formoza58 0 Posted February 2, 2017 Chciałbym otworzyć nowy wątek, przedstawiające popularne w okresie międzywojnia i nie tylko przyśpiewki na pułki kawaleryjskie,dywizjony artylerii konnej, ba, nawet po trochu na inne bronie Wojska Polskiego.Na początek chciałbym przedstawić niektóre szkice z mojego dawnego opracowania żurawiejek w formie karykaturek, które nigdy nie zostały wydane.Jeśli ktoś ma inne chętnie zerkniemy ;-)... Quote Share this post Link to post Share on other sites
formoza58 0 Posted February 2, 2017 Skończyło się tylko na przyśpiewkach, których udało mi się uzbierać sporo, bardzo sporo. W rozmowach z żyjącymi Kawalerzystami i Artylerzystami Konnymi,w kontaktach z Gospodarzem Dzwonnicy Świętej Anny",we wspomnieniach i relacjach... Suma sumarum uzbierało się prawie czterysta tekstów, które swego czasu zacząłem archiwizować w formie wesołych rysunków.I od słowa do słowa" narodziło się moje opracowanie ;-) Quote Share this post Link to post Share on other sites
formoza58 0 Posted February 2, 2017 I tak po kolei,w skrócie, bowiem sporo tego... Quote Share this post Link to post Share on other sites
formoza58 0 Posted February 2, 2017 Ze wstępu... Quote Share this post Link to post Share on other sites
formoza58 0 Posted February 2, 2017 1 Pułk Szwoleżerów... Quote Share this post Link to post Share on other sites
formoza58 0 Posted February 3, 2017 2 PUŁK SZWOLEŻERÓW ROKITNIAŃSKICH. Quote Share this post Link to post Share on other sites
formoza58 0 Posted February 4, 2017 Zawsze byli bracią bitną, Zwyciężyli pod Rokitną." Quote Share this post Link to post Share on other sites
formoza58 0 Posted February 4, 2017 3 PUŁK SZWOLEŻERÓW MAZOWIECKICH. Quote Share this post Link to post Share on other sites