danieloff 1 Posted October 14, 2011 Udało mi się ustalić istnienie jeszcze jednego egzemplarza rawionej" klamry carskiej. Klamra jest w dobrej kolekcji a jej właściciel twierdzi, że kupił ją 10 lat temu za niemałe pieniądze. Szczegóły w rysunku orła identyczne. Quote Share this post Link to post Share on other sites
danieloff 1 Posted October 14, 2011 I rewersik. Czy waszym zdaniem to też kopia? Tak samo, jak w moim egzemplarzu, nie podoba mi się tył tej klamry. Kwasem jechana? Quote Share this post Link to post Share on other sites
kopijnik2 8 Posted October 14, 2011 widziałem wszystkie powyższe +1http://pl.wikipedia.org/wiki/Fleksografiamoże wyjaśni wierność odwzorowania - powtarzalnośćjedna - jest cieńsza - bez śladów kwasu" jakby walcowana Quote Share this post Link to post Share on other sites
danieloff 1 Posted October 14, 2011 Kopi, a można trochę mniej tajemniczo? Z tą fleksografią to dla mnie za trudne - czy chodzi o techniczną możliwość aśmowej" produkcji tych klamer? Przeważnie, jak pojawiają się nowe kopie, to w krótkim czasie wychodzi" ich trochę na giełdach i Allegro. Tymczasem tych nie widuje się za wiele, kosztowało mnie sporo zachodu załatwienie fotek kilku znanych egzemplarzy, w dodatku były one pozyskiwane" na przestrzeni wielu lat. Dziwna sprawa z tymi trawionymi klamerkami. Quote Share this post Link to post Share on other sites
kopijnik2 8 Posted October 14, 2011 Z tą fleksografią ...-> nanoszenie wielokrotne identycznego rysunku...rewersy sugerują różne wykonaniaa rysunki są zgodne...(gdyby to był 1944" i Niemcy" - to bym pomyślał, że chodzi o rozśrodkowanie i przeniesienie produkcji na rzemiosło)--------------nad jedną klamrą jeszcze pomyślimy - tą, która odbiega od normynie mam już pierwotnego przekonania o fałszywości... Quote Share this post Link to post Share on other sites
abcd 44 Posted October 15, 2011 Metaloplastyka to dla mnie czarna magia, jak były tłoczone klamry ˝klasyczne ˝gdy na odwrocie widać kontrę,czy na zasadzie matryca-patryca,czy matryca i podkładka z ołowiu ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
abcd 44 Posted October 15, 2011 ˝Precyzja rysunku orła raczej wyklucza odlew˝nie mam pojęcia jak wykonano klamrę ale widziałem kiedyś odlewaną kopię 5 guldenówki gdańskiej,bez dobrej lupy (przynajmniej mi laikowi)trudno było ją odróżnić od oryginału,techniki są. Quote Share this post Link to post Share on other sites
danieloff 1 Posted October 15, 2011 Mam w kolekcji klamry wykonane metodą odlewu lub półodlewu i to zupełnie inaczej wygląda. W tym przypadku mamy po prostu prostokąt mosiężnej blachy wyciętej z arkusza. Quote Share this post Link to post Share on other sites
sigis3 0 Posted October 15, 2011 To i ja dorzucę swoją klamerkę, nie wiem, czy to ta sama technika, ale wygląda, przynajmniej dla mnie, laika, podobnie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
sigis3 0 Posted October 15, 2011 Z całą pewnością wykopana:) Quote Share this post Link to post Share on other sites
sigis3 0 Posted October 15, 2011 Jeszcze zbliżenie, proszę ewentualnie potraktować jako materiał do porównań. Pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
kopijnik2 8 Posted October 15, 2011 proszę o pomiar grubości blachy:1. - gładkiego fragmentu - przy krótszym boku2. - obszaru wypukłego orła3. - tła herbu ze św. Jerzymna konkretnym obiekcie Quote Share this post Link to post Share on other sites
kopijnik2 8 Posted October 15, 2011 temat przedłużony na pugovizehttp://www.pugoviza.ru/cgi-bin/yabb2/YaBB.pl?num=1318675760/0#0 Quote Share this post Link to post Share on other sites
huk 100 1 Posted October 15, 2011 sigis3 super Quote Share this post Link to post Share on other sites
sigis3 0 Posted October 15, 2011 Blacha- 1,2 mm- 1,3 mmOrzeł 1,4-1,5 mm (Św.Jerzy mieści się w tych wymiarach)Pomiar zwykłą suwmiarką Quote Share this post Link to post Share on other sites
danieloff 1 Posted October 15, 2011 Sigis3, piękna ta twoja klamerka. W przypadku takiej chyba nie miałbym wątpliwości. Dziękuję. Quote Share this post Link to post Share on other sites
kopijnik2 8 Posted October 15, 2011 nevermore72...По моему в прошлом году обсуждали подобные пряги. К консенсусу не пришли. Моё мнение-делали травлением в крупных центрах по изготовлению изделий из металла: Нижегородской губ (города Павлово, Ворсма, Вача) и в Златоусте... Quote Share this post Link to post Share on other sites
danieloff 1 Posted October 15, 2011 Czyli jak u nas - na dwoje babka wróżyła... Mam też opinie dwóch innych znajomych kolekcjonerów z Rosji - ich zdaniem moja klamra wygląda na oryginalną. Przyjąłem to do wiadomości, ale jednak nadal traktuję ją jako kopię. Wygląda na to, że były rzeczywiście takie klamry i współcześnie ktoś zaczął je kopiować. Quote Share this post Link to post Share on other sites
kopijnik2 8 Posted October 15, 2011 ja zostałem przekonany...zbyt duża różnorodność stanów zachowania i rewersówprzy identyczności rysunków...opinia ze źródła - zgodna... cel - rozśrodkowanie sił produkcji wojennej------------------współczesne / wątpliwe - można by przedyskutować... Quote Share this post Link to post Share on other sites
danieloff 1 Posted October 15, 2011 A jak wobec tego wytłumaczyć dziwny wygląd rewersów niektórych z tych klamer, typowy dla współczesnych kopii postarzanych kwasem? Choćby tej mojej? Quote Share this post Link to post Share on other sites
huk 100 1 Posted December 17, 2012 ciekawy temat -może moderator przenieść ten wątek na nasze odkrycia i zmienić mu tytuł ? na Carskie klamry grawerowane-trawione . czy coś w tym rodzaju :) -pozdro Quote Share this post Link to post Share on other sites
tyfus 0 Posted December 17, 2012 zgodnie z życzeniem :) Quote Share this post Link to post Share on other sites
kopijnik2 8 Posted December 17, 2012 ...A jak wobec tego wytłumaczyć dziwny wygląd rewersów niektórych z tych klamer, typowy dla współczesnych kopii postarzanych kwasem? Choćby tej mojej?...działanie kwasu - w obu przypadkachHuk się trochę rozpędził z tym grawerowaniem"techniką było trawienieobróbka mechaniczna dotyczyła polerowania granicy - obszar trawiony - nietrawiony" i oczywiście po całości"grawerowanie - jako proces technologiczny - jest sprzeczny z celowością zastosowania trawienia Quote Share this post Link to post Share on other sites
huk 100 1 Posted December 17, 2012 chylę czoła :) -pozdro Quote Share this post Link to post Share on other sites
huk 100 1 Posted December 17, 2012 tu jest wykop http://myvimu.com/exhibit/48371117-klamra-carskiej-piechoty-trawiona#comment_0 Quote Share this post Link to post Share on other sites