Jump to content
  • 0

Grot sztandaru ZSRR

ktos451

Question

19 answers to this question

Recommended Posts

Spodziewałem się tego, grot raczej wojskowy bo przywiozłem go razem z innym szrotem po ruskich z Legnicy (do tego grot fabrycznie zapakowany) ale m.in. z tym szrotem przywiozłem też polski granat wz.33 (będąc pewnym, że to f1 - prawda mnie zaskoczyła).

No ale dalej interesują mnie bicia, może ktoś potrafi rozszyfrować?

W sumie to ostatecznym bodźcem do dodania go na forum było znalezienie tego wzoru w książce Żołnierz Radziecki..." więc była też nikła nadzieja na IIWŚ :)

jezeli poszukacie na forum lyżeczek, widelców i innego badziewia do konsumpcji made in ZSRR to da sie na nich zauwazyć ceny od 1 rubla do dwóch rubli i jakies tam kopiejki.
i jak to się ma do grotu sztandaru za 1 rubla 20 kopiejek ?
rozumiem że grotem nie da się wcinać zupy ale powyzsza cena to moim zdaniem bzdura. powinno byc raczej i ja tak to widzę 111 rubli i 2o kopiejek. literki Ц (cena) tam nie ma, jest tylko sama kwota.

Kolega arkas ma rację - w rzeczywistości wyraźnie (chodź jest niedobite do końca) widać że to C 1R 20K", dla porównania mam pionierską sygnałówkę z ceną 5r 60k. Nie znam się na rosyjskich rublach i ich historii, ale wiem jak było z innymi walutami - różne okresy, różna wartość. Lub może było to jakieś zamówienie specjalne, gdzie liczyli tylko cenę materiału???

i odszczekuje co wcześniej napisałem o cenie :)

http://www.google.pl/search?hl=pl&q=%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%80%D1%88%D0%B8%D0%B5+%D0%BA+%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&bvm=bv.41524429,d.bGE&biw=1354&bih=632&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=uIkHUdHvHcTh4QSmtYH4AQ

Ludzie,ten grot do lat 90 byl sprzedawany w kazdym sklepie przemyslowym CCCP tak samo jak kazdy komunistyczny atrybut-czerwony krawat pionerow albo trabka.Cena wynosi rownowartosc 6 bialych chlebow.Czerwony sztandar posiadala na stanie kazda panstwowa organizacja-szkola,fabryka,jednostka wojskowa.I czasami groty sia psuly i trzeba bylo ich dokupic.A to nabite to jest logo jakiejs tam fabryki.I to niestety cala tajemnica tego grota.Sam przywiozlem sobie takie 2 sztuki.Pozdrawiam.

paczę na ten odszczekany" post, paczę na foty z linku i paczę na to :

http://img07.slando.ua/images_slandocomua/77754511_2_644x461_navershie-drevka-znameni-fotografii.jpg

więc nad czym Panowie jeszcze debatują ? nad rozlanym mlekiem, czy staracie się przekonać przekonanego ?

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information