morfeusz27 Posted August 31, 2010 Author Share Posted August 31, 2010 Proszę o identyfikację Link to comment Share on other sites More sharing options...
morfeusz27 Posted August 31, 2010 Author Share Posted August 31, 2010 Proszę o identyfikację Link to comment Share on other sites More sharing options...
morfeusz27 Posted August 31, 2010 Author Share Posted August 31, 2010 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
erwis1995 Posted August 31, 2010 Share Posted August 31, 2010 morze zdjęcie dołu i wymiary (i dopiero do ID)się nadaje Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawel888 Posted August 31, 2010 Share Posted August 31, 2010 I w ten sposób można zidentyfikować.Łuska od radzieckiej armaty przeciwpancernej wz 1942 45mm.Tzw. Muchobijka" http://pl.wikipedia.org/wiki/45_mm_armata_przeciwpancerna_wz._1942_%28M-42%29z tym że przerobiona na koptiłkę"<pozdro Link to comment Share on other sites More sharing options...
morfeusz27 Posted August 31, 2010 Author Share Posted August 31, 2010 Wymiary: wysokość - 24 cm średnica denka -5,7 cm obwód - 16,5 cm. Nieczytelne sygnatury graficzne po jednej stronie denka, po przeciwnej cyfry 327 pod tymi liczbami 42.Dotarłem do miejsca gdzie stała strażnica przy rzece z okresu I wojny, gość który mi zapodał miejsce pracował tam przy wyrębie i kopaniu stawu. Znajdował tam karabiny - maser, mosin ? nie zna się on na marce, i inny złom :), wrzucał do do rzeki. Gość mówi prawdę, bo wcześniej sprezentował mi bagnet od labela znaleziony w tym miejscu. Niestety nie był ze mną na miejscu, bo miał gości, za tydzień pokaże mi dokładnie miejsce znalezisk. Lecz pomimo tego na głębokości ok. 55 cm, pod grubym korzeniem pierwsza moja łuska w karierze wykopek :) Ponadto gość ten pokazał mi w lesie, gdzie stała kiedyś karczma, i starą drogę, karczmy na mapach z okresu po 1900 roku do chwili obecnej nie ma, czyli starsza. Przez 20 minut na drodze znalazłem 6 fenisiów z II wojny, ciekawą blachę - osłonę w kolorze zielonym na głębokości ok. sztychy szpadla.No i mama zgodę leśniczego na wykopki w tym rejonie :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
morfeusz27 Posted August 31, 2010 Author Share Posted August 31, 2010 pawel888, dzięki, o to mi chodziło, potwierdza mi się, że stacjonowało tam również wojsko podczas II wojny. Dzięki :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawel888 Posted August 31, 2010 Share Posted August 31, 2010 Karabiny Mauser,Mosin. A bagnet od Lebela.Łuska zapomniałem dodać że nieudolnie przerabiana na koptiłkę. :)<pozdro Link to comment Share on other sites More sharing options...
morfeusz27 Posted August 31, 2010 Author Share Posted August 31, 2010 No i dzięki Twojej pomocy znalazłem. :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
morfeusz27
Proszę o identyfikację
10 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.