Jump to content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

sonicsquad

Przepisy kulinarne

Recommended Posts

Zbliżają się święta, więc mam pytanie - kto zna przepis na igos najlepszy na świecie"? Generalnie ma być dużo mięsa a kapusta ma kwasem gębę wykręcać :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jak u Was z potrawami? Dwanaście czy więcej? Moja kochana żona stwierdziła, że i tak mi już kilogramów przybyło, więc z ciast rezygnuje... Tylko serniczek zrobiła :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam. Wiem że ten temat to niekoniecznie koncern życzeń ale gdyby ktoś podrzucił przepis na paszteciki. Takie smażone nie pieczone. Myślę że głównie Szczecinianie powinni je pamiętać. Znalazłem jeden w internecie ale albo ja źle coś zrobiłem albo nie do końca o to chodziło autorowi.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Może taki?
ciasto:
50dkg mąki
3 dkg drożdży
1 szklanka mleka
łyżeczka cukru
2 żółtka
1 jajko
szczypta soli
6 dkg stopionego tłuszczu (najlepiej smalec)
Ciasto robimy zaczynając od rozczynu z mleka, drożdży i cukru. Potem dodajemy resztę składników. Niech sobie rośnie, a my w tym czasie robimy robimy farsz, np. mieszając mięso mielone z przysmażoną cebulka i przyprawami. Formujemy paszteciki (w zasadzie podobnie jak pączki, tylko podłużne mają być) nadziewając mięsem i znów pozostawiamy do wyrośnięcia. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy na złoty kolor.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Chciałbym podziękować koledze Lindenhof za przepis na paprykarz. Pierwszy raz zrobiłem dokładnie wg. przepisu kolegi. Drugi raz jak robiłem, zmodyfikowałem składniki, zamiast oleju dodałem trochę masła, dodałem cubrzycy zielonej nie pieprzu. Wyszło przepyszne i znikło szybko. Wielkie dzięki!!Pozdrawiam. Grzegorz. Ps. Wybaczcie ewentualne błędy, jestem po zabiegu korekty laserowej wzroku. Grzegorz.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jako że z zawodu jestem kucharzem to i ja coś polecę.
MAKARON W SOSIE ŚMIETANOWO-POMIDOROWYM Z SEREM I SZYNKĄ
- 500g. makaronu najlepiej typu 'piórka'
- 500ml. śmietany 18%
- 500ml. zimnego piwa
- 200g. wędzonej szynki
- 150g. startego żółtego sera gouda
- 1 średnia cebula
- łyżka koncentratu pomidorowego
- łyżka masła
- trochę świeżej natki pietruszki
- sól,pieprz,czosnek granulowany

Na roztopionym maśle na małym ogniu podsmażamy do miękkości cebulę pokrojoną w półplasterki,popijamy piwo,następnie dodajemy pokrojoną w paseczki(1cm) szynkę i dosłownie minutkę to razem dusimy.Następnie dodajemy całość śmietany oraz koncentrat i mieszamy do uzyskania jednolitego sosu,doprawiamy,popijamy piwko.Do sosu wrzucamy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy,popijamy browar,następnie dodajemy ser i posiekaną natkę pietruszki cały czas mieszając od momentu roztopienia się sera. Dopijamy piwo i podajemy z kolejnym piwem :) SMACZNEGO

Share this post


Link to post
Share on other sites
SOCZYSTY KURCZAK PO MOJEMU
- jedna pierś z kurczaka
- 200g. tartego żółtego sera najlepiej emmentaler
- dwie łyżki oleju roślinnego
- przyprawa do kurczaka
- 50g. masła
- zioła i przeprawy według gustu
- 3 piwa

Cycki z kurczaka kroimy w słupki około 2x2cm wzdłuż włókien polewamy olejem posypujemy przyprawą do kurczaka mieszamy i odstawiamy na 2h. do lodówki.Idziemy na browar i tv.
Po dwóch godzinach i dwóch piwach wyjmujemy mięso z lodówki i otwieramy trzecie piwo.
Na rozgrzanym maśle obsmażamy kurczaka ze wszystkich stron (ALE NIE ZA DŁUGO BO MIĘSO ZROBI SIĘ SUCHE)około 1-1,5 min. z każdej strony,następnie całość przykrywamy i tak smażymy jeszcze ze 3 min. w międzyczasie popijamy to trzecie piwo.Teraz zasypujemy to serem przykrywamy i czekamy aż ser się roztopi. Podajemy z frytkami oraz majonezem i piwem.
SMACZNEGO

Share this post


Link to post
Share on other sites
JOGURT Z KOTA

Oto przepis:
Trzeba wziąć kota, najlepiej najpierwszej świeżości i zakopać go w ziemi, ale tak żeby wystawał ogon. Po jakiś 2-3 miesiącach idziemy na miejsce gdzie zakopaliśmy kota, energicznym ruchem wyciągamy z ziemi ogon, w to miejsce wkładamy słomkę i pijemy.
Polecam, nie może się nie udać ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam. Sqr czy mógłbyś podrzucić parę ciekawych przepisów na kolację z deserem? W końcu niedługo mamy dzień kobiet, a moja szanowna małżonka już przeczuwa że coś się wydarzy :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Przepis na czasie Młoda kapucha"
Składniki:
Główka lub dwie (tyle co wlezie do gara i będzie lekko wystawać) młodej kapusty
koncentrat pomidorowy
koperek
tłuszczówka lub konserwa trochę pocięta(2?)

Przygotowanie:
Kroimy kapustę na drobno (wielkość baterii do wykrywacza) i gotujemy do miękośći. Jak ugotowana to rzucamy mięcho tak żeby było ładnie rozciapane, później koncentrat i pokrojony koper. Przyprawy do smaku, głównie pieprz i sól.

