Jump to content
ekiosk egazety next prenumerata

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Vorax

Siła nabywcza pieniadza XVII-XIX wiek

Recommended Posts

co tu ukrywac ,jakosc zycia wzrosla i rosnie.niektorzy bodowlancy zarabiaja tyle co dobrzy info.ale fakt faktem ze jesli nie byles szlachciura to lekko ........ bylo(za przeproszeniem)u mnie na mazurach chlopi na szczescie zeby plony lepiej rosly zucali na szcescie grosze do gnoju,ktory wywozili na pole.


Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 17:39 14-02-2011

Share this post


Link to post
Share on other sites

I jeszcze ceny na pieczywo z okresu Powstania Listopadowego z dodatku do Gazety Warszawskiey 10 lutego 1831 roku.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Królestwo Polskie

zarobki
- murarz dziennie : 100-130 groszy
- stróż nocny rocznie : 500 złotych
- pisarz miejski rocznie : 1500 złotych
- burmistrz rocznie : 10 000 złotych

ceny
- chleb : 3 grosze
- funt cielęciny : 15 groszy
- wizyta u dentysty : 2 złote

------------------------------------------------------------

Królestwo Polskie między powstaniami

ceny
- chleb 1 funt (ok. 0,5 kg) : 3 kopiejki
- słonina 1 funt : 15 kopiejek
- surdut : 3 ruble
- spodnie : 1,8 rubla

------------------------------------------------------------

Powstanie Styczniowe

płace
- prezydent miasta rocznie : 3750 rubli
- woźny rocznie : 108 rubli
- murarz dziennie : 1 rubel 12 kopiejek
- robotnik dziennie : 45 kopiejek

ceny
- cukier 1 funt (0,5 kg) : 15,5 kopiejki
- chleb 1 funt : 2,5 kopiejki
- wołowina 1 funt : 9 kopiejek

------------------------------------------------------------

Zabór rosyjski

płace
- robotnik dziennie : ok. 160 kopiejek
- porucznik rocznie : 700-900 rubli
- generał rocznie : 2100-3200 rubli

ceny
- chleb 1 funt : 4 kopiejki
- cielęcina 1 funt : 11-15 kopiejek
- masło 1 funt : 30 kopiejek
- dorożka w dzień : 20 kopiejek
- dorożka w nocy : 35 kopiejek
- tani obiad : ok. 50 kopiejek

------------------------------------------------------------

Zabór pruski

płace :
- robotnik dziennie : 1-3 marki
- stolarz tygodniowo : 8-12 marek

ceny
- dobry pokój w hotelu : 2,5 marki
- obiad w restauracji : 1,25-2,00 marki
- tygodniowe komorne za zawilgocone mieszkanie robotnicze : 3 marki
- miesięczne komorne za lichą izbę : 8-14 marek
- najkromniejsze wyżywienie tygodniowe dla 6-osobowej rodziny : ok. 10 marek

------------------------------------------------------------

Zabór austriacki

płace
- ślusarz tygodniowo : 16-20 koron
- kasjer rocznie : 9400 koron
- burmistrz rocznie : 44 000 koron

ceny
- 1 kg chleba : 28-30 halerzy
- 1 kg masła : 2,32 korony
- 1 kg wołowiny : 1,60 korony
- pokój hotelowy : 0d 3 koron
- stancja uczniowska miesięcznie : 7-12 koron

------------------------------------------------------------

1915 rok

ceny
- chleb 1 funt : 16-20 fenigów
- słonina 1 funt : 1,2 marki
- cukier 1 funt : 32 fenigi
- korzec (ok. 140 kg) ziemniaków : 5 marek

1918 rok

ceny
- chleb 1 funt : 3 marki
- słonina 1 funt : 15 marek
- cukier 1 funt : 5 marek
- korzec ziemniaków : 75 marek

II RP - ceny w różnych latach

1 kg chleba
1918 - 6 marek polskich
1920 - 20-36 marek polskich
1921 - 75 marek polskich

1 kg cukru
1918 - 10 marek polskich
1920 - 15,2 marek polskich (z przydziału), 140-150 marek polskich (wolny handel)
1921 - 320 marek polskich

1 kg chleba
czerwiec 1921 - 75 marek polskich
luty 1923 - 2 600 marek polskich

1 korzec (98,3 kg) ziemniaków
czerwiec 1921 - 2 000 marek polskich
luty 1923 - 10 000 marek polskich

płace - generał dywizji miesięcznie
lipiec 1923 - 4 907 674 marek polskich
październik 1923 - 16 581 439 marek polskich

