ebola24 Posted January 2, 2008 Author Share Posted January 2, 2008 proszę o identyfikację zamka dostałem i nie wiem co to Dziękuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
profos Posted January 4, 2008 Share Posted January 4, 2008 Rączka zamka była wygięta w dół i lekko do tyłu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
profos Posted January 2, 2008 Share Posted January 2, 2008 zmierz suwmiarką średnicę czółka zamka. Jeżeli jest od tego, o czym myślę, to czółko będzie miało średnicę około 6,5-7 mm Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacenty2004 Posted January 4, 2008 Share Posted January 4, 2008 po wymiarach czółka zamka widać ,że małego kalibru to raczej nie jest Link to comment Share on other sites More sharing options...
ebola24 Posted January 4, 2008 Author Share Posted January 4, 2008 i właśnie to go raczej wyklucz żeby był sportowy....ale widzę tego typu zamek pierwszy raz a co do broni myśliwskiej to raczej miała bardzo podobne zamki do wojskowej lub nawet identyczne Link to comment Share on other sites More sharing options...
f35jsf Posted January 2, 2008 Share Posted January 2, 2008 A jednak postawiłbym na jaką wariację na temat carcano. Może myśliwski zamek?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacenty2004 Posted January 4, 2008 Share Posted January 4, 2008 Profos zobacz jak i gdzie wzięty jest wymiar 7,5 :) spokojnie carcano tam się mieści. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacenty2004 Posted January 4, 2008 Share Posted January 4, 2008 trzon i czółko zamka wygląda jak w typowym carcano nie zgadza się tylko to uproszczone" wycięcie na bezpiecznik Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacenty2004 Posted January 4, 2008 Share Posted January 4, 2008 na zdjęciach carcano pokazanych przez f35jsf pasuje jednak jak trzeba :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
f35jsf Posted January 4, 2008 Share Posted January 4, 2008 W adosnych" czasach PRL myśliwi przerabiali broń tak, że na samą myśl o tym jeżą mi się włosy na głowie.By może to jest carcano przerobiony pod lunetę. Ale to tylko przypuszczenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ebola24 Posted January 2, 2008 Author Share Posted January 2, 2008 sorki za moje zdolności graficzne Link to comment Share on other sites More sharing options...
profos Posted January 3, 2008 Share Posted January 3, 2008 Nie jest to zamek z Mosina, Carcano itp. Nie pochodzi również żadnego innego karabinu wojskowego. Na 75% jest to zamek ze sportowego jednostrzałowego karabinka małego kalibru. Nie wiem jakimi nabojami strzelał. Kiedyś miałem w ręce taki karabinek. Nie posiadał magazynka, ładowanie odbywało się poprzez pojedyncze wkładanie naboju bezpośrednio do komory nabojowej. Przyrządy celownicze miał stałe. Urządzenie spustowe posiadało przyspiesznik. Karabinek był przedwojenny produkcji chyba niemieckiej. Rączka do odryglowania zamka w twoim zamku jest wykręcona. Już nie pamiętam czy była prosta czy wygięta.To wszystko co mogę o tym zamku powiedzieć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
profos Posted January 4, 2008 Share Posted January 4, 2008 jeżeli coś mówię, to wiem co mówię. Jest to zamek z karabinka sportowego.Na pewno nie z carcano. Kryza naboju 6,5x52 Carcano nie zmieści się w tym zamku, ponieważ ten nabój ma kryzę o średnicy 11,45mm:http://www.norma.cc/content.asp?Typ=59&Lang=2&DocumentID=259&Submeny=4&Rubrik=Calibers&Title=6,5%20CarcanoNo i sam zamek inaczej wygląda (fotka obok). Link to comment Share on other sites More sharing options...
ebola24 Posted January 2, 2008 Author Share Posted January 2, 2008 proszę o identyfikację zamka dostałem i nie wiem co to Dziękuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
ebola24 Posted January 2, 2008 Author Share Posted January 2, 2008 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ebola24 Posted January 2, 2008 Author Share Posted January 2, 2008 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ebola24 Posted January 2, 2008 Author Share Posted January 2, 2008 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
f35jsf Posted January 4, 2008 Share Posted January 4, 2008 No jak nie widzicie leciutkiego podobieństwa do zamka carcano to zwracam honor a jutro idę do okulisty:)))PSNie będę umierał za carcano i upierał się na siłę, po prostu widzę podobieństwo i kombinuję. Nie twierdze, że to nie może być zamek do karabinka sportowego, ale może ten karabinek był na podzespołach carcano lub na jakieś licencji. Oczywiście to tylko moje domysły. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ebola24 Posted January 2, 2008 Author Share Posted January 2, 2008 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
f35jsf Posted January 4, 2008 Share Posted January 4, 2008 ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
robokop Posted January 2, 2008 Share Posted January 2, 2008 od mosina chyba ?/// Link to comment Share on other sites More sharing options...
profos Posted January 5, 2008 Share Posted January 5, 2008 Macie rację. Podobny do zamka Carcano. Czółko jest chyba większe niż 7,5mm. Zamek też ma również masywne rygle, więc giwera z której pochodzi musiała strzelać mocniejszymi nabojami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ebola24 Posted January 2, 2008 Author Share Posted January 2, 2008 na pewno nie mosin Link to comment Share on other sites More sharing options...
markus444 Posted January 2, 2008 Share Posted January 2, 2008 prawdopodobnie k98sprobuje rzucic ci link jak cos znajde.pozdro Link to comment Share on other sites More sharing options...
robokop Posted January 2, 2008 Share Posted January 2, 2008 na pewno nie k98 Link to comment Share on other sites More sharing options...
robokop Posted January 2, 2008 Share Posted January 2, 2008 na pewno nie k98 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
ebola24
proszę o identyfikację zamka dostałem i nie wiem co to Dziękuje
30 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.