Jeszcze się taki nie urodził, któremu by nie smakowało.
Pozdro

Share this post


Link to post
Share on other sites
Serduszka drobiowe z grilla
składniki serduszka drobiowe, olej, miód, przyprawy ( bazylia, oregano, kolendra, cząber, gałka muszkatołowa, imbir suszony, świeżo mielony pieprz, chili, sól, czosnek świeży polski, curry)
przygotowanie- odkrajmy od serduszek zbędne tętnice i żyły, wrzucamy do miski i dodajemy przyprawy. Po czubatej łyżce stołowej oregano, bazylii, kolendry, curry, miodu, po łyżeczce cząber, chili, dwie szczypty pieprzu czarnego, świeżo utartej gałki muszkatołowej, imbiru suszonego, pięć dużych ząbków czosnku wyciśniętych przez wyciskarkę i na koniec 3/4 szklanki oleju i sól do smaku. Dobrze wszystko wymieszać i dostawić na 24H. Nadziać na patyczki i piec do rumienienia na grillu. Smacznego.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cynadry w miodzie:skład:
2 średniej wielkości cynaderki/najlepiej końskie/
3 szklanki miodu spadziowego-gryczany też może być
1 główka kapusty bruxelskiej
3 szklanki kwaśnego czerwonego wina/cierpkie też będzie/
1 kieliszek rodzynek
Cynadry pokroić w okręgi,kapustę grubo poszatkować włożyć do brytwanny zalać winem koniecznie kwaśnym,dodać rodzynki wstawić do piekarnika.Piec do miękkości.
Podawać schłodzone polane miodem,ozdobione liśćmi klonu koniecznie z 1410.Lepiej już być nietrzezwym przed spożyciem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Spagetti" po mojemu.
Litr wody
2 kostki rosołowe
czosnek - 3 ząbki
3 przeciery pomidorowe w słoikach
0.5 kg łopatki
cebula
oregano
majeranek
pieprz
śmietana
Ser żółty w kostce

Do gotującej się wody wrzucamy kostki rosołowe.
Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę łopatkę. Gdy się zarumieni dodajemy pokrojoną w paski cebulę.
Po zeszkleniu cebuli wrzucamy wszystko do osołu".
Czosnek miażdżymy i dodajemy do garnka.
Przeciery pomidorowe rozrabiamy ze śmietana i mieszamy ze wszystkim. Doprawiamy do smaku.
Makaron nakładamy na talerze, polewamy sosem na górze robiąc mały kopczyk z żółtego sera. wkładamy wszystko na minutę do mikrofali by ser rozpuścił się.
Smacznego!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sorry za szybki jestem,jest o makaronie,ale chodzi o muszelki czy ten długi?
Pzdr.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To i ja opisze smaczne danie :) możliwe, że znane przez każdego ale na wszelki wypadek opiszę.

Mianowicie...
Do glinianego gara dajemy obrane, surowe ziemniaczki (mogą być młode i stare), które najlepiej pokroić jeszcze w większe kawałki, kiełbaskę, cebulkę i przykrywamy to liściem kapuchy (daje fajny posmak)i folią. Gar dajemy do ogniska bądź jak w moim przypadku do murowanego grilla, kominka. Staramy się utrzymywać ogień wokół garnka - na końcu wystarczy żar aby była temperatura, w taki sposób ziemniaki pieczemy przez prawie godzinkę. Sprawdzać aż będą miękkie, zresztą jak są już gotowe to dają ładny zapach :).

Na koniec nałożyć na talerz, polać tłuszczykiem ze skwareczkami i wziąć kubek maślanki lub kefiru do popicia - Panowie! Niebo w gębie :)
================
Tak z góry powiem - tak, garnek jest przykryty 'denkiem' od łuski (patent mego dziadka) :).
================
Polecam to dla tych, którzy jeszcze nie jedli :) Niby zwykłe kartofle z kiełbasą ale na prawdę smakują ;).

Share this post


Link to post
Share on other sites
u nas mówią na to pieczonki :) ale co region to nazwy różne ,boczek ląduje u nas w garnku a garnek żeliwny z żeliwną pokrywą skręcany śrubą ,a cały garnek wykładany jest kapustą
pozdro

Share this post


Link to post
Share on other sites
dieci3: Sorry za szybki jestem,jest o makaronie,ale chodzi o muszelki czy ten długi? Zwykły spagetti długie :d

michal1514 W mojej rodzinie (Wrocław) zamiast kapusty dawało się buraki, ziemniaki i boczek :) i tak warstwami. Babcia miała taki wielki żeliwny cholernie ciężki garnek z pokrywą, i w nim to piekła :)
Kolega z Tychów mówił, że u nich to się zwie pieczone"...

Share this post


Link to post
Share on other sites
spotkałem sie z nazwą prażonki a z burakami jadałem w beskidzie niskim

Share this post


Link to post
Share on other sites

U nas się po prostu kociołek mówi. O w takim jak z boku. Tylko nieużywany od tamtego sezonu to go kurz obrósł. I z kapustą jest, do tego ziemniaki, boczek, kawałek marchewki, jakiś rozszarpany kurczak. No i dobry bimberek ku temu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja od jesieni ruszam z programem wędzimy w beczce" - dlatego proszę o poradę fachowców - od czego zacząć przygodę z beczką?
Coś na szybko i łatwo.

Share this post


Link to post
Share on other sites
sonicsquad ja niedaleko Ciebie mieszkam - Lubin :)
Ale ta potrawka co opisałem przyrządzana jest od dziada pradziada w Krzeszowicach (małopolskie) gdzie jeżdżę na wypoczynek : )

Share this post


Link to post
Share on other sites



×
×
  • Create New...

Important Information