------------------------------------------------------------

Reforma Grabskiego

płace
- premier miesięcznie : ok. 1600 złotych
- generał dywizji miesięcznie : 1400-1500 złotych
- profesor zwyczajny miesięcznie : 900-1300 złotych
- nauczyciel szkoły średniej miesięcznie : 316-550 złotych
- porucznik miesięcznie : 350-500 złotych
- murarz dziennie : 14-16 złotych

ceny
- 1 kg chleba żytniego : 75 groszy
- 1 kg chleba pszennego : 1,40 złotego
- 1 litr mleka : 62 grosze
- 1 kg masła : 8,69 złotego
- 1 kg mięsa wołowego : 3,11 złotego
- 1 kg kiełbasy : 4,89 złotego


Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 21:43 30-07-2011

Share this post


Link to post
Share on other sites
Siła nabywcza pieniądza - Powstanie Listopadowe 1831

zarobki
murarz [dziennie]..............................100-130 groszy
stolarz [dziennie].............................150-160 groszy
robotnik niewykwalifikowany [dziennie].........45-55 groszy
ceny
funt chleba razowego........................... 4 grosze
funt wołowiny i wieprzowiny....................10-12 groszy
funt słoniny...................................24 grosze
funt masła.....................................25 groszy
funt cukru ....................................40 groszy
1 jajko........................................ 2 grosze
kwarta [ok.1 litr]mąki żytniej.................11 groszy
kwarta mąki pszennej...........................14 groszy
kwarta kaszy gryczanej.........................11 groszy
kwarta kaszy jęczmiennej....................... 8 groszy
kwarta okowity.................................60-70 groszy

źródło: Zarys historii pieniądza polskiego - J.Kurpiewski

Share this post


Link to post
Share on other sites

To i ja swoje pińć groszy wtrącę.
4 strony z książki :Z PRZESZŁOŚCI ZIEMI KOŚCIAŃSKIEJ
Autor:Ks. ZYGMUNT CIEPLUCHA

(do informatyków, mimo iż jest napisane że fotki mogą mieć 1024x800 można załadować max 800x600 - przekazać i usunąć)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Świetny wątek. Często się nad tym zastanawiałem a teraz już wiem. Bardzo dziękuję :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
http://shkolazhizni.ru/archive/0/n-23276/
Что же можно было купить на копейку в XVI веке? Пуд ржи стоил 5 копеек, т.е. на 1 копейку можно было купить 3 кг ржи, топор – 7 копеек, замок – 5-10 , корова и лошадь шли по рублю, одежда (по сравнению с зерном и инструментом) стоила недёшево: простая сермяга обходилась крестьянину в 20-40 копеек.

В 1704 году Петр I провёл коренную денежную реформу: копейка стала выпускаться из меди и увеличилась в размере. Средний размер заработной платы неквалифицированного работника в это время составлял 5-8 копеек в день. Для сравнения: пуд мяса тогда стоил 30 копеек, пуд хлеба – 10 копеек. За день рабочий зарабатывал на 2,5-4 кг мяса.

При последнем царе Николае II корова стоила от 8 до 10 рублей, а дневной заработок кровельщика составлял в среднем 2 рубля 8 копеек, столяра – 1 рубль 92 копейки, слесаря и кузнеца по 1 рублю 90 копеек.

Какие же цены были тогда в Петербурге? Килограмм хлеба стоил 5 коп., мяса – 30 коп., 100 граммов шоколада – 15 коп., осетрины – 8 коп., ведро отборных помидоров стоило 8 коп., а на копейку тебе насыпали полный карман семечек.

Кстати, даже с началом войны в 1915 году цены на базарах были вполне сносные. Так, рождественский гусь стоил 85 копеек, утка – 40, курица – 30, а куропатка – всего 15 копеек. Говядина и баранина шли по нашим меркам примерно 25 копеек за килограмм. Пуд мороженого молока вообще обходился в… 50 копеек.

Н. С. Хрущев вспоминал: «Когда до революции я работал слесарем и зарабатывал свои 40-50 рублей в месяц, то был материально лучше обеспечен, чем когда работал секретарем Московского областного и городского комитетов партии». Кстати, в 1917 году Хрущеву было лишь 23 года, и он, конечно, не являлся по-настоящему квалифицированным рабочим, который мог получать в то время и по 100 руб. в месяц.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wyciągając z ziemi np 2 kopiejki też się często zastanawiałam co w owych czasach za to można było kupić ? Teraz już wiem że mogła to być np bułka (kajzerka)
dzięki pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
Taxa dla Rzeźników Marszałkowska Koronna.

