Jump to content
  • 0

zamek do id

ebola24

Question

Recommended Posts

Nie jest to zamek z Mosina, Carcano itp. Nie pochodzi również żadnego innego karabinu wojskowego. Na 75% jest to zamek ze sportowego jednostrzałowego karabinka małego kalibru. Nie wiem jakimi nabojami strzelał. Kiedyś miałem w ręce taki karabinek. Nie posiadał magazynka, ładowanie odbywało się poprzez pojedyncze wkładanie naboju bezpośrednio do komory nabojowej. Przyrządy celownicze miał stałe. Urządzenie spustowe posiadało przyspiesznik. Karabinek był przedwojenny produkcji chyba niemieckiej. Rączka do odryglowania zamka w twoim zamku jest wykręcona. Już nie pamiętam czy była prosta czy wygięta.
To wszystko co mogę o tym zamku powiedzieć.

jeżeli coś mówię, to wiem co mówię. Jest to zamek z karabinka sportowego.
Na pewno nie z carcano. Kryza naboju 6,5x52 Carcano nie zmieści się w tym zamku, ponieważ ten nabój ma kryzę o średnicy 11,45mm:
http://www.norma.cc/content.asp?Typ=59&Lang=2&DocumentID=259&Submeny=4&Rubrik=Calibers&Title=6,5%20Carcano

No i sam zamek inaczej wygląda (fotka obok).

No jak nie widzicie leciutkiego podobieństwa do zamka carcano to zwracam honor a jutro idę do okulisty:)))

PS
Nie będę umierał za carcano i upierał się na siłę, po prostu widzę podobieństwo i kombinuję. Nie twierdze, że to nie może być zamek do karabinka sportowego, ale może ten karabinek był na podzespołach carcano lub na jakieś licencji. Oczywiście to tylko moje domysły.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information