - obie sprawy są bardzo nagłaśniane przez media a to jednak mocno wpływa na odbiór społeczny...

Ps. Nigdy nie polowałem ale znam kilku myśliwych i faktycznie lubią wypić ale wiedzą gdzie i kiedy - czyli po polowaniu, jak broń jest zabezpieczona a kierowca odwożący do domu umówiony.

15 godzin temu, Erih napisał:

Osobiste doświadczenia często bywają mylące, świat się zmienia bardzo szybko:

"Ministerstwo Środowiska zdecydowało się wprowadzić poprawki do odpowiedniego rozporządzenia i zapewnić łowcom możliwość prowadzenia odstrzału z użyciem nowoczesnych technologii. Dzisiaj polowanie z termowizją, jak i polowanie z noktowizją stały się poniekąd normą.

Od kwietnia 2020 roku do polowania w nocy na dziki dopuszcza się używanie noktowizyjnych i termowizyjnych celowniczych urządzeń optycznych"

https://nocnylowca.pl/pl/blog/polowanie-z-termowizja-i-noktowizja-co-musisz-wiedziec-1660810411.html

W dniu 23.02.2023 o 23:46, Erih napisał:

Zostałem zaatakowany przez wilka. Poradziłem sobie gołymi rękami. Wilka kosztowało to długie konanie, mnie- serię bolesnych zastrzyków na wściekliznę.

Niewielu ludzi na świecie może pochwalić się takim doświadczeniem...

Patrząc wstecz co by Ci pomogło w takiej sytuacji ? Gaz, odstraszacz dźwiękowy - hukowy ( jak na psy) czy jednak Glock w kaburze ? Zdążył byś użyć czegoś z tej listy do odstraszenia ?

11 godzin temu, MonikaNJ napisał:

I co zjadłeś go?

Nie. Miałem swoje konserwy.

9 godzin temu, takafura napisał:

Niewielu ludzi na świecie może pochwalić się takim doświadczeniem...

Patrząc wstecz co by Ci pomogło w takiej sytuacji ? Gaz, odstraszacz dźwiękowy - hukowy ( jak na psy) czy jednak Glock w kaburze ? Zdążył byś użyć czegoś z tej listy do odstraszenia ?

W Europie może i niewielu. Tzn tej zachodniej i środkowej. Z drugiej strony, nigdy się nie spotkałeś z tym, że ktoś obronił się przed agresywnym średniej wielkości psem?

A co by pomogło? Więcej ostrożności i słuchanie lokalsów. A jak już doszło do samoobrony? Rewolwer .38 specjal z lufą ze 4 cale. Ewentualnie, jakaś "wondernine" koniecznie metalowe, ale tu jest już potrzebne duże obycie z bronią. Praktyczne, a nie tylko codzienne noszenie przy pasie.

PS I tak miałem szczęście, wilk był jeden. Gdyby atakowała wataha, to "witaj smutku".

Edited by Erih

10 godzin temu, bjar_1 napisał:

Wilki oczywiście wrócą, co on, naiwny? Postawił drapieżnikom stołówkę i się dziwi... I taki symboliczny płotek, żeby mu się daniele nie rozeszły po okolicy... To nie jest żadne zabezpieczenie!

PS O odszkodowaniu może zapomnieć.

• 2 weeks later...

Cyklu ideologia ogłupia:

Europosłanka Janina Ochojska (PO) na antenie TOK FM mówiła o sytuacji migrantów na granicy polsko-białoruskiej sugerując, że polscy leśnicy usuwali ciała zmarłych imigrantów.

Powołała się na dane Grupy Granica, wedle których po polskiej i białoruskiej stronie granicy życie straciło łącznie 37 osób.

"Myślę, że ofiar tej granicy jest o wiele więcej. One są albo w jakimś zbiorowym grobie, bo nie zdziwiłabym się, gdyby w czasie kiedy był zamknięty dostęp do granicy, po prostu pozbierano ciała, żeby nie było tych dowodów. W tej chwili mówi się o prawie 300 osobach, które zaginęły"

Zasugerowała też, że to polscy leśnicy byli odpowiedzialni za uprzątnięcie ciał.

"Dlaczego tak sądzę? Był taki moment, kiedy powołano leśników z całego kraju. Po co? Przecież nie po to, żeby pomogli puszczy w trudnym momencie. Ale po coś ich zwołano"

Posted (edited)
8 godzin temu, bjar_1 napisał:

A to coś ma z lasem wspólnego?

Częściowo, bo przecież Ochojska wplątała w swoją narrację o masowych grobach i setkach ofiar na białoruskiej granicy także leśników.

I chciałem pokazać jak to jest "zaraźliwe" choć dziwne że same byłe komunisty trzymają się radośnie za ręce ;)

Edited by takafura