Działo się na Ratuszu Miasta Starej Warszawy dnia 7 M-ca Stycznia 1793 Roku.
Taxa mięsa z Wołu przedniego.
Złł. Gr.
Funt mięsa płacić się ma — 7½
Głowa od Wołu 1 7½
Serce z Wołu — 24
Wątroba — 18
Kaptur — 20
Śledziona — 6
Letkie — 8
Para Cynadrów — 12
Ozór z podozorem 1 15
Flaków wiązka — 10
Goleń 1 —
Rura mięsista od przednicy ćwierci 1 —
Rura od szczepney pieczeni — 10
Cztery nogi razem wzięte 1 —
Taxa mięsa z wołu podleyszego.
Funt mięsa płacić się ma 6½
„ łoiu — 10
„ Baraniny od lepszego barana — 8
„ Baraniny od podleyszego barana — 6
„ Kozłowiny od lepszego kozła — 5½
„ Kozłowiny od podleyszego kozła — 4
Taxa wieprzowiny z wieprza przedniego.
Głowa z Ozorem i pod Ozorem 3 15


Cztery ratki z nóg po staw ucięte — 10
Słoniny taflowey świeżey Funt — 20
Szynki zadniey Funt — 24
„ przedniey Funt — 12
Sadła funt od samych połów — 19
Polędwicy bez nerek funt 1 —
Kiszki, kiełbaśnice i wątroba 2 —
Kiełbasy Francuzkiey funt — 20
„ Polskiey — 16
Na Wolnicy zaś funt mięsa, i wszystkie rekwizyta, groszem jednym taniey przedawać się mają.
Gdy zaś powyższa taxa do okoliczności czasu teraźnieyszego umiarkowana, nad poprzednicze Taxy podniesioną została, zaczym, aby Rzeźnicy wszyscy, tak Cechowi, jako i Suchedniarze nie mniej i Wolniczarze, bez żadney nadal wymówki, jak najściśley onęż zachowali, i tak mięso wołowe, jako też baranie, kozłowe i wpieprzowe, oraz kiełbasy i łoje, nie inaczey, iak na wagę sprawiedliwą, od yuryzdykcyi Marszałkowskiey Koronney Stęplowaną, bez najmniejszego przykładania goleni, rurków, i innych kości, bez mięsa będących, nikogo nie depakując sprzedawali, kupujących tak przez siebie, żony swe, iako i Czeladź, słowy przykremi nie napastowali, zgoła, podług urządzeń dawnieyszych we wszystkim sprawowali się, a to pod karami grzywień, za każde sprzeciwianie się wskazać, a za powtórzone w dwóinasób powiększyć mianemi, i podług okoliczności, nawet karą osobistą przykazuje się. Tego zaś wszystkiego dozorcy Taxowemu szczególniey zaleca się.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Taksa marszałkowska z 1766 roku dla cechu garbarzy warszawskich.
źródło:Encyklopedia staropolska - Zygmunt Gloger 1903 roku

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oficjalne cenniki robią na mnie mniejsze wrażenie niż wspomnienia z epoki. Tu skan ze wspomnień 16-latka, który zaciągnął się w 1787 do piechoty polskiej. Tanio jak widać już było, zastanawiałem się tylko co to ten skop oprawny"? Ale znalazłem, to chyba kastrowany baran. Na marginesie, w tamtym czasie hodowla owiec na nizinach była chyba bardzo rozpowszechniona, tak mi się coś parę razy o uszy obiło.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Skop to baran. w tym znaczeniu pieczony baran, lub inna potrawa z baraniny.

skop wych. z użycia [baran, metaforycznie też o człowieku]: Ona mi to powiedziała pierwsza: Głupi skop, ramol". Dubeltówkę schował, ale nie wiem gdzie, powiedział, że ktoś ją ukradł w ucieczce wojennej i Niemcy uwierzyli, oni są głupie jak skopy i przez to na nich mówi się szkopy. Więc mów, skopie, ino szybko! [...] mam cię w nosie szwabski skopie. Jak ni ma proszczoka, to sie choć skopa zabija i goście tyż sie jakoś najedzóm. Inform. Teraz na wsi jakoś mało skopów pasom na łące albo przy domu. Inform

Share this post


Link to post
Share on other sites



×
×
  • Create New...

Important Information