kloki 0 Posted December 12, 2011 Marek jeśli uważałeś na fizyce, to powinieneś znać zasady Newtona. Jeżeli na ciało działa jakaś siła, to zmienia ono swoje położenie :) Szczególnie odnosi się to do fajniejszych fantów. Quote Share this post Link to post Share on other sites
bogdan76 6 Posted December 16, 2011 Co do ustawy i problemów z przepisami.Dostałem taki oto granat. Chętnie bym go widział w sali ale boję się reakcji, oczywiście nie uczniów.Ktoś ma pomysł? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hebda 0 Posted December 16, 2011 Mimo wszystko bym nie eksponował cytrynki.Cóż z tego że pusta,nie wszyscy o tym wiedzą.Poza tym jak zniknie zabrana przez jakiegoś ucznia?Wtedy będzie nieciekawie..Odradzam Quote Share this post Link to post Share on other sites
bogdan76 6 Posted December 16, 2011 Dzięki, pewnie masz rację.Troszeczkę mi głupio, bo obiecałem, że wstawię:(Tak, rzecz byłaby niedostępna (teoretycznie)Ale każdemu tłumaczyć, że to zgodne z prawem?Troszeczkę mija się z celem/Obawiam się też nadgorliwych rodziców- wiadomo.Chyba przynoszenie na konkretne lekcje, będzie najlepszym rozwiązaniem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
pawel888 0 Posted December 16, 2011 Tak Bogdan, przy okazji przynoś i nie zostawiaj w szkole. Różni ludzie się trafiają a ostrożności nigdy za wiele :) Pozdrawiam i do zobaczenia wkrótce. Quote Share this post Link to post Share on other sites
bogdan76 6 Posted December 16, 2011 Dzięki Paweł. To chyba też będę nosił przy okazji. Oczywiście jest dziura i zbita spłonka, ale po co kusić los/ludzi?Bo wbrew prośbom, co poniektórych Odkrywców, nie chcę przestać uczyć:) Quote Share this post Link to post Share on other sites
aro75 0 Posted December 17, 2011 Podziwiam twoje zaangażowanie kolego bogdan76 i życzę powiększenia ekspozycji. PozdrawiamP.s Wysłałem pw Quote Share this post Link to post Share on other sites
bogdan76 6 Posted December 18, 2011 Dziękuję za miłe słowa:)To czy powiększę ekspozycję, troszeczkę zależy od Waszej pomocy:).Przy okazji. Jeżeli ktoś z Was jest z Wa-wy i ma dziecko, to polecam Gród Wikingów.Zorganizowałem tam wycieczkę, zdjęcia są na stronie mojej szkoły.Naprawdę warto! Quote Share this post Link to post Share on other sites
bogdan76 6 Posted December 31, 2011 Z okazji zbliżającego się Nowego Roku, wszystkim Odkrywcom,dzięki którym powiększyła się ekspozycja" w sali historycznej,życzę udanych poszukiwań w roku 2012 :)Bogdan Quote Share this post Link to post Share on other sites
bogdan76 6 Posted January 16, 2012 Przyszedł czas na stare banknoty i monety, więc zakupiłem antyramę i mam pytanie. Jak je przymocować tak aby się trzymały a jednocześnie ich nie zniszczyć. Ktoś ma pomysł? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Barson1 0 Posted January 16, 2012 Może by przeciągnąć żyłkę przez gablotkę i pod nią wsadzić banknoty ? Taka luźna propozycja :) Quote Share this post Link to post Share on other sites
bogdan76 6 Posted January 16, 2012 Dziękuję Barson1.Pomysł prosty i myślę, że skuteczny.A co z monetami? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Defekt 0 Posted January 16, 2012 3-4 szpilki wokół monety sprawa załatwiona Quote Share this post Link to post Share on other sites
Martian 0 Posted January 17, 2012 Moneta ma to do siebie, że zazwyczaj ma dwie strony;) Proponuję: http://www.paper4you.pl/Karta_wymienna_do_albumu_numizmatycznego_A4_20_kieszonek-9326.htmlMożna wyjąć i pokazywać obie mańki dieciakom na lekcji.... To samo tyczy banknotów. Quote Share this post Link to post Share on other sites
bogdan76 6 Posted January 17, 2012 Szpilki nie bardzo dadzą się wbić, poza tym jest pleksa.Nad kartą zastanawiałem się wcześniej Martianie, bo faktycznie monety i banknoty mają dwie strony:)ale nie jest to takie proste, gdyż brak mi miejsca a chcę aby były one zawsze widoczne i powód przeważający szalę- szybko bym miał ich zdecydowanie mniej:(. Moinm zdaniem, uszą być w antyramie. Tylko jak je przymocować? :( Quote Share this post Link to post Share on other sites
woytas 0 Posted January 17, 2012 Zdjęcia będą wyglądać bardzo siarowato.A gdybyś naciął kółka w tekturze (czy czym jest tył do antyramy) i podkleił plecy? Quote Share this post Link to post Share on other sites
bogdan76 6 Posted January 17, 2012 Dlaczego siarowo?Każdy otwór musiałby być inny, a tył jest dosyć twardy.Wcześniej zrobiłem antyramę z PRL-em i efekt mi się spodobał. Problem w tym, że monetki są różnej grubości. Teraz chcę podłożyć czerwony materiał. A kleju nie użyję :/Pamiętajcie, że ma to pokazać dzieciakom w szk.pod.że były w naszej historii różne monety, ma ich zaciekawić. Dlatego cieszę się, że monetki są z różnych okresów i regionów Polski. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Martian 0 Posted January 17, 2012 3 pleksy sklejone a ta w środku z wywierconymi otworami na monety i masz dwustronną antyramę Quote Share this post Link to post Share on other sites
bogdan76 6 Posted January 17, 2012 Świetny pomysł Martianie:)Złożyłem zamówienie na jedną antyramę i już żałuję:( Quote Share this post Link to post Share on other sites
bogdan76 6 Posted January 18, 2012 Przy okazji" zapytam, czy nikt nie posiada zbędnych" monet lub banknotów i chciałby je przeznaczyć na cele edukacyjne.Podobno pytać zawsze warto:) Quote Share this post Link to post Share on other sites
bogdan76 6 Posted January 23, 2012 Ok. Rozumiem, że nikomu nic nie zbywa.Więc wstawiam co mam :) Quote Share this post Link to post Share on other sites
bogdan76 6 Posted February 6, 2012 Witam. Z przyczyn niezależnych ode mnie nie mogę zająć się eksponatami, które otrzymałem od Was a jeszcze nie są w mojej sali. Nie będę też miał możliwość odpisywania na wiadomości. Osoby, które coś mi przekazały(Mam tu na myśli przede wszystkim monety i banknoty, guzili, medaliki) bardzo proszę o cierpliwość i wyrozumiałość.Bogusław Mielniczuk Quote Share this post Link to post Share on other sites
bogdan76 6 Posted March 3, 2012 Witam ponownie.Pomimo pewnych komplikacji,udało mi się zrobić taką ramkę na drobnicę.Niestety tylko tyle :( Quote Share this post Link to post Share on other sites
bogdan76 6 Posted March 22, 2012 A jednak znalazła się dobra dusza, której coś zbywa:)Dostałem kilka banknotów, co oznacza, że powstaną dwie gablotki.Jedna z monetami- niestety w czasie późniejszym.Druga z banknotami:) Quote Share this post Link to post Share on other sites
bogdan76 6 Posted March 22, 2012 Jeszcze zbliżnia. Quote Share this post Link to post Share on other sites