Jump to content
  • 0

Co to za stopień?

jayms

Question

15 answers to this question

Recommended Posts

W Armii Czerwonej w 1935 wprowaczono osobiste tytuły wojskowe i oznakowanie rozróżniające, powrócono do podobnego systemu oznaczania stopni jak w Armii Carskiej.W 1940 roku doszły kolejne stopnie. Guziki naturalnie niepasujące do wojskowego munduru z tych znanych.

Widzę ,że pojawiły się wątpliwości odnośnie munduru.Wstawię więc całą fotografię,może to pomoże w trafnej identyfikacji.Wiem,że zdjęcie zrobione zostało w Sieradzu niestety nie wiem w którym roku.

MK - zgadza się, ale wtedy przywrócono w Armii Czerwonej pagony, w armii Rosji carskiej nie noszono nigdy stopni na kołnierzach, w ogóle nie noszono mundurów z takimi wykładanymi kołnierzami, tylko ze stójką. Jedno wiem na pewno - ta grupa na zdjęciu nie ma absolutnie nic wspólnego z armią carską. To jakieś przejściowe mundury z końca I wojny lub początków niepodległości, mające chyba najwięcej wspólnego z mundurami austriackimi. I nie jestem do końca przekonany, czy to są wojskowi, czy jakaś inna formacja umundurowana lub urzędnicy. Ale to tylko domniemania.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information