ktos451 Posted January 28, 2013 Author Share Posted January 28, 2013 Witam, proszę o pomoc w ustaleniu z jakich lat ten grot, i od jakiego sztandaru.Wymiary długość 24cmszerokość 9cm Link to comment Share on other sites More sharing options...
ktos451 Posted January 28, 2013 Author Share Posted January 28, 2013 BiciaPS Widzę, że dostałem żółty kartonik - przypuszczam za całokształt trollowania - dostrzegam w tych karach pewną analogię do radzieckich odznak za rany (celowe?)czekam na odpPozdrawiamKamil Link to comment Share on other sites More sharing options...
vitalij169 Posted January 28, 2013 Share Posted January 28, 2013 Wiem kolego, ze chciales zeby ten grot pochodzil z wojny,ale niestety on pochodzi z lat 70-80-90.Wykorzystywany byl niekoniecznie w jednostkach wojskowych, ale wszedzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ktos451 Posted January 28, 2013 Author Share Posted January 28, 2013 Spodziewałem się tego, grot raczej wojskowy bo przywiozłem go razem z innym szrotem po ruskich z Legnicy (do tego grot fabrycznie zapakowany) ale m.in. z tym szrotem przywiozłem też polski granat wz.33 (będąc pewnym, że to f1 - prawda mnie zaskoczyła). No ale dalej interesują mnie bicia, może ktoś potrafi rozszyfrować?W sumie to ostatecznym bodźcem do dodania go na forum było znalezienie tego wzoru w książce Żołnierz Radziecki..." więc była też nikła nadzieja na IIWŚ :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
arklas Posted January 28, 2013 Share Posted January 28, 2013 Ц 1 Р 20 КC 1 R 20 KCena 1 rubel 20 kopiejek Link to comment Share on other sites More sharing options...
ktos451 Posted January 29, 2013 Author Share Posted January 29, 2013 OK, dzięki za odpowiedzi.A wie ktoś może czyj jest ten symbol przypominający wolfsangel"?I ma ktoś może zdjęcie sztandaru z takim grotem - nie bardzo mogę takie znaleźć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarzabek Posted January 29, 2013 Share Posted January 29, 2013 jezeli poszukacie na forum lyżeczek, widelców i innego badziewia do konsumpcji made in ZSRR to da sie na nich zauwazyć ceny od 1 rubla do dwóch rubli i jakies tam kopiejki.i jak to się ma do grotu sztandaru za 1 rubla 20 kopiejek ?rozumiem że grotem nie da się wcinać zupy ale powyzsza cena to moim zdaniem bzdura. powinno byc raczej i ja tak to widzę 111 rubli i 2o kopiejek. literki Ц (cena) tam nie ma, jest tylko sama kwota. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ktos451 Posted January 29, 2013 Author Share Posted January 29, 2013 Kolega arkas ma rację - w rzeczywistości wyraźnie (chodź jest niedobite do końca) widać że to C 1R 20K", dla porównania mam pionierską sygnałówkę z ceną 5r 60k. Nie znam się na rosyjskich rublach i ich historii, ale wiem jak było z innymi walutami - różne okresy, różna wartość. Lub może było to jakieś zamówienie specjalne, gdzie liczyli tylko cenę materiału??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarzabek Posted January 29, 2013 Share Posted January 29, 2013 : Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarzabek Posted January 29, 2013 Share Posted January 29, 2013 : Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarzabek Posted January 29, 2013 Share Posted January 29, 2013 i odszczekuje co wcześniej napisałem o cenie :)http://www.google.pl/search?hl=pl&q=%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%80%D1%88%D0%B8%D0%B5+%D0%BA+%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&bvm=bv.41524429,d.bGE&biw=1354&bih=632&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=uIkHUdHvHcTh4QSmtYH4AQ Link to comment Share on other sites More sharing options...
vitalij169 Posted January 29, 2013 Share Posted January 29, 2013 Kolego Arklas nu przeciez tam po rusku pisze: Ц.1р.20коп.Przypatrz sie uwazniej.120 rubliej byla srednia wyplata w CCCP. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vitalij169 Posted January 29, 2013 Share Posted January 29, 2013 Ludzie,ten grot do lat 90 byl sprzedawany w kazdym sklepie przemyslowym CCCP tak samo jak kazdy komunistyczny atrybut-czerwony krawat pionerow albo trabka.Cena wynosi rownowartosc 6 bialych chlebow.Czerwony sztandar posiadala na stanie kazda panstwowa organizacja-szkola,fabryka,jednostka wojskowa.I czasami groty sia psuly i trzeba bylo ich dokupic.A to nabite to jest logo jakiejs tam fabryki.I to niestety cala tajemnica tego grota.Sam przywiozlem sobie takie 2 sztuki.Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tyfus Posted January 29, 2013 Share Posted January 29, 2013 paczę na ten odszczekany" post, paczę na foty z linku i paczę na to :http://img07.slando.ua/images_slandocomua/77754511_2_644x461_navershie-drevka-znameni-fotografii.jpgwięc nad czym Panowie jeszcze debatują ? nad rozlanym mlekiem, czy staracie się przekonać przekonanego ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
arklas Posted January 29, 2013 Share Posted January 29, 2013 230 rubli kosztował telewizor „Rekord-W308”. Niemożliwe, żeby jakiś tam prymitywny, masowo produkowany grot kosztował prawie połowę tej sumy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zukuri Posted January 30, 2013 Share Posted January 30, 2013 Tak z czystej ciekawości: co to znaczy „odszczekany post” i czego trzeba unikać, by nie zostać uznanym jako szczekający" ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ktos451 Posted January 30, 2013 Author Share Posted January 30, 2013 Chyba chodzi o wypowiedź kol. Jarząbkai odszczekuje co wcześniej napisałem o cenie :)" Link to comment Share on other sites More sharing options...
zukuri Posted January 30, 2013 Share Posted January 30, 2013 .... no, chyba że o to chodziło... Może mi niepotrzebnie ciśnienie skoczyło ...Pozdrawiam, Piotr. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
ktos451
Witam, proszę o pomoc w ustaleniu z jakich lat ten grot, i od jakiego sztandaru.
Wymiary
długość 24cm
szerokość 9cm
19 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.