jayms Posted January 3, 2008 Author Share Posted January 3, 2008 Zwracam się z prośbą do znawców tematu. Pradziadek mojej przyjaciółki (ten człowiek na zdjęciu) służył w carskiej armii,czy możecie mi powiedzieć jaki stopień widnieje na jego kołnierzu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
MK Posted January 4, 2008 Share Posted January 4, 2008 W Armii Czerwonej w 1935 wprowaczono osobiste tytuły wojskowe i oznakowanie rozróżniające, powrócono do podobnego systemu oznaczania stopni jak w Armii Carskiej.W 1940 roku doszły kolejne stopnie. Guziki naturalnie niepasujące do wojskowego munduru z tych znanych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jayms Posted August 16, 2008 Author Share Posted August 16, 2008 Witam i ponownie zwracam się z prośbą o identyfikację.Otrzymałem kolejne zdjęcie pradziadka- może ono (choć nienajlepsze jakościowo) pozwoli ustalić stopień i rodzaj jego służby. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jayms Posted January 4, 2008 Author Share Posted January 4, 2008 Widzę ,że pojawiły się wątpliwości odnośnie munduru.Wstawię więc całą fotografię,może to pomoże w trafnej identyfikacji.Wiem,że zdjęcie zrobione zostało w Sieradzu niestety nie wiem w którym roku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jayms Posted November 26, 2008 Author Share Posted November 26, 2008 Jeszcze raz się przypomnę,może jednak ktoś rozpozna stopień i mundur. Link to comment Share on other sites More sharing options...
8total4 Posted November 26, 2008 Share Posted November 26, 2008 moj Pradziadek tez sluzyl w carskiej armii, i ma na foto identyczne tworzywowe guziki, wiem ze na 100% byl w stopniu podoficerskim...jak naladuje baterie - podesle foto.pozdro! Link to comment Share on other sites More sharing options...
jayms Posted January 3, 2008 Author Share Posted January 3, 2008 Zwracam się z prośbą do znawców tematu. Pradziadek mojej przyjaciółki (ten człowiek na zdjęciu) służył w carskiej armii,czy możecie mi powiedzieć jaki stopień widnieje na jego kołnierzu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
danieloff Posted January 4, 2008 Share Posted January 4, 2008 MK - zgadza się, ale wtedy przywrócono w Armii Czerwonej pagony, w armii Rosji carskiej nie noszono nigdy stopni na kołnierzach, w ogóle nie noszono mundurów z takimi wykładanymi kołnierzami, tylko ze stójką. Jedno wiem na pewno - ta grupa na zdjęciu nie ma absolutnie nic wspólnego z armią carską. To jakieś przejściowe mundury z końca I wojny lub początków niepodległości, mające chyba najwięcej wspólnego z mundurami austriackimi. I nie jestem do końca przekonany, czy to są wojskowi, czy jakaś inna formacja umundurowana lub urzędnicy. Ale to tylko domniemania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cbndm Posted November 27, 2008 Share Posted November 27, 2008 Są to prawdopodobnie ,amerykańskie mundury z okresu I WW. Link to comment Share on other sites More sharing options...
8total4 Posted November 27, 2008 Share Posted November 27, 2008 wiedzialem ze skądś znam ten charakterystyczny kołnierzyk..jutro zapodam fotke.pozdro!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
MK Posted January 4, 2008 Share Posted January 4, 2008 Od razu zaznaczam, że na 100% nie jestem pewien, ale chyba oznacza to старший унтер - офицер (4 najniższy stopień). Link to comment Share on other sites More sharing options...
danieloff Posted January 4, 2008 Share Posted January 4, 2008 Jakoś mi ten mundur nie podchodzi pod carską armię. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted January 4, 2008 Share Posted January 4, 2008 Hm... bardziej podchodzi C.K.Armia niż rosyjska... Link to comment Share on other sites More sharing options...
MK Posted January 4, 2008 Share Posted January 4, 2008 Aczkolwiek sposób oznaczania stopnia na kołnierzu taki, jak w przypadku armii carskiej i Armii Czerwonej 35/40. Link to comment Share on other sites More sharing options...
danieloff Posted January 4, 2008 Share Posted January 4, 2008 Armii carskiej 35/40 ?????? MK, coż to za pomysł?Guziki wybitnie niewojskowe, zastanawiam się, czy to nie jakis urzędnik, leśnik lub kolejarz we wczesnym mundurze, tak ok. 1919 roku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
jayms
Zwracam się z prośbą do znawców tematu. Pradziadek mojej przyjaciółki (ten człowiek na zdjęciu) służył w carskiej armii,czy możecie mi powiedzieć jaki stopień widnieje na jego kołnierzu?
15 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.